Ingenjörer utan gränser

Ingenjörer utan gränser

Efter två veckor har projektet tagit form på riktigt - En sommar i Tanzania!

2018-07-03 11:51:06

Här kommer en uppdatering från Tanzania. Jag (Erik) och Lisa har nu spenderat två veckor i detta land och redan upplevt många olika saker. Vi har spenderat en del tid på Ruicho secondary School där vårt vattenreningssystem ska ge de knappt 500 eleverna rent vatten, vi har åkt den lokala “kollektivtrafiken” och upplevt ett Tanzaniskt bröllop. Vi bor på ett hostel för volontärer tillsammans med tre andra volontärer. Här bor vi granne med en Secondary school för flickor och har drygt en mil in till det mindre samhälle som finns i närheten. Vi får på riktigt uppleva Tanzanias landsbygd! Det första vi gjorde när vi kom ner var att känna in området, besöka skolan och träffa massa härliga människor som bor och jobbar i området. Den första veckan bestod mest av möten med olika personer, klara göra de frågetecken som kunde uppstå kring projektet samt planera hur reningssystemet skulle komma att se ut i praktiken. Efter dessa möten och beräkningar stod det klart att systemet kunde byggas inuti ett av klassrummen på skolan.


Därefter blev det beställning av material, rörledningar, kopplingar, ventiler och kranar. Detta material har vi nu börjat såga i rätt längder och koppla ihop, vårt system blir allt mer verklighet. Det känns som att allt går i rätt riktning där vi får den hjälp vi behöver. Nästa steg är att bygga den trä-box som hela reningssystemet ska sitta i. Utöver detta har vi tagit vattenprover från skolans två tankar (analyseras i skrivande stund). Detta tester kommer användas för att visa på den förbättring som de olika filterna i systemet kommer medföra. Samt att ge underlag för vad vattnet innehåller för former av bakterier. Det har varit en händelserika start på vårt äventyr och vi ser verkligen fram emot de kommande veckorna!Avresan närmar sig - En sommar i Tanzania

2018-06-14 14:29:19

Hej på er!

Det här blir det första av förhoppningsvis ett gäng spännande blogginlägg i sommar om två volontärer som åker till Tanzania och bygger ett vattenreningssystem på en skolas regnvattentankar. Vilka är vi då? Jo vi heter Lisa och Erik och pluggar båda till civilingenjörer inom energi, miljö och management på Linköpings Universitet. Jag (Lisa) har precis avslutat fjärde året och Erik har läst två. Vi har under det senaste läsåret varit engagerade i Ingenjörer utan Gränsers Tanzaniautskott där vi tillsammans med 7 andra fantastiska studenter planerat hela detta projekt (från idé till verklighet nu i sommar). Detta engagemang har tagit en hel del tid utöver universitetsstudierna men det har verkligen varit helt fantastiskt roligt.
Skolan som jag och Erik ska åka till ligger i nordvästra Tanzania och heter Ruicho Secondary School. Secondary i Tanzania innebär att studenterna är mellan 14-17 år gamla och det är ca 470 stycken. I dagsläget samlas regnvatten in på skolbyggnadernas tak och leds ner till två vattentankar på vardera 15 kubik. Därifrån tas sedan dricksvattnet till skolans elever och lärare och som vi har förstått det är det inte många som bryr sig om att rena det över huvudtaget (i enstaka fall kokas vattnet).
Detta ska det bli ändring på! Vi tänkte nämligen bygga ett system som rensar bort både partiklar och bakterier från vattnet så att det blir drickbart direkt. Som ni kanske förstått det är hela gänget som har planerat detta bara studenter och därmed inga vattenreningsexperter (än), så för att ni inte ska bli oroliga redan nu har vi fört diskussioner med experter från universitetet, filterleverantörer, rörmokare samt ett ingenjörsföretag så att det ska bli så bra som möjligt. Och såklart också med många personer i Tanzania eftersom de vet mycket bättre än oss hur allt fungerar på plats.
Flyget lyfter nu på söndag (17/6) och vi planerar att arbetet kommer ta ungefär 8 veckor. I detta arbete ingår förutom att bygga själva vattenreningssystemet att sätta upp solpaneler för att säkra elförsörjningen samt utbilda lärare i hur systemet fungerar samt hur viktigt det är att dricka rent vatten. Tycker du att detta låter lika intressant som vi tycker att det är så får du gärna kika in här ungefär en gång i veckan för nya uppdateringar!
Kwa heri, (=Hejdå. Plugga Swahili är något vi jobbar på lite extra nu dagarna innan avresa så vi inte är helt lost när vi landar)
Lisa och Erik
(På bilden ser ni Erik & Lisa plus våra kompisar Herman & Emma som åker till Ghana under sommaren för att bygga ett liknande vattenreningssystem. Vi håller i två plakat som tackar de personer som skänkt pengar till projektet samt en pump och ett filter som vi blivit sponsrade med)