Miljöeffekterna riskerar att bli större om intäkterna från turismen uteblir

Drömmer du om att se vilda djur på den afrikanska savannen, vandra i regnskogen eller snorkla i kristallblått vatten men är orolig för ditt miljömässiga fotavtryck. Du är inte ensam. Färska siffror från WWF visar att 23 procent väljer bort flyget på grund av miljön. Men en vilja att värna om planeten och samtidigt se och upptäcka den behöver inte stå emot varandra. Tvärtom vågar vi påstå. En ansvarsfull och småskalig turism bidrar till att skapa hållbar sysselsättning på resmålen och bevara den biologiska mångfalden. Om intäkterna från turismen i vissa länder uteblir riskerar de negativa miljöeffekterna att bli större.

Flygskammen breder ut sig i Sverige och fler och fler avstår från att flyga. Med tanke på lägets allvar behöver alla dra sitt strå till stacken för att skydda vår planet, men det innebär inte att vi måste stanna hemma. Det finns mycket vi kan göra för att minska våra utsläpp. Flyget står för 2-3 procent av världens koldioxidutsläpp, att jämföra med klädindustrins 10-11 procent. Ett ansvarsfullt och hållbart resande handlar dock om mer än transporten. Det handlar om hur ofta du flyger, vilket resmål du väljer, vilket hotell du checkar in på, var och vad du äter på resmålet. Vilka aktiviteter du gör och hur du beter dig rent allmänt. Vi behöver bredda debatten och inse att ingenting är svart eller vitt.

Lösningen är inte att sluta resa, lösningen är att resa bättre.

Turismen är den snabbast växande näringen och anställer 1 av 10 personer runt om i världen. Många länder är helt beroende av turismen som inkomstkälla – och om vi slutar att resa får det andra förödande konsekvenser än sett till direkta koldioxidutsläpp. Ett aktuellt exempel är Gambia där turismen står för tjugo procent av landets BNP. När resekoncernen Thomas Cook gick i konkurs nyligen försvann 45 procent av alla turister i ett bräde med tomma hotell och brist på sysselsättning som resultat.

Resa till Safari Zambia Malawi

Turismen bidrar också till ett viktigt djur-och naturskydd. Om inga turister kommer för att se vilda djur i sin naturliga miljö, vandra i regnskogen eller snorkla bland korallreven, riskerar de värdefulla djur- och naturresurserna att försvinna då lokalbefolkningen och värdnationerna inte ser den långsiktiga ekonomiska vinningen utan hugger ner träd, tömmer haven på fisk och tjuvjagar i jakten på snabba pengar.

Miljöeffekterna riskerar med andra ord att bli större om intäkterna från turismen uteblir.

I Tanzania exempelvis skulle lejon, elefanter och noshörningar troligtvis ha dött ut om det inte vore för safariturismen. Turismen möjliggör en hållbar försörjning för lokalbefolkningen som tack vare turisternas spenderande lever i harmoni med naturen och de vilda djuren. Med det sagt är det av yttersta vikt att resorna är utformade med omsorg för miljömässiga, sociala, ekonomiska aspekter. En värld utan resor är en fattigare värld. För att resa handlar om mer än bara sitt eget välbefinnande, sin egen upptäckarlust och sitt eget behov av att komma bort från vardagen. Det handlar om utbyten, möten mellan olika kulturer, insikter i andra människors vardag och om att förstå och förbättra vår omvärld.

När du reser med oss kan du vara säker på att dina pengar kommer rätt personer till gagn. Vi arbetar aktivt med hållbara resor och socialt ansvar och strävar efter att utifrån de lokala förutsättningarna på varje resmål främja en småskalig turism som gynnar och stärker den lokala ekonomin. Till exempel bor du hemma hos lokalbefolkningen på Kuba i så kallade Casa particulares, i små lokalägda pensionat på Seychellerna och på Tobago kan du besöka en ekologisk kakaoplantage som värnar om natur och människor.

Vi har ett nära samarbete med våra lokala samarbetspartners på resmålen och vet att de gör vad de kan för att din resa ska bli så bra som möjlig för alla inblandade. Genom att vi anlitar lokala hotell och arrangörer bidrar vi till att pengarna hamnar i rätt händer i de länder du reser till. Vi samarbetar också med ekoresorts som drivs på ett hållbart sätt med minskad miljöpåverkan i fokus som exempelvis Hibicus Valley Inn på Dominica som ligger i regnskogen intill en porlande flod.

Oavsett klimatlarmen kommer inte drivkraften att se och upptäcka världen att försvinna.

Lösningen är inte att sluta resa, lösningen är att ta ansvar för sitt resande och resa bättre. Vi kan göra väldigt många olika saker för att minska våra utsläpp. Flyga mindre men bättre är en sak. Andra saker att tänka på är:

  • Res mer sällan och stanna borta längre. På så sätt upptäcker du mer och spenderar mer av dina pengar på resmålet.
  • Klimatkompensera för ditt flygande genom en betrodd partner. Vi erbjuder alla våra resenärer att klimatreducera genom betalning till Fly Green Found som arbetar för ett mer hållbart
  • Skippa inrikesflyget på semesterorten. Ta tåget, cykla, gå eller åk kollektivtrafik på resmålet.
  • Undvik de populäraste resmålen och åk till mindre orter och städer.
  • Gynna små lokala hotell och ekoresorts, gärna med någon slags miljö- eller hållbarhetscertifiering
  • Shoppa och ät lokalt så att dina pengar gynnar den lokala
  • Spara på el
  • Läs på om resmålet innan och visa respekt mot de boende och anställda.

I tider då gränser stängs är det viktigare än någonsin att ge sig ut och upptäcka världen. Resor berikar, bidrar till förståelser för andra kulturer och ger nya insikter. Framförallt en insikt om hur lika vi är, att alla har samma grundläggande behov och att vi delar på en planet.

Vi tror på resandets kraft att bidra till positiv förändring. Vi vet att våra resor bidrar till den lokala ekonomin och om vi slutade att resa skulle de få förödande konsekvenser för människor, djur och natur på de resmål vi erbjuder.

Istället för att dra oss undan vill vi vara med och bidra till ett bättre samhälle. Vi är långt ifrån perfekta men vi är medvetna om turismens positiva och negativa effekter och tar vårt ansvar för att ständigt göra bättre och bli bättre för att skapa en sund turism.

Jan Berggren, VD Kenzan Travel Group AB
Aki Nicolaides, VD Kenzan Tours AB
Olle Stålberg, VD Afro-Caribbean Travel AB och Aktivresor


Adress

Kenzan Tours
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm

Organisationsnummer: 556954-0783
Kenzan Tours på Facebook

Kontakta oss

Telefon: 021-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.

Titta på vår presentationsfilm