Resa till Malaysia Borneo ibanfolket longhouse
Resa till Malaysia Borneo Semenggok orangutangResa till Malaysia Borneo Kubah nationalparkResa till Malaysia Borneo Satang nationalpark havsköldspaddorResa till Malaysia Borneo Kuching silverbladsapaResa till Malaysia Borneo Bako nationalpark

Upplev genuina Borneo, 11 dagar

Prisexempel: 38 900 kr

Upplev det genuina Borneo på en resa där ekoturismen står i fokus. Du följer först ett grundprogram som går till två nationalparker och ett orangutangcenter. Du besöker också ibanfolket som bor i regnskogen för att ta del av deras vardagsliv och traditioner. Du väljer sedan mellan två tilläggsprogram. Det ena fokuserar på natur och djurskådning i regnskogen, och det andra på volontärarbete för att bevara de utrotningshotade havssköldpaddorna. Du som hellre vill fortsätta resan med sol och bad kan göra det i stället.

Artikelnr: EcoG1 Kategorier: , Etiketter: ,

Upplev genuina Borneo

Denna resa är en fristående resa utan fasta avresedatum. Resan kan genomföras året om med undantag för regnperioden november–februari. Resan är totalt tio nätter. Du följer först ett grundprogram, och väljer de tre sista nätterna mellan programmen Borneo Wildlife eller Sköldpaddstur. Möjlighet finns att boka extranätter.

Detta ingår i resan till Borneo

  • Flyg Skandinavien–Kuching t/r i ekonomiklass.
  • Boende tio nätter på hotell. Namngivna hotell eller likvärdiga beroende på tillgänglighet.
  • Program enligt nedan inkl. transfer och utflykter.
  • Måltider enligt programmet.
  • Engelsktalande guide.

Detta ingår ej

  • Måltider ej nämnda i programmet. Dryck till måltiderna.
  • Försäkringar.
  • Dricks.

Grundprogram

Dag 1: Kuching
Flyg från Skandinavien till Kuching. Vid ankomst välkomnas ni av en lokal representant och ni åker till hotellet.
Boende: Lime Tree Hotel 3* i standardrum.
Måltider: frukost.

Dag 2: Kuching
Dagen är fri att spendera på egen hand.
Boende: Lime Tree Hotel 3* i standardrum.
Måltider: frukost.

Dag 3: Bako nationalpark
Efter en tidig frukost väntar en naturskön färd mot Sarawaks mest populära nationalpark, Bako. Färden sker både med bil och med båt. Väl framme kan du utforska den vilda, vackra naturen och djurlivet via olika vandringsleder. Här lever de utrotningshotade näsaporna som endast finns på Borneo. Det finns också flera andra arter av apor, varaner, skäggsvin, silverbladsapor och över hundra olika fågelarter. I denna fantastiska tropiska natur finns både mangroveskogar, regnskog, stränder och träsk.
En enklare lunch serveras, därefter finns tid att utforska naturen på egen hand eller tillsammans med er guide längs en av de kortare vandringslederna.
Boende: Lime Tree Hotel 3* i standardrum.
Måltider: frukost,lunch.

Dag 4: Semenggoh orangutangcenter – Batang Ai Longhouse
Efter frukost åker ni till Semenggoh orangutangcenter som ligger cirka 30 minuters bilfärd från Kuching. På centret återanpassas orangutangerna till ett liv i djungeln. Ni får här se när orangutangerna utfodras. Därefter fortsätter ni de 27 milen till Batang Ai, en stor damm som förser Sarawak med el. Färden går genom byar och städer, och ni får njuta av en fantastisk natur med risfält och peppar- och gummiodlingar. Ni gör några stopp på vägen för att sträcka på benen, köpa förfriskningar och kanske inhandla några gåvor till ibanfolket. Ni äter lunch på en kinesisk restaurang i Lachau.

Vid den vackra Batang Ai-dammen väntar en traditionell longboat som tar er till ert boende i långhus hos ibanfolket. Vid ankomsten får ni en rundtur för att träffa familjerna som bor här. Efter middagen i långhuset bjuder ibanfolket på musik och en dansceremoni. Ni får även smaka på det lokala risvinet “Tuak”.
Boende: långhus (mycket enkelt boende på madrass med myggnät).
Måltider: frukost, lunch, middag.

Att ta med: bekväma promenadskor, insektsmedel, huvudbonad, badkläder, handduk, solskyddsmedel, regnjacka, ficklampa, klädombyte och hygienartiklar.

Dag 5: Batang Ai Longhouse
Idag utforskar ni naturen och vandrar längs floden, genom regnskogen, över kullar och till ett vattenfall. Ni får prova på att fiska och får se grönsaker, frukter och örter som växer vilt i naturen. Picknicklunch serveras vid floden och middagen i långhuset.
Boende: långhus
Måltider: frukost, lunch och middag

Dag 6: Batang Ai – Kuching
Efter morgonens frukost visar ibanfolket sitt traditionella vapen, blåsröret. Därefter är det dags att lämna Batang Ai och resa tillbaka till Kuching, samma väg som ni kom. Ni äter lunch längs vägen.
Boende: Harbor View Hotel 3*
Måltider: frukost, lunch.

Dag 7: Kubah nationalpark
Idag fortsätter resan till Kubah nationalpark. Kubah är mest känd för dess palmer, här finns nästan hundra olika palmarter. Ni äter medhavd picknicklunch och får sedan en guidad tur på naturstigarna. Efter middagen väntar en guidad nattvandring för att titta på groddjur.
Boende: Kubah Forest Lodge
Måltider: frukost, lunch, middag.

Att ta med: bekväma promenadskor, insektsmedel, huvudbonad, badkläder, handduk, solskyddsmedel, regnjacka, ficklampa, klädombyte och hygienartiklar.

Dag 8: Kubah nationalpark – Kuching
Frukost och utcheckning. Beroende på vilket tilläggsprogram ni har valt så är det transfer till vald förlängning. Du kan välja mellan Borneo Wildlife eller Sköldpaddsturen. Du som hellre vill fortsätta med sol och bad kan flyga till Kota Kinabalu. Du kan också välja att avsluta resan här.

Tilläggsprogram – Borneo Wildlife

Denna tur rekommenderas endast mellan mars–oktober på grund av regnsäsong november–februari.

Dag 8: Kuching med kvällskryssning
Efter frukost lämnar ni Kubah Forest Lodge och åker till Damai Beach Resort. Sen eftermiddag tar ni en långsam båttur genom mangroveskogen på jakt efter den sällsynta näsapan. Den finns endast här på Borneo och lever i mangroveskogen i kust- och flodområdena. Du kan också få syn på krokodiler, använd ficklampa för att reflektera krokodilens ögon i vattnet och på land. Här finns också självlysande eldflugor som lyser upp i mörkret och får träden att likna julgranar. Glöm inte att också lyssna till regnskogens alla ljud.
Boende: Damai Beach Resort 4*
Måltider: frukost, middag.

Dag 9: Delfinskådning,  mangrovetur och Satang
Efter frukost är det dags att spana efter delfiner. Ni åker båt till flodmynningen och söker efter irrawaddydelfinerna som kan bli 2,5 meter långa och väga upp till 130 kg. Ni kommer också att spana efter krokodiler längs mangroveskogens stränder. Därefter fortsätter ni med båt cirka 45 minuter till Satangöarna. Tillsammans med Talang-Talangöarna är det den enda större stranden i Sarawak dit de utrotningshotade gröna havssköldpaddorna kommer för att lägga sina ägg. Säsongen är mellan maj och september.

Ni äter medhavt lunchpaket på ön. Därefter finns tid för avkoppling på stranden, att ta en simtur eller snorkla i det klara vattnet. På vägen tillbaka till Damai passerar ni Bird’s Rock som är en viktig häckningsplats för olika arter av tärnor. Ni återvänder till resorten och har eftermiddagen fri för egna aktiviteter.
Boende: Damai Beach Resort 4*
Måltider: frukost, lunch.

Dag 10: Bako nationalpark
Idag besöker ni Bako nationalpark som är Sarawaks äldsta och mest populära nationalpark. Området har varit skyddat sedan 1957, och djuren som lever här har vant sig vid besökande människor. De är därför mindre skygga för oss och är lättare att få syn på än de djur som lever i den djupa djungeln. Bland de djur som lever här finns näsapan som endast finns på Borneo, makaker, silverbladsapor, skäggsvin, varaner och ekorrar. Det finns även fler än 150 olika fågelarter, bland dem några sällsynta arter. Bland den fascinerande floran finns köttätande växter. Under dagen utforskar ni nationalparken via olika stigar i varierande svårighetsgrad. Stigarna går genom den fantastiska tropiska naturen med mangroveskogar, regnskog, träsk, branta klippor och stränder. Efter avslutad vandring äter ni en enklare lunch i parkens servering och återvänder sedan till hotellet. Eftermiddagen spenderas på egen hand.
Boende: Damai Beach Resort 4*
Måltider: frukost, lunch.

Dag 11: Hemresa
Spendera dagen på egen hand tills det är dags att åka till flygplatsen för hemresa. Det går även att förlänga resan med valfritt antal nätter på Damai Resort.
Måltider: frukost.

Tilläggsprogram – Sköldpaddstur

Denna tur görs endast mellan april–september. Max sju personer per tur då boendet på ön har begränsade platser.

Havssköldpaddorna har överlevt nästan oförändrade i 200 miljoner år, men är nu utrotningshotade. Orsakerna är flera. Främst handlar det om jakt, bifångst vid fiske, förorenade hav, klimatförändringar och bebyggelse nära de stränder dit de återvänder för att lägga sina ägg.

Sea Turtle Adoption Program (STAP) är ett unikt initiativ inom ekoturismen. De bildades för att bevara havssköldpaddorna och sprida kunskap och medvetenhet om vikten av att havssköldpaddorna skyddas. Volontärer kan också på plats hjälpa till i det praktiska arbetet med att bevara dem. Man får till exempel följa med och leta upp äggömmor, flytta ägg till kläckeriet, flytta nykläckta ungar till stranden och samla in data. Läs mer om volontärarbetet här.

Dag 8: Kuching – Talang-Talang Besar
Efter frukost lämnar ni Kubah Forest Lodge för att åka vidare till den lilla kuststaden Sematan. Ni äter lunch på en lokal restaurang längs vägen. Från Sematan fortsätter ni  sedan med båt cirka 30 minuter till den lilla ön Talang-Talang Besar som tillhör nationalparken Talang Satang. När ni kommer fram får ni en kort information om ön och verksamheten av parkvakten. Eftermiddagen är sedan fri att utforska omgivningen, bada och snorkla. Efter middagen är det dags för dagens höjdpunkt, att titta på när sköldpaddorna kommer upp på land och lägger ägg på stranden.
Boende: guesthouse
Måltider: frukost, lunch, middag.

Dag 9: Talang-Talang Besar – Talang Kecil
Frukost och sedan fri tid fram till lunch. Efter lunch fortsätter ni till ön Talang-Talang Kecil och hjälper till i volontärarbetet med sköldpaddorna. Efter kvällens middag hjälper ni de nykläckta sköldpaddorna att ta sig till havet.
Måltider: frukost, lunch och middag.

Dag 10: Talang-Talang Besar
Frukost och sedan fri tid på förmiddagen. Efter lunch blir det snorkling och volontärarbete med sköldpaddorna.
Boende: guesthouse
Måltider: frukost, lunch och middag.

Dag 11: Talang-Talang Besar – Kuching
Frukost och volontärarbete med sköldpaddorna. På förmiddagen tar ni ni båten tillbaka till Sematan och åker vidare till Kuching. Ni äter lunch på en lokal restaurang utmed vägen. Du som ska resa hem får transfer till flygplatsen i Kuching. Det går också att flyga till Kota Kinabalu för att fortsätta resan med sol och bad innan du reser hem.
Måltider: frukost och lunch.

Att ta med: ryggsäck 10 liter, bekväma skor med gummisula, ficklampa, solskyddsmedel, insektsmedel, regnjacka, badkläder, vattenflaska, kikare, hygienartiklar och eventuell medicin.

 

Pris

Prisexempel per person, grundprogram + Borneo Wildlife: 38 900 SEK.
Prisexempel per person, grundprogram + Sköldpaddstur: 41 900 SEK.

Prisexemplen är beräknade på sällskap om minst fyra personer, med lägsta flygpris och del i dubbelrum. Priserna kan ändras vid skiftande valutakurser. Skicka in en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

Alla turister i Malaysia ska enligt malaysisk lag betala en turistskatt på RM 10 (cirka 20 SEK) per rum och natt på samtliga turistboenden. Skatten betalas direkt till boendet vid incheckning.

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till info@kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: EcoG1

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Upplev genuina Borneo, 11 dagar”