Erbjudande: Det bästa av Madagaskar – gruppresa, 20 dagar

Prisexempel: 38 700 kr

Följ med på en unik rundresa i grupp till Madagaskar under hela 20 dagar. Guidningen sker på engelska med den omtyckta och professionella guiden Klaus Heimer som bott på Madagaskar i över 19 år. Klaus har arbetat som fotograf och journalist, och är författare till en populär guidebok om Madagaskar. Rundresan omfattar cirka 250 mil resa genom vulkanområdena Ampefy och Analavory, genom östra sidan längs Pangalanes kanalen, genom Tamatave och Foulpointe till den vackra ön Sainte Marie. Sedan tillbaka till Antananarivo och vidare genom höglandet till Fianarantsoa. Därefter med tåg till Manakara på sydostkusten och efter det Ranomafana nationalpark.

Det bästa av Madagaskar

Denna resa är en gruppresa med fasta avresedatum. Detta innebär att resan har ett fast program som ni följer tillsammans. Perfekt för dig som reser själv eller som vill dela upplevelsen med andra. Vill du kombinera denna resa med fler aktiviteter eller resmål före eller efter kan vi även ordna det.

Datum 2019

25 april – 12 maj
16 maj – 2 juni
6–23 juni
5–22 september
24 oktober – 10 november
21 november – 8 december

 

Dag 1: Antananarivo
Vid ankomst välkomnar vår lokala arrangör er på flygplatsen i Antananarivo och ordnar transfer till Belvédère Hotel eller likvärdigt hotell i centrum.

Dag 2: Antananarivo – Ampefy
Dagens etapp: ca 12 mil, 3,5 timmar.
Efter frukost åker ni tillsammans med er guide i lugn takt mot ”vilda västern”. Efter cirka två mil stannar ni vid en fem hektar stor lemurpark där nio arter av lemurer lever fritt. Ni fortsätter sedan en kort bit till den lilla byn Ambohikely där många familjer tillverkar miniatyrfordon av ölburkar och annat återvunnet material. Deras hantverk exporteras till hela världen. Ni åker vidare till Miarinarivo där ni besöker ett elevhem för skolbarn (endast under skolsäsongen) där ni också äter lunch. Därefter fortsätter ni till Ampefy vid Itasysjön där ni övernattar på Hotel Kavitaha.

Dag 3: Ampefy
Dagens etapp: ca 10 mil.
Efter frukost besöker ni omgivningarna, vattenfallet i Lilyfloden, gejsrarna i Analavory och utsiktspunkten på Ilot de la Vierge. Ni äter lunch och middag på en lokal restaurang. Övernattning på Hotel Kavitaha.

Dag 4: Ampefy – Antananarivo – Andasibe
Dagens etapp: ca 26 mil, ca 6,5 timmar.
På morgonen åker ni tillbaka till Antananarivo. Ni gör ett kortare stopp för att köpa mat till en picknick lunch, och fortsätter därefter till den kända nationalparken Andasibe (Analamazaotra – Mantadia). På vägen stannar ni vid reptilparken i Marozevo där ni kan se kameleonter och andra djur på nära håll. Därefter checkar ni in på Andasibe Forest Lodge som ligger vackert omgiven av naturen. Möjlighet finns att på kvällen följa med en lokal naturguide ut och med hjälp av ficklampor se nattaktiva lemurer, sovande kameleonter, trädgrodor och andra djur. Promenaden är högst en timme. Övernattning på Andasibe Forest Lodge.

Dag 5: Andasibe
Efter frukost tar ni en tre timmar lång vandring i Park Analamazaotras ständigt gröna sekundärskog. Den till största delen lätta vandringen leds av en lokal parkguide och går längs Indri 2 som är en av parkens fyra leder. Har ni tur får ni se och höra någon av lemurfamiljerna av arten Indri som lever här. Den svarvita indrin är den största lemurarten och har ett utmärkande läte. Ni kan också se flera andra lemurarter liksom många fåglar och en del reptiler (om det inte är för kallt). På eftermiddagen får ni möjlighet att se andra djur i området. Övernattning på Andasibe Forest Lodge.

Dag 6: Andasibe – Akanin’ny Nofy
Dagens etapp: ca 20 mil med bil och 1-1,5 timme med båt.
Efter en tidig frukost kör ni till Manambato vid Rasoabesjön. Där kliver ni ombord på en båt som tar er längs Pangalanes-kanalen till naturreservatet Akanin’ny Nofy vid Ampitabassjön. Ni övernattar på Palmarium Hotel som ligger intill en lemurpark. Efter incheckning är resten av dagen fri att bekanta er med hotellet och omgivningarna eller kanske koppla av på den fina stranden.

Dag 7: Akanin’ny Nofy
Efter frukost går ni in i Palmariumparken för att skåda efter de olika arter av lemurer som lever där. De kommer att betrakta er uppmärksamt där ni går, och några av dem får ni se på mycket nära håll. När natten faller tar ni en båtutflykt till en ö där du kan se den mycket sällsynta och nattaktiva lemurarten Aye Aye, fingerdjur, med sitt säregna långfinger. Ni övernattar på Palmarium Hotel.

Dag 8: Akanin’ny Nofy – Tamatave – Foulpointe
Dagens etapp: ca 2,5 timmar med båt och ca 6 mil på väg.
I dag åker ni motorbåt till Madagaskars största hamnstad Tamatave. Ni fortsätter sedan med buss till badorten Foulpointe som är populär bland lokalbefolkningen på helgerna. Ni utforskar får en guidad tur på det gamla fortet, njuter av havet och maten, promenerar längs stranden eller kopplar bara av. Ni äter middag på en lokal restaurang. Övernattning på Manda Beach Hotel.

Dag 9: Foulpointe – Soanierana-Ivongo – Sainte Marie
Dagens etapp: ca 10 mil på väg och ca 1,5–2 timmar på färja.
Efter en tidig frukost åker ni till Soanierana-Ivongo där ni tar färjan över till den vackra tidigare piratön Sainte Marie. Om sjögången är för hård ställs färjorna in, och i så fall stannar ni ytterligare en natt i Foulpointe. På Sainte Marie övernattar ni på Lakana Hotel.

Dag 10: Sainte Marie
Spendera dagen på denna tropiska paradisö på egen hand. Ni kan till exempel utforska södra delen av ön och den lilla, lika vackra ön Ile aux Nattes, eller utforska norra eller östra delen till fots eller på cykel. Ni kan också prova på vattensporter eller bara koppla av på den fantastiska stranden. Piratkyrkogården är också att intressant att se. Mellan juli och september finns även en utflykt med valskådning (bokas och betalas på hotellet). På kvällen kan ni njuta av den mycket vackra solnedgången på ön. Övernattning på Lakana Hotel.

Om ni på grund av den hårda sjögången inte kunde åka över till Sainte Marie igår börjar ni istället köra den långa vägen tillbaka till Antananarivo. Ni övernattar på hotell i Andasibe eller Moramanga beroende på tillgänglighet, och fortsätter till Antananarivo imorgon.

Dag 11: Sainte Marie – Antananarivo
Transfer till flygplatsen för flyg till Antananarivo där ni spenderar resten av dagen på egen hand. Kunde ni inte åka till Sainte Marie fortsätter ni istället dit landvägen. Övernattning på Hotel Belvedere.

Dag 12: Antananarivo – Antsirabe
Dagens etapp: ca 17 mil, ca 3,5 timmar.
Under morgonen besöker ni ett socialt projekt för barn i utkanten av Antananarivo, ”Liters of Light” av det tysk-madagaskiska projektetet Zaza Faly. Ni kör sedan till Ambatolampy där ni får se hur de använder återvunnet aluminium för att tillverka krukor m.m. Ni besöker också marknaden. Ni fortsätter sedan till Antsirabe, känt för sina ädelstenar. Efter incheckning har ni fri tid då ni kan passa på att köpa lite dryck och snacks till den kommande tågresan dag 14. Middag äter ni förslagsvis på en lokal restaurang. Övernattning på hotell Flower Palace.

Dag 13: Antsirabe – Ambositra – Fianarantsoa
Dagens etapp: ca 24 mil, ca 6 timmar.
Ni kör genom ett vackert landskap via Ambositra till Fianarantsoa. Från den högsta punkten i denna ”staden med 1001 kyrkor” har ni en fin utsikt mot den närbelägna lilla staden Ambalavao. Madagaskars mest kända fotograf heter Perrot Men, och i hans butik här får ni en inblick i hans verk. Därefter skaffar ni tågbiljetterna till nästa dags tågresa. Övernattning på Villa Sylvestre alt. La Rizière eller likvärdigt.

Dag 14: Fianarantsoa Manakara
Dagens etapp: ca 16 mil, ca 8–17 timmar.
”Jungle Express” till Manakara på östkusten avgår tidigt på morgonen. Tåget går genom ett bergigt landskap med skogar, vattenfall, risterrasser och fruktodlingar, och går över 67 broar och genom 48 tunnlar. Tåget är en livlina för de byar som ligger i det ofta väglösa landskapet, och vid varje station möter byborna upp och säljer bland annat frukt, sötsaker och snacks till hungriga resenärer. Tågresan tar i bästa fall åtta timmar, men för det mesta längre tid än så. Om det ordinarie tåget är kraftigt försenat kanske ni i stället tar en mindre motorvagn, och ni får då också flera fotostopp längs vägen. Vid ankomst i Manakara får ni transfer till Hotel Parthenay Club vid havet eller ett likvärdigt hotell.

Skulle tåget vara inställt eller ha en kraftigt försenad avgångstid besöker ni istället den historiska övre delen av Fianarantsoa. Ni kör sedan till Ambalavao och tillbringar natten på Bougainvillées Hotel eller likvärdigt.

Dag 15: Manakara – Ranomafana
Dagens etapp: ca 20 mil.
Efter frukost har ni morgonen fri i Manakara. Ni kan till exempel gå till hamnen och titta på de fiskare som kommer tillbaka från havet med sin fångst, eller göra en liten kanottur på Pangalaneskanalen. Innan lunchtid fortsätter ni med tåg inåt land till den lilla byn Ranomafana som ligger intill nationalparken med samma namn. Det är en av Madagaskars mest spektakulära nationalparker och känd för sina varma källor. Ni tar en kvällspromenad längs vägen för att försöka få syn på nattaktiva muslemurer, kameleoner, grodor och andra djur. Övernattning på Lodge Chez Gaspard.

Om tåget skulle bli inställt eller kraftigt försenat besöker ni i stället Anjareservatet 12 km söder om Ambalavao där det finns goda chanser att få se några familjer av den välkända arten ringsvanslemur. Därefter kör ni till Ranomafana för övernattning.

Dag 16: Ranomafana – Sahambavy
Dagens etapp: ca 7 mil.
Efter frukost besöker ni den cirka 41 000 hektar stora nationalparken Ranomafana som ligger vid Namoronafloden. Parken har en rik flora och fauna med bland annat ett hundratal fågelarter, nästan lika många amfibiearter och över 60 reptilarter. Här finns också den sällsynta lemurarten gyllenhalvmaki som upptäcktes så sent som 1986, liksom flera andra lemurarter. Vandringen i parken kan upplevas som ansträngande då terrängen är kuperad och ibland går genom skogen.

Tidig eftermiddag kör ni till Fianarantsoa. Därifrån tar ni en tur med den historiska Michelin-motorvagnen, ett tåg med luftfyllda gummidäck som går till Sahambavysjön som ligger vackert omgiven av böljande teplantage. Tågturen görs om ni är minst sex personer, annars åker ni dit med minibuss. Kommer ni fram tillräckligt tidigt till Sahambavysjön kan ni besöka teplantagen. Övernattning på Lac hotell som ligger vid stranden och har en magnifik blomsterträdgård.

Dag 17: Sahambavy – Ambositra
Dagens etapp: ca 15 mil.
I dag besöker ni betsileostammen som använder marken även i relativt höga höjder för odling av ris, något som skapar ett vackert landskap. Ni åker därefter till Ambositra, en liten stad som ligger i en pittoresk dal och omges av risfält. Längs vägen besöker ni en av zafimaniryfolkets träsnideriverkstäder. Övernattning på Grand Hotel Ambositra eller likvärdigt.

Dag 18: Ambositra – Antsirabe
Dagens etapp: ca 9 mil.
Efter frukost tar ni en liten promenad i staden och kör sedan till Antsirabe. Staden är Madagaskars tredje största stad och är känd för sina många varma källor. Om tiden tillåter det besöker ni Andraikibasjön följt av en kortare stadsrundtur, och kanske ett besök på en verkstad där de tillverkar miniatyrer av återvunnet material. Övernattning på Flower Palace Hotel eller likvärdigt.

Dag 19: Antsirabe Antananarivo ev. Skandinavien
Dagens etapp: ca 17 mil.
På morgonen besöker ni Antsirabes frukt- och grönsaksmarknad och kör sedan till via Ambatolampy till Antananarivo. Beroende på när ni kommer fram finns kanske tid att besöka hantverksmarknaden. Efter middag på en lokal restaurang (ingår inte) får ni transfer till flygplasten om ert flyg hem avgår i dag. Annars transfer till ett hotell nära flygplatsen för övernattning.

Dag 20: Antananarivo – Skandinavien
Efter frukost transfer till flygplatsen och flyg hem till Skandinavien.

 

Ruttkarta

 

Detta ingår i gruppresan

 • Flyg Skandinavien–Antananarivo t o r.
 • Färja Soanierana-Ivongo–Sainte Marie
 • Flyg Sainte Marie–Antananarivo.
 • Michelinetåget Fianarantsoa–Manakara om ni är minst 6 deltagare.
 • All transfer.
 • Boende i dubbelrum med frukost i nämnda eller likvärdiga mellanklasshotell. På Sainte Marie ingår halvpension.
 • Båtutflykt till Aye Aye-lemuren.
 • Besök vid sevärdheter som nämns i programmet.
 • Avgifter för parker och reservat (Andasibe, Ranomafana).
 • Engelsktalande färdledare och lokala guider.
 • Turistavgift och moms.
 • En flaska vatten per person och dag.

Detta ingår inte

 • Visumavgifter (cirka 23–27 € beroende på valutakursen).
 • Ankomstavgift ca 10 €.
 • Övriga måltider och drycker.
 • Individuell reseförsäkring.

Pris

Totalpris per person: 38 700 SEK.
Enkelrumstillägg: 4 400 SEK

Priset kan skilja sig beroende på tillgängliga platser på flyg, val av flygbolag samt avresedatum och avreseort. Skicka in en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

 

Artikelnr: MAD1.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Erbjudande: Det bästa av Madagaskar – gruppresa, 20 dagar”