Indien

Paket: Indiens kultur och historia – med safari & natur eller sol & bad, 17 dagar

Prisexempel: 26 400 kr

I början av denna resa får ni i norra Indien se Delhi, Agra, Jaipur, Jodhpur, Bhenswara, Udaipur, Mumbai (Bombay) och Kochi (Kochin). Ni kommer att få en bra bild av Indiens historia och kultur som fortfarande inte är så kända i Europa. Medan vi här i norr funderade på hur man byggde ett vikingaskepp på bästa sätt och vilka grannländer det var lönt att råna fastställde indiska vetenskapsmän att jorden var rund och att året var 365,358 dagar. Det finns mycket att upptäcka i Indien!

Artikelnr: SIT5 , , ,

Ni väljer själva om ni på resans sista del vill till Goa i södra Indien med massor av sol och fantastiska stränder eller om ni hellre vill på tigersafari i Kerala och övernatta på en stämningsrik husbåt.

Resan är på totalt 18 dagar. Bästa tiden för denna resa är från mitten av oktober till slutet av mars.

Dag 1: Delhi
Vid ankomsten till Delhi får ni transfer från flygplatsen till hotellet. Delhi är huvudstad i världens största demokrati och är en miniatyr av landets drygt tre miljoner km² hoppressat på 1 500 kvadratkilometer. Landet är cirka sju gånger större än Sverige och det bor 350 människor per kvadratkilometer, nära 1 200 miljoner totalt. I Sverige bor det endast 20 människor per kvadratkilometer. Genom århundraden har staden lockat både härskare och plundrare och dess historia är lång och detaljrik. Delhi har bevarat ett avundsvärt rikt kulturarv samtidigt som den är en internationell storstad i ständig utveckling. Delhi har alltid varit landets politiska maktcenter. I början var det center för kungamakt, sen för kolonimakt och idag för parlament och regering. Staden är idag även ett viktigt maktcenter för olika privata företag. Men det mest fascinerande vid Delhi är dess kosmopolitiska karaktär.
Resten av dagen är ni lediga och kan göra aktiviteter på egen hand.
Övernattning i Delhi.

Dag 2: Delhi
Frukost på hotellet.
På morgonen ska vi på sightseeing i New Delhi som även kallas Lutyen’s Delhi. Vi ska besöka Qutab Minar, ett segertorn som byggdes i den 12: e århundradet av Qutbuddin Aibak. Inne på den stora gårdsplanen finns Järnpelaren (The Iron Pillar) som dateras tillbaka till 4: e århundradet efter Kristus och som har sanskrit-inskriptioner i guptastil. (Gupta är en gammal indisk kultur där vetenskap och kultur utvecklades starkt. Redan omkring år 500 e.Kr. kom man fram till att Jorden var rund och att solåret var exakt 365,358 dagar. Vid den tiden befann sig Sverige i järnåldern). Järnpelaren har förbryllat vetenskapsmännen då den inte rostar. En annan sevärdhet är Humayuns grav som är en praktfull byggnad i röd sandsten med vit marmor. Byggnaden är ett av de finaste exemplen på en stormannagrav, i form av en trädgårdsgrav som ser ut som ett palats. Graven anses vare en föregångare till Taj Mahal. De fina proportionerna, de dubbla kupolerna och den utsökta elegansen är karakteristiska för mogularkitekturen (mughal). Vi ska även bese India Gate som är ett minnesmärke över Första Världskriget och Rashtrapathi Bhawan, den indiska presidentens residens, som flankeras av parlamentet och regeringskansliets byggnader. På eftermiddagen ska vi på sightseeing i Old Delhi som även kallas Mughal Delhi. Vi besöker Det Röda Fortet, shah Jahans eleganta citadell i röd sandsten, och Jama Masjid, Indiens största moské, som också byggdes av shah Jahan. Sedan ska vi åka rickshaw genom de smala gränderna där det känns som om tiden har stannat och här får ni ett förstahandsintryck av köpmännen, de små mat- och hantverksstånden och den myllrande befolkningen upptagen av sina dagliga sysslor. Till slut ska vi besöka Raj Ghat – Mahatma Gandhis minnesmärke.
Övernattning i Delhi.

Dag 3: Delhi – Agra
Frukost serveras på hotellet.
På morgonen åker vi till Agra (235 km / 5 timmar). Vid ankomsten till hotellet får ni hjälp med incheckning och bagage. Agra är känt i hela världen som Taj Mahal-staden. Men denna kungliga mogulstad (mughal) har utöver det legendariska Taj många monument som representerar det bästa av mogulkulturens arkitektur. I mogulperioden i det 16:e och 17:e århundradet var Agra Indiens huvudstad. Det var här dynastins grundare Babar anlade den första symmetriska persiska trädgård på floden Yamunas strandsluttningar. Och här byggde hans sonson Akbar det Röda Fortets mäktiga fästningsvallar. Innanför murarna byggde Jehangir rosenröda palats, gårdsplan och trädgårdar och Shah Jahan utsmyckade med marmormoskéer, palats och paviljonger av vit marmor med inlagda ädelstenar. Stadens berömmelse kröns naturligtvis av Taj Mahal, ett monument över kärlek och fantasi som hela världen förknippar med Indien. Sent på eftermiddagen besöker vi Fort Agra som byggdes av tre mogulkejsare. Akbar den Store började bygget 1565 och det är ett mästerverk med hänsyn till design och konstruktion. Inne i fortet finns det en rad underbara byggnader så som Moti Masjid, Jahangirs palats, Khas Mahal och Sheesh Mahal, Diwane-i-Am, Diwane-i-Khas och Musamman Burj där kejsare Shah Jahan, den femte mogulkejsare, dog som fånge. På kvällen besöker vi det världsberömda Taj Mahal som kejsare Shah Jahan beskrev såhär: ”Byggnadsverket ska visa skaparens härlighet för vår värld”. Det tog 22 år att bygga Taj Mahal. Det byggdes av mogulkejsaren Shah Jahan med start 1630 för att förvara hans drottning Mumtaz Mahals jordiska kvarlevor och som en symbol för evig kärlek. Taj Mahal anses vara ett av världen sju moderna underverk. Övernattning i Agra.

Dag 4: Agra – Fatehpur Sikri – Jaipur
Frukost på hotellet.
På morgonen åker vi till Jaipur och besöker Fatehpur Sikri på vägen (230 km / 6 timmar). Fatehpur Sikri är en underbar stad byggd i röd sandsten med fort, palats och moskéer. Staden byggdes av Akbar den Store i 1569 och övergavs 14 år senare av politiska orsaker. Diwan-i-am är en stor gårdsplan där kejsaren dagligen gav offentligheten audiens. Diwan-i-khas är en fyrkantig kringbyggd gård där alla palatsets viktigare funktioner administrerades. Här finns även Pachisi Court, kejsarens privata bostad, Jodha Bais palats, Miriams palats, Birbals palats, Hawa Mahal och Panch Mahal som är några av de viktiga byggnader i detta residenskomplex. Fredagsmoskéen och den underbara sheikh Salims Chistis grav finns i de religiösa områdena som ligger vid sidan om de sekulära byggnaderna på en separat gård.
Efteråt fortsätter vi mot Jaipur. På vägen passerar vi genom avlägsna byar och den fridfulla bergskedjan Aravalli. Vid ankomsten till hotellet får ni hjälp med incheckning och bagage.

Jaipur är en stad där kungamakten fortfarande finns närvarande i palatsens pomp och ståt. Här har respekten för klanen alltid varit en självklarhet och det är en tradition sedan urminnestid att behandla gäster mycket väl. Jaipur är uppkallad efter dess grundare Sawai Jai Singh (1693-1743) som ville skapa en noggrant planerad huvudstad. Alla hus i den gamla staden är målade skära, även det berömda Hawa Mahal, och detta har gett staden dess alternativa namn: The Pink City.
Övernattning i Jaipur.

Dag 5: Jaipur
Frukost på hotellet.
På morgonen åker vi 11 kilometer till utkanten av staden för att besöka Amber Fort. På vägen dit åker vi förbi Hawa Mahal som i folkmun kallas för Vindpalatset. Ursprungligen byggdes denna smala arkad på 1800-talet för att ge hovets kvinnor möjlighet att titta på stadens gatuliv utan att själva synas. Amber Fort som var huvudstad tills 1728 när Jaipur var en egen stat ligger på en kulle. Det har salar för offentlig och privat audiens, en Sheesh Mahal (en spegelsal) och åtskilliga marmorpalats som är fantastiska exempel på den gamla rajputarkitektur. På eftermiddagen ska vi på en sightseeingtur i staden. Vi besöker The City Palace som förut var ett kungligt residens byggt i en blandning av rajasthansk och mogulsk stil. Här finns ett museum med en enastående samling av rajasthanska kläder och vapen från mogulernas (mughal) och rajputernas tid. Här finns även en utsökt samling av miniatyrmålningar, mattor, kungliga rekvisita och sällsynta astronomiska verk. Vi ska även besöka Jantar Mantar, ett astrologiskt och astronomiskt observatorium som byggdes av Maharaja Jai Singh i det 18: de århundradet. Observatoriet har en utomordentlig precision även med moderna mått mätt.
Övernattning i Jaipur.

Dag 6: Jaipur – Jodhpur
På morgonen åker vi till Jodhpur (325 km / 7 timmar).
Kejsarstaden Jodhpur ligger i utkanten av Tharöknen och är sedan urminnestid präglad av livet i den karga och folktomma ödemarken. Staden grundades 1459 av Rao Jodha som huvudstad i Marwarstaten. Rao Jodha var hövding för rajputernas rathore-klan som ansåg sig vara ättlingar till Rama, hjälten i det gamla sankritepos Ramayana. Det finns en stillsam, lugn värdighet hos befolkningen i denna gamla ökenbosättning och en känsla av släktskap med Bapji, också känd som Gaj Singh, som i en annan tid skulle haft titeln maharaja, dvs. kung. Lokalt i Jodhpur betraktas han fortfarande som kunglig. På 1500-talet var fästningsstaden Jodhpur ett större handelscenter och idag är det den näst största staden i Rajasthan. De eleganta palatsen, forten och templen som ligger utströdda i staden ger en känsla av den historiska storhetstiden medan folkdans, musik och de strålande kläderna ger staden en romantisk glans. Livsstilen i Jodhpur är mycket fascinerande: invånarna bär vackra konstnärligt designade mångfärgade dräkter. Kvinnorna har vida svepande kjolar med höftlånga kavajer som har ¾ långa ärmen och männen har färgrika turbaner. Namnet på de klassiska baggy-tighta ridbuxorna jodhpurs härstammar från denna stad. För många är jodhpurs läderboots med remmar runt vristen men det började faktiskt med ett par byxor. Sedan kallades även skorna till dessa byxor för jodhpurs.
Övernattning i Jodhpur.

Dag 7: Jodhpur – Bhenswara
Frukost på hotellet.
Vi börjar på morgonen med ett besök till Mehrangath Fort som är ett mycket imponerande och kolossalt stort byggnadsverk. Fortet som inte kan erövras från utsidan har fyra portöppningar och endast en mycket slingrig väg som leder upp till fortet från byn. Inne i fortet finns det mycket fina palats med underbart uthuggna paneler och fönster med fint format sandstensgallerverk som liknar spets. I palatsen finns en fantastisk samling av kungliga indiska symboler och utstyrsel. Vi ska även besöka Jaswant Thada, en kunglig minnesgravvård från det 19: de århundradet av vit marmor som hedrar minnet av Maharaja Jaswant Singh. Och här finns sällsynta porträtt av Jodhpurs härskare.
Sent på eftermiddagen åker vi till Bhenswara (130 km / 3 timmar). Vid ankomsten checkar vi in på hotellet.
Övernattning i Bhenswara.

Dag 8: Bhenswara
Ni äter frukost på hotellet och därefter är ni lediga och kan göra egna aktiviteter.
Sent på eftermiddagen ska vi på en spännande kamelsafari genom byar som ligger i grannskapet. Det är en mycket speciell upplevelse där ni får möjlighet att se vardagslivet på landsbygden. Om ni inte vill rida kamel kan ni istället åka i en kamelkärra som är välstoppad med kuddar. På kvällen åker vi på en safaritur i djungeln där man kan se leoparder, nilgau (blue bull, boselaphus tragocamelus, en sydasiatisk antilop), djungelkatt, hyena, varg, sjakal, hare, rödräv med mera.
Övernattning i Bhenswara.

Dag 9: Bhenswara – Udaipur
Frukost på hotellet. Därefter åker vi till Udaipur (184 km / 4 timmar). Vid ankomsten checkar ni in på hotellet. Udaipur, Gryningsstaden, är Mewars juvel. Mewar var ett kungarike som styrdes i 1 200 år av Sisodia-dynastin. Här finns palats, sjöar, tempel, trädgårdar och smala gränder med salustånd som skapar en atmosfär av ett heroiskt förflutet fylld av hjältemod och ridderlighet. Här är förföriskt vackert när stadens byggnader speglar sig i Picholasjöns lugna vatten.
Övernattning i Udaipur.

Dag 10: Udaipur
Frukost på hotellet.
Vi börjar på morgonen med en sightseeingtur i Udaipur. Först besöker vi City Palace som är ett majestätiskt arkitektoniskt underverk som ligger på en kulle och tornar upp sig över Picholasjön. Palatset består av gårdar, paviljonger, terrasser, korridorer, rum och hängande trädgårdar. Vi ska besöka Bharatiya Lok Kala museet som har en intressant samling av indisk folkkonst: kläder, prydnadsföremål, marionettdockor, masker, dockor, musikinstrument och gudomar. Sen ska vi besöka Saheliyon-ki-bari. Hovfröknernas Trädgård, som är full av grönska och vackert utformade fontäner.
På eftermiddagen är ni lediga och kan göra aktiviteter på egen hand. På kvällen ska vi på en kryssning på Picholasjön där det majestätiska Lake Palace Hotel ligger. Vi kan bese de stora trapporna (ghats, badplatser) som går ned i sjön och de intressante byggnaderna som ligger längs stränderna. Från sjön får man en otrolig fin vy av City Palace. Vi lägger till vid Jagmandir Island där Udaipurs maharaja en gång i tiden gav Shah Jahan en fristad.
Övernattning i Udaipur.

Dag 11: Udaipur – Mumbai (Bombay) – Kochi
Frukost på hotellet.
På morgonen får ni transfer till flygplatsen till flyget till Mumbai (Bombay), avgång Udaipur kl. 08.40, ankomst Mumbai kl. 10.20.

Ni kan nu välja att tillbringa resans sista sju dagar i Kerala med safari och natur eller i Goa med sol och strand.

Kerala detaljerat program (dag 11 – 17)

Prislista Kerala:
3-stjärnigt boende, per vuxen med del i dubbelrum: från 29 700 SEK.
4-stjärnigt boende, per vuxen med del i dubbelrum: från 34 900 SEK.
5-stjärnigt boende, per vuxen med del i dubbelrum: från 41 600 SEK.

Goa detaljerat program (dag 11 – 17)

Prislista Goa: 
3-stjärnigt boende, per vuxen med del i dubbelrum: från 26 400 SEK.
4-stjärnigt boende, per vuxen med del i dubbelrum: från 32 000 SEK.
5-stjärnigt boende, per vuxen med del i dubbelrum: från 38 900 SEK.

Detta ingår:
– Alla transfers inklusive hjälp, sightseeing och en airconditionerad bil.
– Engelsktalande lokala guider på alla sightseeings samt entréavgift till monument beskrivit i programmet.
– Frukost alla dagar. På husbåten ingår alla måltider.
– Tur med rickshaw i chandni chowk (om det är möjligt) i Old Delhi.
– Kamelridning i Bhenswara.
– Djungeltur med jeep på kvällen i Bhenswara.
– Solnedgångskryssning med båt i Picholasjön i Udaipur.
– Kathkali dansföreställning i Kochi.
– Övernattning på husbåt från Kumarakom till Alleppey.
– Alla serviceskatter.

Detta ingår ej:
– Andra måltider än de som är specificerade.
– Personliga utgifter så som: telefonsamtal, tvätt, drinks och annan dryck.
– Dricks till bärare, piccolos, kypare, guides, lokala representanter, chaufförer osv.
– Avgifter för fotografering och filmning vid monument.
– Eventuella flygplatsskatter.

Intern kod: SIT5

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Paket: Indiens kultur och historia – med safari & natur eller sol & bad, 17 dagar”