Resa till Iran Qom Fatima Masumahs helgedom
Resa till Iran Isfahan Esfahan Naqsh-e-JahantorgetResa till Iran Isfahan Esfahan Vanks KatedralResa till Iran Pasargad ruinResa till Iran Persepolis ruinerResa till Iran Shiraz Nasir-ol-molk MoskéResa till Iran Teheran Golestanpalatset

Rundresa i klassiska Iran, 11 dagar

Prisexempel: 20 900 kr

Följ med på en upplevelserik resa genom Iran! Tillsammans med din guide utforskar du den persiska kulturen och flertusenåriga historien. Från Teheran reser ni till flera klassiska sevärdheter. Bland höjdpunkterna finns den forntida staden Persepolis, kulturhuvudstaden Esfahan och de genuina städerna Aqda och Yazd. Du får bl.a. se historiska monument, magnifika moskéer, vackra trädgårdar och myllrande basarer. Två luncher tillsammans med lokala familjer ingår också då du får chansen att lära känna dem och deras vardagsliv. En engelsktalande guide följer med på hela resan. Vill du ha en svensktalande guide går det att ordna mot tillägg.

Artikelnr: Iran1

Resa till klassiska Iran

Denna resa till Iran är en fristående resa med privat guide utan fasta avresedatum. Resan kan genomföras alla dagar året om.

Programmet nedan är ett förslag på en resa som vi själva varmt rekommenderar. Vill du ändra något i programmet skräddarsyr vi gärna en resa som passar just dig. Hör i så fall av dig med dina önskemål så tar vi fram ett reseförslag.

Detta ingår i vår resa till Iran

  • Flyg till Teheran t/r i ekonomiklass.
  • Flygskatter.
  • Boende 10 nätter på hotell i dubbelrum. Alla traditionella hotell ägs och drivs av lokalbefolkningen.
    Namngivna hotell eller likvärdiga beroende på tillgänglighet.
  • 10 x frukost och 2 x lunch.
  • Nedan program med guidade utflykter inkl. inträden.
  • All transfer inom programmet i luftkonditionerade fordon.
  • Engelsktalande guide. Svensktalande guide kan ordnas mot pristillägg.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Iran – Teheran stadstur
Ankomst till Imam Khomeini International Airport och transfer till hotellet. Efter incheckning åker ni på en rundtur i Teheran. Ni får bland annat se det vackra Golestanpalatset. Detta kungliga palats från Qajardynastin är utsett till världsarv av UNESCO. Ni går sedan på en utställning på Irans mattmuseum för att uppleva dess konst och kultur. Ni besöker också Irans nationella juvelmuseum där man kan se de praktfulla kronjuvelerna med smycken, shah-kronor och andra magnifika ting.
Boende: Asareh 4*
Måltider: –

Dag 2: Teheran – Kashan – Abyaneh – Esfahan
Resan fortsätter till den gamla handelsstaden Kashan. Här promenerar ni i Fin Garden som är en typiskt persisk trädgård med sina paviljonger, hamam och turkosa pooler. Här finns också Kashans lilla nationalmuseum. Trädgården finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ni får även se en glimt av Borujerdi House från 1850-talet som har en rikt utsmyckad arkitektur.

Därefter åker ni vidare till den gamla bergsbyn Abyaneh. Byn är som ett levande antropologiskt museum, och ni får här en inblick i hur människan har anpassat sig till omgivningarna. Ni fortsätter sedan till Esfahan.
Boende: Keryas Traditional Hotel 4*
Måltider: frukost.

Dag 3: Esfahan
I Irans kulturella huvudstad Esfahan finns gott om sevärdheter. På Naghsh-e-Jahan, världens näst största torg, finns flera underverk från safaviddynastin. Från början användes torget som en plan för hästpolo, men idag finns här en livfull basar. I närheten av basaren finns verkstäder där man kan se de lokala hantverkarna skapa sina verk. Vid torget finns också Ali Qapupalatset, den praktfulla Imammoskén och den mindre men likväl imponerande Sheik Lotfollahmoskén. Unna er en god kopp te och en traditionell lunch, och promenera sedan runt i det vackra Chehel Sotounpalatset och dess omgivande trädgårdar.
Boende: Keryas Traditional Hotel 4*
Måltider: frukost.

Dag 4: Esfahan
Idag besöker ni den magnifika Atighmoskén som utsetts till världsarv av UNESCO. Moskén anses vara ett museum över tusen år av den persisk-islamska arkitekturen, och det är en av världens mest storslagna moskéer. Ni promenerar sedan på Jolfas kullerstensgator i de armeniska distriktet, och ser den fantastiska Vankkatedralen med sina vackra målningar på väggarna och kupolen.

Vid lunch får ni sällskap av en lokal familj för att lära er mer om deras vardag och kultur. Lunchen består av flera iranska rätter och drycker. På eftermiddagen får ni möjlighet att promenera eller cykla längs Zayanderoodfloden som kantas av flera parker. Ni får också se flera av de berömda broarna över floden.
Boende: Keryas Traditional Hotel 4*
Måltider: frukost, lunch.

Dag 5: Esfahan – Naein – Aqda
Ni lämnar Esfahan och åker mot Naein som är känd för sina mattfabriker och vävningsverkstäder. Ni får besöka en av dessa verkstäder för att se hur de vackra persiska mattorna blir till. Ni har också möjlighet att handla direkt från tillverkarna utan mellanhänder. Ni besöker även Naein Jamemoskén, en av de äldsta församlingsmoskéerna i Iran.

Därefter åker ni vidare till den mysiga ökenstaden Aqda. Här besöker ni bland annat Chaparkhaneh, en gammal byggnad som tidigare användes som postkontor dit posten levererades till häst. Ni stannar också till vid Rashtis karavanseralj.
Boende: Khaloo Mirza Traditional Hotel
Måltider: frukost.

Dag 6: Aqda – Yazd
Från Aqda åker ni vidare till Yazd, Irans levande museum. I detta UNESCO världsarv får ni först en glimt av ett zoroastriskt eldtempel där en helig eld har hållits vid liv under hundratals år. Ni går sedan på strövtåg längs det labyrintliknande gatunätet med sina många tegelhus. Unikt för byggnaderna i Yazd är de torn som fungerar som vindfångare och håller husen svala. Ett gammalt men väl fungerande system för luftkonditionering. Ni besöker också Tystnadens torn och den magnifika Fredagsmoskén vars mosaikbeklädda portal och två minareter är Irans högsta. I stadens verkstäder för silkesvävning får ni se hur lokalbefolkningen framställer vackra brokader på traditionella vävstolar.
Boende: Khan-e-Dohad Traditional Hotel 3*
Måltider: frukost.

Dag 7: Yazd – Pasargadae – Shiraz
Idag åker ni till blommornas och näktergalarnas stad, Shiraz. På vägen dit stannar ni till vid det enkla men imponerande Pasargadae. Här finns Cyrus den stores grav och resterna av hans palats. Cyrus den store var grundare av det persiska riket. Vid ankomst till Shiraz checkar ni in på ert hotell. Ni får också se den berömde poeten Hafezs grav och tar en tur till Vakilkomplexet. Komplexet består bland annat av den myllrande basaren, ett historiskt badhus och Vakilmoskén med sin vackra mosaik.
Boende: Forough Traditional Hotel 3*
Måltider: frukost.

Dag 8: Shiraz
Under dagens stadsrundtur får ni se den vackra Nasir-ol-Molkmoskén. När solens strålar lyser igenom fönstrens målade glas skapas ett färggrant mönster över moskéns interiör. Ni besöker också den 300 år gamla Karim Khanfästningen och Parsmuseet som en gång tjänade som trädgård där kungliga gäster togs emot.

Vid lunch får ni återigen sällskap av en lokal familj då ni får prova olika iranska rätter och drycker. Ni får gott om tid att prata med dem och lära känna deras vardagsliv och kultur. På eftermiddagen besöker ni Shahe-e-Cheragh som är en av de viktigaste vallfärdsorterna för shiamuslimer i Iran.
Boende: Forough Traditional Hotel 3*
Måltider: frukost, lunch.

Dag 9: Persepolis dagstur
Idag åker ni till den forna persiska huvudstaden Persepolis. Det är en av världens mest imponerande arkeologiska platser och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Staden grundades i början av 500-talet f.Kr. av Dareios I, och utvecklades med tiden till ett magnifikt komplex av palats. Persepolis anses vara juvelen bland persisk arkitektur och är ett unikt arv efter den forntida civilisationen. Persepolis brändes ner 330 f.Kr. av Alexander den store. Idag kan man bland annat beskåda den stora terrassen där palatsen låg, den grandiosa dubbeltrappan, portaler, kolonner och välbevarade bildreliefer.

Innan ni åker tillbaka till Shiraz stannar ni också vid Naghsh-e-Rostam för att se de fantastiska gamla bildrelieferna uthuggna ur berget. På kvällen får ni egen tid att utforska Shiraz basarer och gator.
Boende: Forough Traditional Hotel 3*
Måltider: frukost.

Dag 10: Shiraz – Qom – flygplatsen
Ni lämnar Shiraz för att åka till flygplatsen i Teheran. På vägen dit stannar ni till i Qom. Det är Irans näst heligaste stad och vallfärdsort då heliga Fatimas helgedom ligger här. På kvällen kommer ni till flygplatshotellet där ni kan vila upp er inför morgondagens hemresa.
Måltider: frukost.

Dag 11: Hemresa
Transfer till Imam Khomeini internationella flygplats för flyg till Skandinavien.
Måltider: frukost.

Pris

Prisexempel per person i dubbelrum: 20 900 SEK (vid fyra personer i sällskapet).
Enkelrumstillägg: 3 800 SEK.

Tillägg för svensktalande guide: 1 000 SEK/person.

Tillägg om ni är två personer i sällskapet: 4 200 SEK/person.

Vi reserverar oss för prisförändringar som beror på lokala skatter, skiftande valutakurser och andra faktorer som ligger utanför vår kontroll.

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till info@kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: Iran1

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Rundresa i klassiska Iran, 11 dagar”