Resa till Indien ruin
Resa till Indien Tibet Golden Temple of AmritsarResa till Himalaya Dalai lamaResa till indien Himalaya Thikseklostret

Norra Indien – Lilla Tibet, 18 dagar

Prisexempel: 29 900 kr

Upplev norra Indiens Lilla Tibet genom att åka till Amritsar – sikhernas gyllene tempel – som är sikh-religionens Mekka. Resan fortsätter sedan till Dharamshala, Manali, Keylong, Sarchu och Leh.

Artikelnr: SIT7 ,

Norra Indien – Lilla Tibet

Detta ingår i resan till Indien

 • Flyg Skandinavien–Delhi t/r i ekonomiklass.
 • Flyg Leh–Delhi.
 • Alla flygskatter.
 • Tåg Delhi–Amritsar i 2 kl sovvagn med AC.
 • Boende 17 nätter på hotell, i tält eller på nattåg.
 • Måltider: frukost i Delhi, övriga dagar helpension.
 • All transfer. Alla fordon har AC.
 • Hjälp av vår lokala arrangör vid ankomst och avresa.
 • Engelsktalande lokala guider.
 • Entréavgifter till de sevärdheter ni besöker inom programmet.
 • Alla skatter.

Dagsprogram

Dag 1: Skandinavien – Delhi
Dagflyg Skandinavien – Delhi med ankomst samma kväll. Ni blir hämtade från flygplatsen och får transfer till hotellet där ni checkar in.

Delhi är en fascinerande stad, komplex och motsägelsefull, vacker och dynamisk. Här lever det förflutna sida vid sida med nutiden. Många dynastier har styrt landet från just Delhi, och staden är rik på monument med intressant arkitektur. De senaste 500 åren har städer växt fram och fallit sönder på det ställe vid Yamunaflodens brinkar där Delhi ligger idag.
Övernattning på The Connaught i Delhi, inkl. frukost.

Dag 2: Delhi stadsrundtur – Amritsar
Efter frukost väntar en hel dags guidad stadsrundtur i Delhi. Ni startar med New Delhi på förmiddagen. Ni kommer att titta på Qutab Minar, ett segertorn som byggdes i slutet av 1100-talet. Minareten är världens högsta fristående minaret byggd av sten. Inne på den rymliga gårdsplanen står en berömd järnpelare som sägs vara från 400-talet. Pelaren har förbryllat vetenskapsmän då järnet inte har rostat under alla dessa århundraden. Ni fortsätter sedan till Humayuns Tomb. Byggnaden är med sin enastående byggnad i röd sandsten och vit marmor ett av de finaste exemplen på mausoleer, och den är en föregångare till Taj Mahal. Ni besöker också India Gate, ett minnesmärke över första världskriget.

På eftermiddagen får ni en sightseeingtur i Old Delhi. Här tittar ni på Jama Masjid (Fredagsmoskéen) som är Indiens största moské. Ni åker även på en intressant tur med rickshaw genom den berömda Chandni Chowkbasaren bredvid fortet och moskén. Till slut besöker ni monumentet Raj Ghat, som är rest till minnet av Mahatma Gandhi.

På kvällen hjälper personalen er med transfer till tågstationen. Därifrån tar ni tåget till Amritsar på den klassiska Golden Temple Mail-banan. Banan är även känd som Frontier Mail, som anses vara det äldsta och största järnvägsnätverket i världen. Banan är dessutom känt för sin punktlighet.
Övernattning på tåget.

Dag 3: Ankomst Amritsar
Tåget anländer till Amritsar tidigt på morgonen, och ni får då transfer till hotellet. På förmiddagen får ni en guidad stadsrundtur i Amritsar.

Ni besöker först det gyllene templet som är sikh-religionens Mekka. Templet med en skinande kupol av rent guld är vackert placerad mitt i en sjö (The Holy Tank). Hela vägen runt sjön finns det marmortrottoarer och olika tempelbyggnader. Menighetens kök som serverar över 1 000 människor kontinuerligt är spektakulärt. De enorma köksredskap som man tillreder mat och chapatibröd med är en svindlande syn. Utöver den fysiska skönheten på platsen finns det även en stark och lugn spirituell stämning. Det konstanta recitationen av den heliga boken skapar en fridfull känsla. Ni vandrar genom tempelkomplexet och suger in atmosfären. Det kan hända ni träffar på religiösa sikh-ledare som vill berätta om sikhismens grundläggande trossatser. Just utanför det gyllene templet finns olika butiker som säljer konstprodukter som är relaterade till sikh-religionen så som dekorativa svärd, armband, kammar och små dolkar. Efter detta återvänder ni till hotellet.
Övernattning på MK International i Amritsar, inkl. helpension.

Dag 4: Amritsar – Dharamshala (200 km / 7 timmar)
Efter frukost checkar ni ut från hotellet och åker till Dharamshala som ligger på 2 080 meters höjd. I Dhramshala bor hans helighet Dalai Lama. Vid ankomsten checkar ni in på hotellet.
Övernattning på Surya Resort i Dharamshala, inkl. helpension.

Dag 5: Dharamshala
Dharamshala är bättre känd som hemvist för Dalai Lama och Tibets exilregering efter den kinesiska invasionen av Lhasa i oktober 1959. Dahramshala ligger med utsikt över slättlandet och är omgiven av täta skogar. Snögränsen ligger ganska nära, och här finns många bäckar och en hälsosam atmosfär som gör trakten mycket attraktiv. Det finns många turistattraktioner i Dharamshala som är väl värda ett besök. På morgonen besöker ni Mcleod Ganj. Det är en charmerande tibetansk bosättning med livliga basarer där det säljs mattor, konsthantverk och delikat tibetansk mat. Ursprungligen var Mcleod Ganj hem för den semi-nomadiska gaddistammen, men idag är Mcleod Ganj residens för hans helighet Dalai Lama och huvudkvarter för den tibetanska exilregeringen. Det imponerande klostret har överdimensionerade bilder/statyer av Buddha, Padmasambhava och Avaloketeshwara.

En annan sevärdhet är det rofyllda Bhagsu Nagtemplet. Det ligger bredvid flera dammar där hängivna hinduer och munkar samlas för att bada. Sevärd är också John’s Church som ligger mitt ute i vildmarken, och det minner om tiden där engelsmännen styrde landet. Denna charmerande dekorerade stenkyrkan ligger bara 8 km från Dharamshala på vägen till Mcleod Ganj. Ni besöker Kangras konstmuseum som bevarar Kangradalens konst, hantverk och rika förflutna. Museet visar upp konstföremål som kan dateras tillbaka till 500-talet e.Kr. Här finns även ett galleri med Kangras berömda miniatyrmålningar och en vacker samling av skulpturer, keramik och antropologiska föremål. På kvällen är ni lediga och kan utforska marknaden i Mcleod Ganj.
Övernattning på Surya Resort i Dharamshala, inkl. helpension.

Dag 6: Dharamshala – Manali (via Jawaljetemplet)
Ni lämnar Dharamshala tidigt för att åka till Manali. På vägen besöker ni byn Palampur, tittar på teplantager, det gamla Shivatemplet vid Baijnath och byarna Mandi och Kullu. Ni besöker också det berömda Jawalajitemplet som är krönt med en fyrkantig gyllene tornspira. I templet finns en blå gasflamma som anses vara ett uppenbarande av eldgudinnan Jawalamukhi. Efteråt åker ni vidare till Manali via Mandi och Kuludalen. Vid ankomsten checkar ni in på hotellet.
Övernattning på River Country Resort i Manali, inkl. helpension.

Dag 7: Manali
Efter frukosten blir det en utflykt till byn Naggar i närheten. Här besöker ni Naggarslottet som byggdes på 1700-talet och som grenslar en tvärbrant klippa. Slottet är byggd på det traditionella jordbävningssäkra sättet som finns i denna region, kring en central gårdsplan där det finns en legendomspunnen helgedom. Genom århundraden har slottet använts som palats och kolonialt residens. Idag används det som kulturarvshotell. Inte långt härifrån finns ett fint konstgalleri tillägnad den berömda ryske målaren Nicholas Roerich. På eftermiddagen är ni lediga och kan utforska Manali på egen hand.
Övernattning på River Country Resort i Manali, inkl. helpension.

Dag 8: Manali – Keylong (115 km)
Efter frukost åker ni till Keylong i jeep. På vägen passerar ni Rohtangpasset på 3 980 m ö.h. Vid ankomsten checkar ni in på hotellet.

Senare på dagen besöker ni Khardongklostret, fem kilometer från Keylong. Klostret har det största antalet munkar och nunnor i Lahaulregionen. På eftermiddagen besöker ni Shashur Gompa. Gompan tillhör den röda sekten av tibetanska buddhister, Gelug-Pa, som har spirituell anknytning till The Lion Cave Temple i Bhutan.
Övernattning på Tashi Deleck i Keylong, inkl. helpension.

Dag 9: Keylong – Sarchu (114 km, 6 timmar)
Efter frukosten fortsätter ni till Sarchu och åker genom Baralachapasset som ligger 4 830 m ö.h. När ni anländer till Sarchu checkar ni in i era tält. På kvällen har ni fri tid.
Övernattning i tältläger Goldrop Camp i Sarchu, inkl. helpension.

Dag 10: Sarchu – Leh (253 km, 10 – 11 timmar)
Efter frukost åker ni mot Leh. Vägen från Sarchu går genom Nakeelapasset på 4 750 m ö.h. och Lachalung La på 5 066 m ö.h., till The Army Camp i Pang-dalen. De karga bergen kring Pang är söndervittrade på ett mycket spektakulärt sätt och liknar stora fästningar med tinnar, tornspiror och fönster. Från Pang går vägen uppåt och leder fram till ett helt annorlunda landskap: den platta höglandsöknen More Plains som delas av en flera mil lång väg. Vägen stiger sedan upp mot Taglanglapasset på 5 360 m ö.h. som är världens näst högsta bilbergspass. Vägen når till slut fram till Leh. Denna 475 km långa himalayaresa är en fantastisk visuell upplevelse där det inte finns något tråkigt ögonblick under vägen.
Övernattning på Ladakh Sarai Resort i Leh, inkl. helpension.

Dag 11: Leh (utflykt till Shey, Thiksey och Hemis)
Efter frukosten åker ni ut på tur till Indusdalens kloster. Ni börjar med ett besök i Shey, Ladakhs forntida huvudstad. Klostret här har en enorm förgylld staty av Buddha Sakyamuni med en stor silverlampa som brinner framför statyn. Därefter besöker ni Thiksey Gompa, en imponerande komplex byggnad som reser sig varv efter varv uppför en kulle över den lilla byn. Klostret har en vacker 30 meter hög förgylld staty av Maitreya Buddha, Framtidens Buddha. Efteråt fortsätter färden till den berömda Hemis Gompa som grundades på 1630-talet av Stag-tsang-ras-pa med kungligt beskydd av Sengge Namgyal.

Hemis är en av de största och rikaste gompas i Ladakh. Hemis har blivit känt för sin två dagars munkdansfestival i juni-juli. Festivalen är tillägnad guru Padmasambhava som är känd som den andra Buddha och som spred buddhismen i den tibetanska världen. Senare på kvällen återvänder ni till hotellet.
Övernattning på Ladakh Sarai Resort i Leh, inkl. helpension.

Dag 12: Leh – Alchi (via Phyang, Likir och Basgo)
Efter frukosten åker ni till Phyang som ligger 22 kilometer från Leh. Klostret här är intressant då det är byggd på toppen av en klippa. Ni fortsätter färden till Likir och besöker Likirs gompa som även det ligger på toppen av en vindpinad klippa. Härifrån har man en fin utsikt över den vackra byn Likir. Klostret grundades på 1100-talet, men den nuvarande byggnaden härstammar från 1700-talet då den ursprungliga byggnaden förstördes i en brand. På gårdsplanen finns en gulfärgad mastodontstaty av Buddha som är tre våningar hög. På översta våningen finns ett imponerande museum med många gamla tangkhas, som är traditionella tibetanska målade bildrullar och vadderade broderier som betraktas som värdefulla klenoder. Här finns även vapen som är flera hundra år gamla.

Ni åker vidare till Basgo där invaderande mongoliska och tibetanska arméer hölls i schack i en tre år lång belägring. De ursprungliga väggmålningarna från 1500-talet och annan konst i Basgo är väl värda ett besök. Ni fortsätter sedan över Indusfloden och kommer till Alchi, Ladakhs mest älskade kloster. Klostret är mer än 100 år gammalt och har bland annat flera väggmålningar att beskåda. Till skillnad från andra kloster som vanligtvis är byggda på en klipptopp eller klamrar sig fast på en bergsluttning, är Alchi byggd på marken och beläget i en park.
Övernattning i tält på West Ladakh Camp & Resort, inkl. helpension.

Dag 13: Alchi – Lamayuru – Ridzong – Leh
Efter frukost åker ni tillbaka till Leh via Lamayuru och Ridzong. Dalen ni åker i kallas Shamdalen (Aprikosdalen).

Lamayuru gompa är den äldsta helgedom i Ladakh för Bon-religionen, en förhistorisk tibetansk religion som fanns innan buddhismens ankomst. Gompan är också känd som Yung-Drung (Swastika) och ligger på ett högt klipputsprång med utsikt över byn och dalen. Synen av Yung-Drum är så imponerande att det är svårt för andra gompar att konkurrera med detta.

Efter Lamayurugompan tar ni er till Ridzonggompan. Det finns ingen väg dit, och därför måste ni vandra till klostret som ligger djupt inne i bergen. Rizong Gompa är känd som ett paradis för meditation. Man kan fortfarande se de små grottor där lamorna brukade meditera i åratal. Här var de isolerade från resten av världen, och det fanns bara en 30×30 centimeter stor lucka som de fick sin enda dagliga måltid genom. Efter besöket i Ridzong åker ni tillbaka till Leh och checkar in på hotellet.
Övernattning på Ladakh Sarai Resort i Leh, inkl. helpension.

Dag 14: Leh – Nubra (126 km, 4 200 m ö h, 5–6 timmar)
Efter frukost fortsätter ni till Nubradalen. Vägen dit går genom Khardung La på 5 602 m ö.h., som är världens högsta bergspass som kan nås i bil. Passet är nästan konstant höljd i dimma och täckt av snö.

Ni åker sedan ned i Nubra dalen (den gröna dalen). Resvägen ni följer var ursprunglig en handelsrutt som förband Tibet med Turkistan. Turkistan försökte invadera området åtskilliga gånger. Dalen är också känd som Blomdalen. Nubradalen har det bästa klimatet i Ladakh och har därför alltid varit bördig och väl uppodlad. Här odlas spannmål och frukt, bl. a. äpplen och aprikos.

Nubras mycket kända kloster, Samstaling, är beläget på bergsluttningen just ovanför Sumur. Handelskaravanerna följde denna rutt och byn Panamik var på den tiden ett vitalt center då byn var den siste större bosättning som passerades innan karavanerna försvann in i Karakoram och Kun-Lu bergen. Här var de tvungna att stanna till några dagar för att göra de sista förberedelserna för att ta sig över bergen. Det fanns inga möjligheter att skaffa proviant, inte ens bete till djuren, i 12 dagar efter Panamik. Därför var karavanerna tvungna att föra med sig allt som behövdes på resan.
Övernattning i Eco Caravan Camp i Nubra, inkl. helpension.

Dag 15: Nubra – Leh
Efter frukost åker ni tillbaka till Leh genom Khardung La-passet. Vid ankomsten till Leh checkar ni in på hotellet och har fri tid resten av dagen.
Övernattning på Ladakh Sarai Resort i Leh, inkl. helpension.

Dag 16: Leh
Efter frukost besöker ni Spitukklostret, Sankar gompa och Stok Palace Museum. Resten av dagen har ni fri tid i Leh. Spitukklostret grundades på 1000-talet och har tillhört olika buddhistordnar. Ni besöker även Sankar gompa som ligger norr om Leh, och Stok Palace Museum som ligger ungefär 12 km från Leh på andra sidan av Indusfloden. Efteråt återvänder ni till hotellet och har resten av dagen fri.
Övernattning på Ladakh Sarai Resort i Leh, inkl. helpension.

Dag 17: Leh – Delhi
Tidig transfer till flygplatsen för att flyga till Delhi. Resten av dagen har ni fri tid på hotellet, där ni också äter middag.
Övernattning på The Connaught i Delhi, inkl. frukost.

Dag 18: Delhi – Skandinavien
Transfer till Delhis internationella flygplats för att flyga hem till Skandinavien.

Pris

Prisexempel per person i dubbelrum: 29 900 SEK.

Säsongen för denna resa är juni – september. Priset påverkas bland annat av skiftningar i flygpris och valutakurser. Skicka en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till info@kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: SIT7

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Norra Indien – Lilla Tibet, 18 dagar”