Paket: Norra Indien Lilla Tibet, 18 dagar

Prisexempel: 23 900 kr

Upplev norra Indiens Lilla Tibet genom att åka till Amritsar – sikhernas gyllene tempel – som är sikh-religionens Mekka och sen vidare till Dharamshala, Manali, Keylong, Sarchu och Leh.

Detta reseförslag är på totalt 17 nätter!

Artikelnr: SIT7 ,

Dagsprogram

Dag 1: Skandinavien – Delhi
Flyg Skandinavien till Delhi med dagflyg med Finn Air ankomst samma dag på kvällen eller annat passande flygbolag. Ni blir hämtade från flygplatsen och får transfer till hotellet där ni checkar in och omedelbart får tillgång till ert rum. Delhi som är Indiens huvudstad är en fascinerande stad komplex och motsägelsefull, vacker och dynamisk. Här lever det förflutna sida vid sida med nutiden. Många dynastier har styrt landet från just Delhi och staden är rik på monument med intressant arkitektur. De senaste 500 åren har städer växt fram och fallit sönder på det ställe vid Yamuna flodens brinkar där Delhi ligger idag.
Övernattning på hotell.

Dag 2: Delhi – Amritsar (med tåg)
Efter frukosten blir den en hel dags guidad stadsrundtur i Nya Delhi och Gamla Delhi. På kvällen hjälper personalen er med transfer till tågstationen där ni skall åka till Amritsar på den klassiska Golden Temple Mail-banan. Golden Temple Mail-banen är även känt som Frontier Mail som anses vara det äldsta och största järnvägsnätverket i världen. Banan är dessutom känt för sin punktlighet.

Förmiddagen: Sightseeingtur i New Delhi där ni tittar på Qutab Minar, ett segertorn som byggdes i det 12:e århundradet av Qutbuddin Aibak som är världens högsta fristående minaret. Inne på dess rymliga gårdsplan står en berömd järnpelare som härstammar från 4:e århundradet med en sanskrit-inskription i gupta-stil. Pelaren har förbryllat vetenskapsmän då järnet inte har rostat under alla dessa århundraden. Ni ska även titta på Humayuns grav som med sin enastående byggnad i röd sandsten och vit marmor är ett av de finaste exemplen på mausoleer och är en föregångare till Taj Mahal. Ni ska även besöka Indienbågen (India Gate) som är ett minnesmärke över första världskriget och som ligger nära presidentens residens (Rashtrapathi Bhawan), parlamentet och regeringskansliet.

Eftermiddagen: Sightseeingtur i Old Delhi. Här ska ni titta på Jama Masjid (Fredagsmoskéen) som är Indiens största moské byggd av Shah Jahan. Ni ska på en intressant tur med rickshaw genom den berömda Chandni Chowk basaren som ligger bredvid Fortet och moskén. Till slut ska ni även besöka monumentet Raj Ghat som är rest till minnet av Mahatma Gandhi.
Övernattning på tåget.

Dag 3: Ankomst Amritsar
Tåget anländer till Amritsar kl. 06.05. Här får ni hjälp på stationen och transfer till hotellet. På förmiddagen blir det en guidad stadsrundtur i Amritsar.

Förmiddag: Först besöker ni det gyllene templet som är sikh-religionens Mekka. Templet med en skinande kupol av rent guld är vackert placerad mitt i en sjö (The Holy Tank). Hela vägen runt sjön finns det marmortrottoarer och olika tempelbyggnader. Menighetens kök som serverar över 1 000 människor kontinuerligt är spektakulärt. De enorma köksredskap som man tillreder mat och chapatibröd med är en svindlande syn. Utöver den fysiska skönheten på platsen finns det även en stark och lugn spirituell stämning. Det konstanta recitationen av den heliga boken skapar en fridfull känsla. Ni vandrar genom tempelkomplexet och suger in atmosfären. Det kan hända ni träffar på religiösa sikh-ledare som vill berätta om sikhismens grundläggande trossatser. Just utanför det gyllene templet finns olika butiker som säljer konstprodukter som är relaterade till sikh-religionen så som dekorativa svärd, armband, kammar, små dolkar osv. Efter detta återvänder ni till hotellet.
Övernattning i Amritsar.

Dag 4: Amritsar – Dharamshala (200 km / 7 timmar)
Efter frukost checkar ni ut från hotellet och åker till Dharamshala (ungefär 200 km / 7 timmar) som ligger på 2 080 meters höjd. I Dhramshala bor hans helighet Dalai Lama. Vid ankomsten checkar ni in på hotellet.
Övernattning i Dharamshala.

Dag 5: Dharamshala
Dharamshala är bättre känd som hemvist för Dalai Lama och Tibets exilregering efter den kinesiska invasionen av Lhasa i oktober 1959. Dahramshala ligger med utsikt över slättlandet och är omgiven av täta skogar med furu- och deodarträd. Deodar-trädet är ett cederträd och karakteristiskt för denna region. Snögränsen ligger ganska nära och här finns många bäckar och en kall hälsosam atmosfär som gör trakten mycket attraktiv. Det finns många turistattraktioner i Dharamshala som är väl värda ett besök. På morgonen besöker ni Mcleod Ganj som är en charmerande tibetansk bosättning med livliga basarer där det säljs mattor, konsthantverk och delikat tibetansk mat. Ursprungligen var Mcleod Ganj hem för den semi-nomadiska Gaddi stammen men idag är Mcleod Ganj residens för hans helighet Dalai Lama och huvudkvarter för den tibetanska exilregeringen. Det imponerande klostret har överdimensionerade bilder/statyer av Buddha, Padmasambhava och Avaloketeshwara.

En annan sevärdhet är det rofyllda Bhagsu Nag templet som ligger bredvid flera dammar där hängivna hinduer och munkar samlas för att bada. Sevärd är också John’s Church situerad mitt ute i vildmarken och som är ett av de starkaste minnen från tiden där engelsmännen styrde landet. Denna charmerande dekorerade stenkyrkan ligger bara 8 km från Dharamshala på vägen till Mcleod Ganj. Ni besöker Kangras konstmuseum som bevarar Kangra-dalens konst, hantverk och rika förflutna. Museet visar upp konstföremål som kan dateras tillbaka till det 5:e århundradet. Här finns även ett galleri med Kangras berömda miniatyrmålningar och en vacker samling av skulpturer, keramik och antropologiska föremål. På kvällen är ni lediga och kan utforska marknaden i Mcleod Ganj.
Övernattning i Dharamshala.

Dag 6: Dharamshala – Manali (via Jawaljetemplet)
Ni lämnar Dharamshala tidigt för att åka till Manali. På vägen besöker ni byn Palampur, tittar på te-plantager, det gamla Shiva-templet vid Baijnath och byarna Mandi och Kullu. Ni besöker också det berömda Jawalajitemplet som är krönt med en fyrkantig gyllene tornspira. I templet finns en blå gasflamma som anses vara ett uppenbarande av eldgudinnan Jawalamukhi. Efteråt åker ni vidare till Manali via Mandi och Kulu-dalen. Vid ankomsten checkar ni in på hotellet.
Övernattning i Manali.

Dag 7: Manali
Efter frukosten blir det en utflykt till byn Naggar som ligger i närheten och som är den gamla huvudstaden i Kullu-dalen. Här besöker ni Naggarslottet som byggdes på 1700-talet och som grenslar en tvärbrant klippa. Slottet är byggd på det traditionella jordbävningssäkra sättet som finns i denna region kring en central gårdsplan där det finns en legendomspunnen helgedom. Genom århundraden har slottet använts som palats och kolonialt residens. Idag används det som kulturarvshotell. Inte långt härifrån finns ett fint konstgalleri tillägnad den berömda ryske målaren Nicholas Roerich. På eftermiddagen är ni lediga och kan utforska Manali på egen hand.
Övernattning i Manali.

Dag 8: Manali – Keylong (115 km)
Efter frukost åker ni mot Keylong i jeep. På vägen passerar ni Rohtang passet på 3 980 m ö.h. Vid ankomsten checkar ni in på hotellet.

Senare på dagen besöker ni besöka Khardongklostret som ligger 5 km från Keylong. Detta kloster har det största antalet munkar och nunnor i Lahaul-regionen. På eftermiddagen besöker ni Shashur Gompa som är tillägnad Lama Gotsang från Zanskar. Gompan tillhör den röda sekten av tibetanska buddhister, Gelug-Pa, som har spirituell anknytning till The Lion Cave Temple (lejongrotta templet) i Bhutan.
Övernattning i Keylong.

Dag 9: Keylong – Sarchu (114 km, 6 timmar)
Efter frukosten fortsätter ni till Sarchu och åker genom Baralacha passet som ligger 4 830 m ö.h. När ni anländer till Sarchu checkar ni in i era tält. På kvällen är ni lediga.
Övernattning i Sarchu tältläger.

Dag 10: Sarchu – Leh (253 km, 10 – 11 timmar)
Efter frukost åker ni mot Leh. Vägen från Sarchu går genom höga pass, Nakeela passet på 4 750 m ö.h. och Lachalung La på 5 066 m ö.h., till The Army Camp i Pang-dalen. De torra nakna bergen kring Pang är söndervittrade på ett mycket spektakulärt sätt. De liknar stora fästningar med tinnar, tornspiror och fönster. Från Pang går vägen uppåt och leder fram till en värld som är fullkomligt annorlunda: en platt höglandsöken som heter More Plains med 50-60 km väg som delar den i två delar. Detta är Rupshu som är en utlöpare av Changtangplatån i Tibet. Vägen stiger sen upp mot Taglanglapasset på 5 360 m ö.h. som är det näst högsta bilbergspasset i världen och kommer till slut fram till Leh. Denna 475 km långa himalayaresa är en fantastisk visuell upplevelse där det inte finns något tråkigt ögonblick under vägen.
Övernattning i Leh.

Dag 11: Leh (utflykt till Shey, Thiksey och Hemis)
Efter frukosten åker ni ut på turen till Indus-dalens kloster. Ni börjar med ett besök i Shey, Ladakhs forntida huvudstad. Klostret här har en enorm förgylld staty av Buddha Sakyamuni med en stor silverlampa som brinner framför statyn. Därefter besöker ni Thiksey Gompa som är en imponerande komplex byggnad som reser sig varv efter varv uppför en kulle över den lilla byn. Klostret har en vacker 30 meter hög förgylld staty av Maitreya Buddha, dvs. Framtidens Buddha. Efteråt fortsätter färden till den berömda Hemis Gompa som grundades på 1630-talet av Stag-tsang-ras-pa med kungligt beskydd av Sengge Namgyal.

Hemis är en av de största och rikaste gompas i Ladakh. Hemis har blivit känt för sin två dagars munkdansfestival i juni-juli. Festivalen är tillägnad guru Padmasambhava som är känd som den andra Buddha och som spred buddhismen i den tibetanska världen. Senare på kvällen återvänder ni till hotellet.
Övernattning i Leh.

Dag 12: Leh – Alchi (via Phyang, Likir och Basgo)
Efter frukosten åker ni till Phyang som ligger 22 kilometer från Leh. Klostret här är intressant då det är byggd på toppen av en klippa på samma sätt som Likir klostret. Detta kloster hör till Degungpas munkorden. Ni fortsätter färden till Likir och besöker Likirs gompa som ligger på toppen av en vindpinad klippa med utsikt över den vackra byn Likir. Klostret grundades på 1100-talet men den nuvarande byggnaden härstammar från 1700-talet då den ursprungliga byggnaden förstördes i en brand. På gårdsplanen finnes en gulfärgad mastodontstaty av Buddha som är tre våningar hög. På översta våningen finns ett imponerande museum med många gamla tangkhas, dvs. traditionella tibetanska målade bildrullar och vadderade broderier som betraktas som värdefulla klenoder. Här finns även vapen som är flera hundra år gamla. Ni åker vidare till Basgo som där en gren av Namgyal-familjen härskade. Detta är platsen där invaderande mongoliska och tibetanska arméer hölls i schack i en tre år lång belägring. De ursprungliga väggmålningarna från 1500-talet och annan konst i Basgo är väl värda ett besök. Efteråt korsar ni Indusfloden och når fram till Alchi, Ladakhs mest älskade kloster. Klostret är mer än 100 år gammalt har väggmålningar som är ganska lika de som finns i Tabo gompa i Spiti, Himachal Pradesh. Till skillnad från andra kloster som vanligtvis är byggda på en klipptopp eller klamrar sig fast på en bergsluttning är Alchi byggd på marken och beläget i en park.
Övernattning i tält i Alchi Camp.

Dag 13: Alchi – Lamayuru – Ridzong – Leh
Efter frukost åker ni tidigt iväg till Lamayuru och Ridzong tillbaka till Leh. Dalen ni åker i kallas Sham dalen (Aprikosdalen). Lamayuru gompa är den äldsta helgedom i Ladakh för Bon-religionen som är en förhistorisk tibetansk religion och som fanns innan buddhismens ankomst. Gompan är också känt som Yung-Drung (Swastika) och ligger på ett högt klipputsprång med utsikt över byn och dalen. Synen av Yung-Drum är så imponerande att det är svårt för andra gompar att konkurrera med detta. Efter Lamayuru gompan tar ni er till Ridzong gompan. Det finns ingen väg dit så därför måste ni vandra till klostret som ligger djupt inne i bergen. Rizong Gompa är känd som ett paradis för meditation. Man tror att guru Padma Smabhava har mediterat här i åratal. Man kan fortfarande se de små grottor där lamorna brukade meditera i åratal. Här var de isolerade från resten av världen och det fanns bara en 30×30 centimeter stor lucka genom vilken de accepterade endast en enda måltid per dag. Efter besöket i Ridzong åker ni tillbaka till Leh och checkar in på hotellet.
Övernattning i Leh.

Dag 14: Leh – Nubra (126 km, 4 200 m ö h, 5 – 6 timmar)
Efter frukost fortsätter ni till Nubradalen. Vägen dit går genom världens högsta bergspass som kan nås i bil. Passet heter Khardung La och höjden är
5 602 m ö.h. Passet är nästan konstant höljd i dimma och täckt av snö.

Ni åker sedan ned i Nubra dalen (den gröna dalen). Resvägen ni följer var ursprunglig en handelsrutt som förband Tibet med Turkistan. Turkistan försökte invadera området åtskilliga gånger. Dalen är också känd som Blomdalen. Nubra dalen som har det bästa klimatet i Ladakh har alltid varit väl uppodlad och bördig. Här odlas spannmål och frukt, bl. a. äpplen och aprikos. 90 % av Nubras befolkning är buddhister.
Nubras mycket kända kloster, Samstaling, är beläget på bergsluttningen just ovanför Sumur. Handelskaravanerna följde denna rutt och byn Panamik var på den tiden ett vitalt center då byn var den siste större bosättning som passerades innan karavanerna försvann in i Karakoram och Kun-Lu bergen. Här var de tvungna att stanna till några dagar för att göra de sista förberedelserna för att ta sig över bergen. Det fanns inga möjligheter att skaffa proviant, inte ens bete till djuren, i 12 dagar efter Panamik, så karavanerna var tvungna att föra med sig allt som behövdes på resan. Regeringen tillhandahöll en kornbod som sålde brödsäd till karavanbesättningarna och även till hästarna.
Övernattning i tältläger vid Nubra.

Dag 15: Nubra – Leh
Efter frukost åker ni till Leh genom Khardungla passet. Vid ankomsten till Leh checkar ni in på hotellet och är sedan lediga resten av dagen.
Övernattning i Leh.

Dag 16: Leh
Efter frukost besöker ni Spitukklostret, Sankar gompa och Stok Palace Museum. Resten av dagen är ni lediga i Leh. Spituk klostret grundades av Od Lde på 1000-talet. På den tiden hörde gompan till Kadampa-skolan men Gelukpa-munkordnen infördes i regionen av kung Dragspa Bum Ilde när lama Lhawang Lotus upprustade byggnaden. Ni besöker även Sankar gompa som ligger norr om Leh och Stok Palace Museum som ligger ungefär 12 km från Leh på andra sidan av Indusfloden. Efteråt återvänder ni till hotellet och på kvällen är ni lediga. Övernattning i Leh.

Dag 17: Leh – Delhi (med flyg)
Tidigt på morgonen får ni transfer till flygplatsen för att ta flyget till Delhi. Resten av dagen är ni lediga på hotellet. Middag på hotellet.
Sent på kvällen hjälper personal er att checka ut från hotellet och ni får transfer till den internationella flygplatsen där flyget till Skandinavien väntar.

Dag 18: Delhi – Skandinavien
Ni reser hem till Skandinavien.

DETTA INGÅR

Hotellövernattningar
– 2 nätter på The Connaught i Delhi inkl. frukost.
– 1 natt på MK International i Amritsar inkl. hel pension.
– 2 nätter på Surya Resort i Dharamshala inkl. hel pension.
– 2 nätter på River Country Resort i Manali inkl. hel pension.
– 1 natt på Tashi Deleck i Keylong inkl. hel pension.
– 1 natt på Goldrop Camp i Sarchu inkl. hel pension.
– 5 nätter på Ladakh Sarai Resort i Leh inkl. hel pension.
– 1 natt på West Ladakh Camp & Resort inkl. hel pension.
– 1 natt i Eco Caravan Camp i Nubra inkl. hel pension.

Flyg:
– Skandinavien–Delhi t o r med FinnAir (Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn).
– Flyg Leh–elhi.
– Alla flygskatter.

Övrigt:
– Transfers, sightseeings och utflykter i luftkonditionerade fordon.
– Tågbiljetter från Delhi till Amritsar i sovvagn, andra klass, air-condition.
– Engelsktalande lokala guider.
– Entréavgifter till de sevärdheter ni besöker inom programmet.
– Hjälp vid ankomst och avresa.
– Alla skatter.

 

 

Intern kod: SIT7

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Paket: Norra Indien Lilla Tibet, 18 dagar”