Tiwanaku

Paket: Peru & Bolivia – Upptäcktsresan, 13 dagar

Prisexempel: 28 900 kr

Följ med på en rundresa som tar dig till de största sevärdheterna i Peru och Bolivia. Här uppstod Sydamerikas stora precolumbiska kulturer, inte minst Inka som fortfarande lever kvar. Rundresan går bland annat till det otroliga Machu Picchu som utsetts till världsarv av UNESCO. Du får också njuta av lugnet på Titicacasjön och promenera på eleganta koloniala gator i Cuzco och Sucre. Colca Canyon bjuder på andlösa vyer, och i Inkas Heliga dal väntar såväl lämningar från svunna kulturer som levande städer och byar. Förutom alla sevärdheter är mötena med den vänliga befolkningen också en stor höjdpunkt, som alltid när man reser genom Sydamerika.

Artikelnr: ALW1 , , ,

Peru & Bolivia – Upptäcktsresan

Denna resa är en fristående resa utan fasta avresedatum och kan genomföras året runt. Alla utflykter och aktiviteter sker i lokalt sammansatta internationella grupper, övrig tid spenderar du på egen hand. Vill du ha en privat guide för turerna kan vi även arrangera det. Aktiviteterna har alltid lokala, engelsktalande guider med stor kännedom om platserna ni besöker.

Programmet nedan är ett förslag på en resa som vi själva varmt rekommenderar. Vill du ändra något i programmet skräddarsyr vi gärna ett program som passar dina önskemål. Du bestämmer själv när du vill åka, vad du vill göra och hur du vill bo.

Detta ingår

  • Flyg Skandinavien–Lima, La Paz–Skandinavien t o r (möjligt att flyga från flertalet flygplatser i Skandinavien).
  • Alla flygskatter
  • Alla inrikes transporter nämnda i programmet.
  • Boende i Peru hos lokalbefolkningen – så kallad Homestay.
  • Boende i Bolivia mellanklass standard.
  • Utflyktsprogram.
  • Engelsktalande guidning (lokal).
  • Måltidsplan enligt beskrivning i programmet.
  • Svensktalande samordnande personal i Lima.
  • Lokal lånemobil som ni kan använda inom Peru för er trygghets skull.

Dagsprogram

Dag 1: Skandinavien – Lima
Vid ankomsten till Jorge Chavez Airport i Lima möts vi av en representant och transporteras med en privat bil till vårt boende där vi får en programgenomgång samt information.

Dag 2: Lima (halvdagstur) – Arequipa (halvdagstur) (2 380 m.ö.h.) (F)
Vi börjar dagen tidigt med en guidad stadstur i Lima. Vi börjar med att utforska Miraflores där vi bland annat ser ruinen Huaca Pucllana. Därefter beger vi oss mot havet där vi besöker Parque del Amor med sin fina utsikt över Stilla havet. Vi fortsätter till centrala Lima och San Martintorget som är uppkallat efter Perus nationalhjälte, frihetskämpen Don José De San Martin. Därefter besöker vi stadens största torg Plaza Mayor där vi ser katedralen, regeringspalatset och stadshuset.

Efter rundturen beger vi oss mot Limas flygplats för att flyga till Arequipa. På eftermiddagen får vi en stadsvandring som först går till Arequipas stortorg och katedralen. Vi fortsätter till Santa Catalinaklostret som färdigställdes 1580 och fortfarande bebos av cirka 20 nunnor. Vi besöker också den lokala marknaden med alla sina exotiska frukter.

Dag 3: Arequipa – Colca Canyon (3 650 m.ö.h.)  (F, L)
Avfärd mot Colcadalen genast efter frukost. Vi blir upphämtade från hotellet och tillsammans med vår guide åker vi minibuss till staden Chivay i Colcadalen. Vi reser västerut på ungefär 4 800 m ö.h. Under resan kan vi njuta av panoramautsikt över Andernas slätter, kallade Altiplano (4 500 m ö.h.). Vi ser sydamerikanska lamadjur, alpackor, etc.och olika typer av andinska fåglar. Bergtopparna i detta område varierar från 5 000 till 6 000 m ö.h. Senare på eftermiddagen anländer vi till Chivay. Därefter åker vi till termalbaden i Chivay och kopplar av i det terapeutiska vattnet.

Dag 4: Colca Canyon (3 860 m.ö.h.) (F)
Tidigt på morgonen åker vi med vår guide till Mirador del Condor som är en utkikspunkt för att se kondorer i Colca Canyon. Härifrån observerar vi kondorernas jakt på byte i ravinen. Efteråt tar vi en kort promenad längs ravinen och besöker små traditionella andiska byar där vi samtidigt kan se hur civilisationer från Inka och perioderna innan Inkariket använde ravinens väggar för jordbruk. Efter vår morgontur återvänder vi till hotellet och äter lunch. Eftermiddagen är ledig att njuta av Colcadalen.

Dag 5: Colca Canyon – Cusco (3 300 m.ö.h.)  (F, L)
Vår resa mot inkaimperiets huvudstad Cuzco börjar klockan 07:00. På vägen mot toppen av Colcadalen passerar vi genom traditionella byar. Vi stannar vid de imponerande Castillos de Callalli, stenformationer som av väder och vind formats som medeltida slott. Vi passerar Represa de Condoroma som ligger på 4737 meters höjd, och gör en stund senare nästa stopp för att betrakta Bosque de Piedras, eller stenskogen, som ligger i området Yauri (en traditionell by). Vi fortsätter vår färd mot Cuzco och stannar till vid Laguna de Langui, en magnifik naturlig spegel med en längd på 25 km. Vi stannar i byn Sicuani för lunch och fortsätter sedan till Cuzco dit vi kommer runt klockan 17:30.

Dag 6: Rundtur i centrala Cuzco (F)
Detta är en ledig förmiddag efter den snäva tidtabell vi har följt de senaste dagarna. Vår tur i centrala Cuzco börjar omkring 14:00. Tillsammans med vår guide tar vi oss till rundturens startpunkt vid Santo Domingo-katedralen. Vår guide berättar om katedralens historia och arkitektur samt om den angränsande men mindre katedralen Iglesia del Triunfo som var den första kristna kyrkan i Cuzco. Efter att ha besökt katedralerna åker vi till Koricancha, eller Soltemplet, där vi kan skåda både nutida och forntida arkitektur. Vi fortsätter rundturen genom att köra ut från Cuzco och besöka arkeologiska platser i omgivningen. Till att börja med besöker vi den imponerande fästningen Sacsayhuaman (nöjd hök) som består av mystiska gigantiska stenblock som väger omkring 125 ton vardera. Stenarna på denna plats är skurna med en sådan precision att de fäster i varandra och skapar former som leder ned i underjordiska gångar. Efteråt passerar vi Quencos offerkammare, fästningen Puka Pukara och vattentemplet Tambo Machay. Längden på vår resa är omkring 4 1/2 timme och alla inträdesavgifter är inkluderade.

Dag 7: Cuzco – Inkas Heliga dal – Machu Picchu Pueblo (F, L)
Klockan 08:00 börjar vi vår utflykt till Heliga dalen (2 600 m ö.h.). Vi reser via turistbuss med en guide ombord. Det finns en traditionell marknad i Pisac som är öppen alla dagar. Pisac har Citadellruinerna som är sammanlänkade med Inkariket och Paucatambo, dessa platser leder till ravinens ingång. Vid ravinens ingång berättar vår guide om vattenlederna och trappstegen som är uthuggna direkt ur stenen. Efter att ha tittat på ruinerna äter vi en lunchbuffé. Efter lunch besöker vi Ollantaytambo som anses vara en levande museumstad där invånarna fortfarande bibehåller sina förfäders traditioner och lagar. I Ollantaytambo besöker vi en lokal arkeologisk plats. Därefter tar vi tåget från Ollantaytambo till Machu Picchu Pueblo (2 040 m ö.h.). Under resan kommer vi att se många betydelsefulla platser i de sagolikt vackra omgivningarna. Spänningen ökar ju närmare vi kommer Machu Picchu som skymtar i fjärran. Vid ankomsten till Machu Picchu Pueblos tågstation möts vi av vår guide som följer oss till vårt boende och ger oss information om morgondagens program.

Dag 8: Machu Picchu Pueblo – Machu Picchu – Cuzco (F)
Från Machu Picchu Pueblo tar vi bussen upp till Machu Picchu (2 600 m ö.h.). Inkaindianerna började bygga Machu Picchu omkring 1430 e.Kr. Platsen övergavs som inkahärskarnas officiella fäste omkring hundra år senare vid tiden för spanjorernas erövring av inkariket. Den förblev i stort sett okänd för omvärlden innan Hiram Bingham, en känd amerikansk historiker, återupptäckte den 1911. Vi börjar vårt besök med en guidad tur som tar två timmar och som tar oss till de viktigaste platserna på denna arkeologiska plats. Vår guide berättar om Machu Picchus stora betydelse som ett centrum för jordbruk, astrologi och religion. Vi utforskar Machu Picchus huvudområden Solens tempel, Intihuatana och Rummet med de tre fönstren. Återstoden av dagen tillbringar vi på denna fantastiska plats och vi har även chansen att bestiga Huayna Picchu (personlig tillvalstur) eller besöka det vackra Måntemplet. På eftermiddagen tar vi tåget till Ollantaytambo och därifrån transfer till Cuzco (3 300 m ö.h.).

Dag 9: Cuzco – Puno (F)
Vi checkar ut från hotellet på morgonen och reser direkt till Puno (3 860 m ö.h.), vilket tar omkring sex timmar med buss. Landskapet är öppet och kargt, med snötäckta bergstoppar och sjöar och med en klarblå himmel. Vi ankommer Puno tidig eftermiddag där vi checkar in på vårt centralt belägna hotell som ligger direkt invid Plaza de Armas, eller stortorget.

Dag 10: Titicacasjön heldagstur (F, L)
Efter frukost, tillsammans med vår guide, tar vi en buss till hamnen i Puno. Vid ankomsten till hamnen i Puno stiger vi ombord på en motorbåt för vår tur på Titicacasjön (3 860 m ö.h.), den högsta kommersiellt segelbara sjön i världen, mot ön Taquile. Vi börjar med att besöka de flytande öarna Uros som är gjorda av vass. Där umgås vi med Urosfolket som bor på öarna. Vår guide berättar om Urosfolkets historiska uthållighet och hur de lever i perfekt harmoni med sjön och använder områdets naturresurser för sin överlevnad. Därefter lämnar vi Uros och seglar mot ön Taquile. Vid ankomsten till ön tar vi en kort promenad för att hälsa på öns invånare. På denna fridfulla ö som domineras av terrasser på olika nivåer, beundrar vi de vackra och färgstarka textilierna och kläderna, medan vi får en demonstration av lokalbefolkningens vävtekniker. På ön äter vi en lunch bestående av färsk öring från sjön och lokalt odlad frukt. Efter lunch stiger vi ombord på motorbåten och återvänder till hamnen i Puno sen eftermiddag.

Dag 11: Puno – La Paz (F)
Efter en 3 timmar lång bussresa korsar vi gränsen till Bolivia, en av Andernas mest glesbefolkade men fascinerande land. Strax efter att vi passerat gränsen kommer vi till den lilla hamnstaden Copacabana där vi äter lunch på en lokal restaurang innan vi fortsätter med buss. När vi åkt förbi de stora isklädda bergen i Cordillera Real konfronteras vi med den enorma utsikten över La Paz, världens högst belägna huvudstad vars byggnader klänger sig fast vid sidorna av branta raviner och Huayna Potosis mäktiga snöklädda topp reser sig ca 6 km över huvudstaden.

Dag 12: La Paz stadsrundtur (F)
Idag får vi en guidad stadsrundtur i den fascinerande Andinska metropolen La Paz. Vi besöker den berömda häxmarknaden, Murillo- torget med bl.a. presidentpalatset, samt San Fransiscokatedralen. Senare åker vi till Moon Valleys häpnadsväckande vyer utanför La Paz. Här njuter vi av det utomjordiska landskapet innan vi återvänder till La Paz. Utöver sin fascinerande geologi, erbjuds vi en imponerande utsikt över Anderna i Cordillera Real utanför staden.

Dag 13: Tiwanaku heldagstur (F, L)
Efter frukost börjar heldagsturen till Tiwanaku. Den timslånga turen dit tar oss med på en naturskön resa genom den höga platån. Vi besöker först ett par museer, varefter vi utforskar den arkeologiska platsen Tiwanaku med Akapana pyramiden, Kalasasya templet samt de inspirerande ”gateways to the sun and moon”. Därefter äter vi lunch, har lite egen tid att ströva omkring innan vi åker tillbaka till La Paz.

Dag 14: La Paz – Skandinavien (F)
Transfer till La Paz flygplats cirka tre timmar före flygets avgångstid.

Pris

Prisexempel per vuxen: 28 900 SEK.

Uppgradering till mellanklasstandard i Peru: tillägg 3 000 SEK/person.

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till info@kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: ALW1

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Paket: Peru & Bolivia – Upptäcktsresan, 13 dagar”