Polonnaruwa Sri Lanka
Resa till Sri Lanka Pinnawala Elephant OrphanageResa till Sri Lanka Tearbetare teplantageResa till Sri Lanka MaldivernaResa till Sri Lanka Yala nationalparkResa till Sri Lanka styltfiske.

Sri Lankas kultur & natur, 13 dagar

Prisexempel: 19 900 kr

På denna gruppresa får du uppleva både Sri Lankas mångtusenåriga kultur och landets storslagna natur. Med start i Colombo går resan bl.a. till världsarven Sigiriyas berömda Lejonklippa, den forntida staden Pollonaruwa, buddhismens heliga stad Kandy och Galle med sitt 1500-talsfort. Ni besöker också ett rehabcenter för elefanter och åker på jeepsafari i Minneriya och Yala nationalparker för att skåda elefanter, leoparder och andra vilda djur. Resan går även till de svalare högländerna med sitt vackra bergslandskap av böljande teplantager, och avslutas med några härliga dagar vid Indiska oceanen.

Artikelnr: TAT3 , ,

Sri Lankas kultur & natur

Denna resa är en gruppresa med lokala engelsktalande guider/chaufförer. I de fall där guiden saknar tillräckliga kunskaper anlitas andra lokala engelsktalande guider.

Gruppstorlek: 2–10 deltagare.

Resan kan också genomföras som en individuell resa mot pristillägg. Skicka in en förfrågan för aktuellt pris.

Avresedatum 2019

14 oktober

Detta ingår i resan till Sri Lanka

 • Flyg Skandinavien–Colombo t/r i ekonomiklass inkl. flygskatter.
 • Flygtransfer t/r och all transfer inom programmet. Transfern sker i luftkonditionerad bil, van och minibuss.
 • Boende 12 nätter på hotell 3*–4* inkl. frukost.
 • Måltider enligt programmet.
 • Engelsktalande chaufför/guide.
 • Två flaskor vatten à 0,5 liter per person.
 • Lokala skatter.
 • Utflykter inkl. inträden till nedan platser:
  – Pinnawala eller Millenium Orphanage
  – Sigiriya
  – Polonnaruwa
  – Jeepsafari i Minneriya nationalpark
  – Dalada Maligawa i Kandy (Tandtemplet)
  – Dansshow i Kandy
  – Gangarama
  – Jeepsafari i Yala nationalpark
  – Styltfiske

Detta ingår inte

 • Alla luncher.
 • Drycker.
 • Visumavgifter.
 • Kamera- och videoavgifter.
 • Tidig incheckning och sen utcheckning.
 • Egna utflykter utöver de i programmet.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Colombo
Vid ankomst till Sri Lankas huvudstad blir ni mottagna av den lokala representanten och får transfer till ert hotell i Negombo (restid cirka 45 minuter).
Middag och övernattning på Suriya Resort 4* (deluxerum) eller likvärdigt.
Måltider: middag.

Dag 2: Negombo – Rambukkana eller Pinnawala – Dambulla
Efter frukost checkar ni ut och fortsätter er resa till Sigiriya. På vägen besöker ni Millenium Elephant Foundation eller Pinnawalla Elephant Orphange (restid Negombo–Rambukkana cirka 2,5 timmar). 

Millennium Elephant Foundation (MEF)
MEF är en välgörenhetsorganisation som räddar och tar hand om tillfångatagna elefanter i Sri Lanka. Organisationen håller till på en 15 hektar stor egendom tio kilometer nordväst om Kegalle. I denna fristad bor just nu sex elefanter permanent eller tillfälligt som tas omhand av lokala skötare och volontärer. Organisationen finansieras av turisternas och volontärernas avgifter. Pengarna går till att utveckla och förbättra förhållandena för elefanterna på MEF, men även till utbildningsprogram för bönderna och deras familjer i Habarana.

Resa till Sri Lanka safari elefanter

Pinnawala Elephant Orphanage
Pinnawala Elephant Orphanage är ett rehabiliteringscenter för övergivna och skadade elefanter. Det startades 1975, och nu finns fler än 65 elefanter där. Som en följd av ett speciellt uppfödningsprogram har mer än 25 små elefanter fötts i Pinnawala under åren. Besöker man Pinnawala under förmiddag eller tidig eftermiddag kan man se när elefanterna utfordras och får ett bad i floden intill centret.

Resa till Sri Lanka Sigiriya

Ni fortsätter sedan till Sigiriya Rock Fortress (restid Pinnawala–Sigiriya cirka 2,5 timmar). Sigirya har utsetts till världsarv av UNESCO och är kanske Sri Lankas mest fantastiska underverk. Sigiriya är också känd som Lejonklippan på grund av det enorma stenlejon som brukade omge ingången till palatset. Ovanpå den 180 meter höga klippan ligger ruinerna av det kungliga palats från 400-talet e.Kr. som tronade på toppen. På en av trapporna upp finns det enda kända kvarvarande antika verket av Sinhalas sekulära konstverk i form av fresker av 21 jungfrur i naturlig storlek. De har fortfarande kvar sina ursprungliga färger. Missa inte heller trädgårdarna, sommarhusen och grottorna som ligger på området runt klippan.
Ni åker därefter till hotell Amaya Lake 4* (superiorrum) eller likvärdigt i Dambulla där ni checkar in och äter middag.
Måltider: frukost, middag.

Polonnaruwa Vatadage

Dag 3: Dagstur till Polonnaruwa och Minneriya
Efter frukost åker ni till den forntida staden och världsarvet Polonnaruwa där ni gör en stadsrundtur (restid cirka 1½ timme). Utflykten tar cirka 2–3 timmar. Polonnaruwa är Sri Lankas näst äldsta stad. Här finns en intressant mix av buddhistiska och hinduistiska byggnader som är ett arv efter de olika kungar som regerat här. Polonnaruwa blomstrade på 1100-talet e.Kr. då den kände kung Parakramabahu I gjorde mycket för att skapa en praktfull stad. Hans största prestation var konstruktionen av en enorm cirka 25 km² stor vattenreservoar. Här finns en mängd intressanta lämningar av byggnader och andra strukturer att beskåda. Ruinerna finns inom gångavstånd, och många av dem skuggas av träden vilket är ett skönt avbrott från den tropiska solen.

Efter avslutat besök fortsätter ni till Minneriya (restid cirka en timme). På eftermiddagen väntar en cirka två timmars jeepsafari i Minneriya nationalpark. Nationalparken på 8 889 hektar är känd för sin stora population av elefanter med hjordar om 100–150 individer som vandrar i djungeln och i området kring  sjön. 
Middag och övernattning på Amaya Lake 4* (superiorrum) eller likvärdigt.
Måltider: frukost, middag.

Dag 4: Sigirya – Matale – Kandy
Efter frukost fortsätter resan till Kandy. På vägen dit besöker ni kryddträdgårdarna i Matale. Här odlas kanel, kardemumma, peppar och andra kryddväxter. Under den 30 minuter långa guidade turen får ni veta mer om de olika träden och plantorna i trädgårdarna och hur kryddorna används i matlagningen. Det finns även möjlighet att köpa kryddor för den som vill. På slutet får ni också en demonstration av lankesisk matlagning. Restiden Sigiriya–Matale är cirka två timmar.

Efter kryddturen fortsätter ni till Kandy där ni får en 1,5 timmes stadsrundtur (restid cirka 1,5 timme). Kandy är ännu ett av UNESCO:s världsarv i Sri Lanka. Staden är en av de mest heliga platserna för buddister världen över, då Buddhas tand förvaras i templet Dalada Maligawa. Andra sevärdheter är resterna av det kungliga palatset, drottnings palats (numera Nationalmuseum) och andra byggnader som användes av hovet. Ön i mitten av Kandysjön användes som sommarbostad av kungarna. Idag är det ett centrum för buddism, konst, hantverk, dans, musik och kultur. På flera ställen i staden uppförs dagliga föreställningar med dans och musik, och ni kommer på kvällen att få se en uppvisning av olika danser från Sri Lanka.
Middag och övernattning på Amaya Hills 4* (superiorrum) eller likvärdigt i Kandy.
Måltider: frukost, middag.

Resa till Sri Lanka Nuwara Eliya

Dag 5: Kandy – Nuwara Eliya
Ni äter frukost och checkar sedan ut för att fortsätta resan till Nuwara Eliya i högländerna (restid cirka tre timmar). Vid ankomst får ni en cirka 1–2 timmar lång stadsrundtur.  

Sri Lankas ”Lilla England” ligger i ett vackert landskap med berg, dalar, vattenfall och teodlingar som kuliss. Det sägs vara en av Sri Lankas kallaste platser, men är temperaturmässigt som en engelsk vårdag med lite kallare nätter. Runt hela Nuwara Eliya kan man se de brittiska influenserna med stugor och herrgårdar i Queen Anne-stil. Victoria Park som ligger mitt i staden är en underbar plats för promenader, picknick och även fågelskådning då det finns en del ovanliga arter här.

Ni får också besöka en teplantage under en cirka 30 minuters tur. Sri Lanka är världens fjärde största teproducent, och industrin är en av landets viktigaste inkomstkällor. Teindustrin startades i landet år 1967 av den brittiska odlaren James Taylor. Idag sysselsätter den över en miljon lankeser. Luftfuktigheten, låga temperaturer och regnet i landets centrala högland ger ett klimat som gynnar produktionen av högkvalitativt te.
Middag och övernattning på Araliya Green Hills 4* (deluxerum) eller likvärdigt i Nuwara Eliya.
Måltider: frukost, middag.

Dag 6: Nuwara Eliya – Nine Arch Bridge – Ella
Efter frukost och utcheckning fortsätter er resa i högländerna till Ella. Denna lilla stad är välsignad med några av Sri Lankas mest fantastiska vyer. Här besöker ni Ella Gap för att beskåda de mycket vackra vyerna över bergslandskapet (restid Nuwara Eliya–Ella cirka två timmar.) Utsikten från Ella Gap är en av Sri Lankas mest spektakulära vyer, med ett landskap som försvinner bort mot den dimmiga horisonten och slätterna i öst. Ella är också känt för Ravanas grotta. Ravana var en mytomspunnen kung i Sri Lanka som härskade under den förhistoriska tiden. Ni får här höra guiden berätta den spännande historien om Ravana innan ni åker vidare till ett av landets vackraste vattenfall, cirka 329 meter högt.

Resa Sri Lanka Nine Arch Bridge

Ni besöker också Nine Arches Bridge i Ella, även kallad Bridge in the Sky. Bron är ett av de bästa exemplen på kolonialtidens järnvägskonstruktioner i Sri Lanka. Omgivningarna runt bron är också otroligt vackra med sina grönskande kullar.
Middag och övernattning på Ella Mount Heaven Hotel 3* (standardrum) eller likvärdigt i Ella.
Måltider: frukost, middag.

Dag 7: Ella – Yala
Ni äter frukost och fortsätter sedan resan mot Yala. På vägen gör ni ett stopp på cirka två timmar för att vandra upp till Little Adam’s Peak (restid Ella–Adam’s Peak cirka 20 minuter). Litte Adam’s Peak är en av Ellas unika platser. Berget är 1 141 meter högt, men trots den höga höjden är det relativt enkelt att vandra upp till toppen. Vandringen går genom frodiga gröna teplantager och förbi vattenfall och risfält. När ni når toppen belönas ni med en vacker vidsträckt vy över landskapet. Efter denna fina naturupplevelse fortsätter ni till Yala (restid cirka 3,5 timmar).

Resa Safari Sri Lanka Yala nationalpark Gepard

På eftermiddagen åker ni på jeepsafari i Yala nationalpark, även känd som Ruhunu nationalpark. Parken täcker 126 786 hektar och är känd för sitt rika djurliv med ett stort antal elefanter, leoparder, axishjortar, sambarhjortar, krokodiler, manguster, vildsvin, bufflar och många andra djur. Mer än 130 fågelarter har också registrerats i parken. I parken finns sju bungalows med ett par lägerplatser.
Middag och övernattning på Hotel Chandrika 4* (deluxerum) eller likvärdigt i Yala.

Måltider: frukost, middag.

Dag 8: Yala – Galle – Strandhotell på södra Sri Lanka
Ni checkar ut efter frukost och fortsätter resan till Galle där ni får en timmes stadsrundtur (restid till Galle cirka fyra timmar inkl. stadsrundtur). Galle är sydkustens största stad. Dess äldsta landmärke är en massivt portugisiskt och holländskt fort från 1500-talet som omger de centrala delarna av staden. Det har också utsetts till världsarv av UNESCO. Staden tros dock vara mycket äldre än från 1500-talet. Några forskare menar att Galle är Tarsis som omnämns i Gamla testamentet. 

Efter besöket i Galle fortsätter ni till Koggala där ni får se hur styltfiske går till. Det är en traditionell lankesisk fiskemetod där männen tålmodigt sitter på höga styltor ute i vattnet för att få ihop dagens fångst (restid Galle–Koggala cirka en timme). Ni fortsätter sedan till ert strandhotell där ni också äter middag. Beroende på säsong bor ni på något av följande hotell:

R Degrees Luxury Boutique Hotel i Ambalangoda
Earls Reef Hotel 3+* i Beruwala
Citrus Waskaduwa 4+* i Waskaduwa

Måltider: frukost och middag på hotellet.

Dag 9–12: Strandliv på södra Sri Lanka
Fria dagar för egna aktiviteter. Övernattning på strandhotell.
Måltider: frukost, middag.

Dag 13: Hemresa
Efter frukost återvänder ni till Colombo för en stadstur inklusive shopping. Därefter transfer till flygplatsen och hemresa.
Måltider: frukost.

Colombo var bara en liten hamnstad på 1500-talet då portugiserna kom. Utvecklingen till en viktig hamnstad skedde under den brittiska perioden, och 1815 blev Colombo Sri Lankas huvudstad. Idag är det landets affärs- och handelscentrum. Ingen av de portugisiska och holländska befästningarna finns kvar idag, men några av deras byggnader och kyrkor kan ses i områdena Fort och Pettah. Sevärda platser i staden inkluderar britternas forna militära garnison Fort, guldsmedskvarteret Sea Street i hjärtat av Pettah, Bazaar-området där det också finns ett hinduiskt tempel med detaljerade stenskulpturer, klocktornet Kayman’s Gate, Wolvendaalkyrkan från 1749, det buddistiska templet Kelaniya från 600 f.Kr., Davatagahamoskén och olika museum.

Pris

Prisexempel per vuxen i dubbelrum: 19 900 SEK.
Enkelrumstillägg: 3 900 SEK.

Prisexemplet avser resa under billigaste perioden med lägsta flygpris. Priset påverkas bland annat av säsong, boendestandard och skiftningar i valutakurserna. Skicka en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till info@kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: TAT3

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Sri Lankas kultur & natur, 13 dagar”