Resa till Ungern vinresa vinskörd
Resa till Ungern VinskörderesaResa till Ungern Nemesnádudvar källargataResa till Ungern vinresa vinrankaResa till Ungern pusztanryttareResa till Ungern vinresa Budapest parlamentsbyggnad

Vinskördesresa till Ungern, 8 dagar

Prisexempel: 13 500 kr

Är du vinintresserad och nyfiken på Ungerns vinkultur? Här får du en unik möjlighet att följa med till Vincent Engströms och hans hustru Margaretas vinkällare i en liten by i södra Ungern. Där får vi delta i vinskörden och se hela processen av vinframställningen enligt byns traditioner. Vi får också njuta av flera hemlagade middagar i vinkällaren. Dessutom besöker vi en vingård där vi provar viner. En stor portion ungersk kultur väntar också då vi bl.a. besöker andra byar, åker till ett termalbad och ser en uppvisning av de skickliga pusztanryttarna. Vi utforskar självklart även Budapest, en av Europas vackraste städer.

Vinskördesresa till Ungern

Gruppstorlek: 15–20 personer + färdledare.

Datum

20–27 september 2019

Flygtider

20 september: Arlanda–Budapest 12:20–14:10
27 september: Budapest–Arlanda 12:55–14:45

Detta ingår i vinresan till Ungern

  • Flyg Arlanda–Budapest t/r med Norwegian i ekonomiklass inkl. bagage.
  • Boende 7 nätter på gästgiveri/hotell, dubbelrum inkl. frukost.
  • Nedan program med nämnda utflykter, inkl. entréavgifter.
  • All transfer i Ungern.
  • Måltider med måltidsdryck enligt programmet.
  • Svensktalande färdledare.

Dagsprogram

20 sep: Ankomst till Budapest
Flyg från Arlanda till Budapest. Därifrån tar vi buss till Vincents och Margaretas by Nemesnádudvar. Vi har en resa på 2,5 timmar framför oss, och väl framme tar vi in på det lilla men mysiga gästgiveriet Knab. På kvällen äter vi middag på ett av värdshusen i byn.
Boende: gästgiveri Knab i Nemesnádudvar.
Måltider: middag.

21 sep: Baja
På förmiddagen åker vi cirka 30 minuter till grann­­staden Baja. Där finns en lokal mat- och prylmarknad med mycket att se och köpa. Här passar vi också på att äta langos, en ungersk specialitet. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter. På kvällen äter vi en hemlagad middag i Vincents vinkällare.
Boende: gästgiveriet Knab i Nemesnádudvar.
Måltider: frukost, lunch, middag.

22 sep: Vintillverkning
Frukost serveras på värdshuset. Den här förmiddagen ska vi gå ut bland vinrankorna för att skörda vindruvor. Vi kommer att skörda cirka 100 kg druvor, vilket ger 70 liter vin. Vi får sedan delta i processen att framställa vin som arrangeras i en av byns vinkällare, allt i enlighet med byns lokala tradition. Lunch under dagen och middag på kvällen i Vincents och Margaretas vinkällare.
Boende: gästgiveriet Knab i Nemesnádudvar.
Måltider: frukost, lunch, middag.

23 sep: Besök på vingård i Hajos 
På förmiddagen åker vi till Kovacs vin­källare i Hajos (10 km). Det är en lokal vinproducent som tillverkar 150 000 liter vin om året. Här får vi möjlighet att titta på den utrustning man har för att producera, lagra och buteljera vin. Vid lagringen har man ekfat som rymmer upp till 20 000 liter. Vi gör också en vinprovning av fem olika viner som han producerar. Vi äter även lunch här. Senare på kvällen äter vi middag på ett av värdshusen i byn.
Boende: gästgiveriet Knab i Nemesnádudvar.
Måltider: frukost, lunch, middag.

24 sept: Opusztaszer
Idag åker vi till Opusztaszer och tittar på en målning som beskriver Ungerns bildande. Den är 120 meter lång, 15 meter hög och cirkulär, vilket innebär att man står mitt i målningen och beskådar omgivningen. Vi äter lunch och åker sedan till Kiskunmajsa där vi badar på ett av Ungerns många termalbad. Det är ett hälsobad, vilket innebär att man tar vatten 5–800 meter under jord som innehåller massor med mineraler som är bra för hälsan. Det finns över 1 000 källor i Ungern, vilket i Europa endast överträffas av Island. På kvällen väntar en hemlagad middag i Vincents och Margaretas vinkällare.
Boende: gästgiveriet Knab i Nemesnádudvar.
Måltider: frukost, lunch, middag.

25 sep: Pusztanryttarna – Budapest
Nu ska vi få se pusztanryttarna som är något av Ungerns nationalsymbol. Ryttarna visar prov på en otrolig skicklighet och rider bland annat femspann med en ryttare stående bak på två hästar. När vi ätit lunch åker vi till Budapest och tar in på vårt hotell. Efter skymningen samlas vi för en båtfärd på Donau för att beskåda staden från vattnet när alla ljusen är tända. Vi får en guidad tur på svenska i hörlurar och serveras också champagne eller annan valfri dryck ombord.
Boende: hotell i Budapest.
Måltider: frukost, lunch, middag.

26 sep: Stadsrundtur i Budapest
Idag åker vi på två timmar lång stadsrundtur med buss. Hela rundturen guidas på svenska. Vi kommer också att besöka det berömda  230 meter höga Gellértberget varifrån man har en fantastisk panoramautsikt över hela Budapest. Efter rundturen blir det fri tid för egna äventyr i staden. Svenska guiden Vincent Engström lämnar gruppen efter utflykten.
Boende: hotell i Budapest.
Måltider: frukost.

27 sep: Hemresa
Avfärd med buss från hotellet till flygplatsen för flyg till Arlanda.

Pris

Pris per person i dubbelrum: 13 500 SEK.
Enkelrumstillägg: 2 900 SEK.

Vi reserverar oss för eventuella prisändringar som beror på skiftande valutakurser, lokala skatter och andra faktorer som ligger utanför vår kontroll.

Information och bokning

För mer information, fyll i detta formulär, maila till info@kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17.

För att boka, fyll i detta formulär där du även fyller i ansvarig säljares namn Vincent Engström samt artikelnummer Vinresa2019. Så snart vi har bokat in dig på resan skickar vi en bekräftelse. Vi reserverar oss för att resan kan bli fullbokad.

Färdledare Vincent Engström

Vincent Engström har arbetat som fotograf med egen firma i 25 år. Han gjorde sin första resa till Kina 1976 och ledde sin första rundresa som guide 1979. År 1993 började han organisera egna resor och 2008 blev det ett heltidsarbete. På programmet står idag Kuba, Tibet, Vietnam, Kambodja, Baltikum och Ungern där han har en egen vinkällare.

Upptäck vinlandet Ungern

Ungern är ett land med en mycket gammal kultur. Under en period var Österrike–Ungern Europas största nation och sträckte sig från delar av Frankrike i väst, över Tyskland och till Polen i norr. Ungern gick med i EU år 2004.

Vincent Engström och hans fru Margareta har ett stort vinintresse och äger en vinkällare på den ungerska landsbygden.
– Mycket av det gamla Ungern finns fortfarande kvar, berättar Vincent. I de områden som vi helst vistas i finns inte någon turism att tala om. Ute på Pustan har vi köpt en vinkällare som är vår bas för att knyta kontakter med lokalbefolkningen och skaffa kun­skaper om ungerskt vardagsliv. Byn heter Nemesnádudvar och har 2 200 invånare och 800 vinkällare. Att byn har så många vinkällare är helt unikt i Ungern och Europa. Normalt har man sina vinkällare ute på fälten, men här ligger alla samlade i ett område, förklarar Vincent.

Under resan kommer vi också att besöka Budapest. Det är en av Europas vackraste städer med Donau som flyter genom staden. I Budapest besöker vi den berömda marknadshallen, gör en stadsrundtur med buss och en flodfärd på Donau, samt provar dess utomordentliga restauranger.

 

Artikelnr: Vinresa2019

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Vinskördesresa till Ungern, 8 dagar”