Sevärdheter i Sumatra

Sevärdheter i Sumatra

Här är några tips på spännande platser och sevärdheter man kan besöka under en resa till Sumatra.

Havsträdgårdarna

Ön Weh ligger vid Sumatras nordvästra udde och är täckt med vackra djungler, palmkantade sandstränder och klippiga bukter. Här finns också en sötvattenssjö och en halvaktiv vulkan. Den närliggande ön Rubiah är känd för sina korallrev och många spektakulära tropiska fiskar. Utforska det fantastiska marina djurlivet genom en dyk- eller snorkeltur.

Nationalparken Gunung Leuser

Detta är en av världens största nationalparker och täcker över 800 000 hektar med regnskog. Parken är hemvist för orangutanger, gibbonapor, tigrar, elefanter och de sista sumatranoshörningarna. Här finns forskningsstationer som studerar de olika aporna, fåglarna och insekterna. På floden Sungai Alas kan man åka flotte från Ketambe till Indiska Oceanen, vilket tar fyra till fem dagar längs med högländernas spännande forsar och lågländernas lugna men krokodilfyllda strömmar.

Tangakhan

Tangakhan ligger på gränsen till Gunung Leuser och kallas ibland för Sumatras gömda paradis, och det gör skäl för namnet. Här kan man komma bort från de vanliga stigarna och turistområdena, men ändå njuta av bekväma bungalows och god mat. Tangakhan är en spännande plats, och elefanterna, floderna och djungeln bidrar till en oförglömlig upplevelse. Det som skiljer Tangakhan från andra liknande platser är fokuset på ekoturism. Här arbetar man mycket med att stoppa illegal skövling av skog och illegal jakt, och man hjälper invånarna att förbättra sina levnadsvillkor.

Bukit Lawang

Detta orangutangcenter är norra Sumatras populäraste turistmål. Här rehabiliteras orangutanger och andra apor som hållits i fångenskap så att de en dag kan släppas fria igen.

Tobasjön

Denna sjö ligger mitt på ön Samosir och är en av Sydostasiens största och djupaste sjöar. Här finns en resort med allt man kan önska sig utan att den tummar på sin rustika charm och avslappnande miljö.

Bukittinggi

Två timmar från Västsumatras huvudstad Padang ligger högländernas hjärta på Agamplatån (930 m ö.h.) med sitt svala klimat. Vägen dit leder genom den underbara Anaidalen, och väl framme blir man snabbt förtjust i den pittoreska staden med sin myllrande marknadsplats, sitt imponerande klocktorn och utsikten över de tre omgivande vulkanerna. Den närliggande orten Kita Gadang är känd för sitt silversmide och vackra broderier.

Sjön Maninjau

Denna kratersjö rivaliserar med sjön Toba vad gäller vackra miljöer, men på en mindre skala. Här kan man bada och åka vattenskidor, och det finns ett stort utbud på hotell och restauranger. Byn Matur ligger vid sjöns ena sida och invånarna ställer gärna upp med dansuppvisningar vid förfrågan.

Nationalparken Kerinci-Seblat

Denna park är hemvist åt noshörningar, tigrar, elefanter, björnar och orangutanger. Kerinciparken täcker fyra provinser och är därmed Sumatras största nationalpark. Omgivningarna är makalösa och domineras av den stora vulkanen Mount Kerici. Vid Kerincisjön finns goda förutsättningar att beskåda områdets kända fågelbestånd.