Argentina

Resor till Argentina

Argentina är den passionerade tangons, fotbollens och de stora slätternas land. Argentina förknippas också ofta med gauchos, mat och vin, vattenfallen Iguazu och den levande huvudstaden Buenos Aires. Oavsett om du vill uppleva kontrastrik natur, storstadspuls eller lära känna kulturen och det gästvänliga folket har Argentina något för varje smak!

Perito Morenos glaciär Argentina

Restips i Argentina

Argentina är Sydamerikas näst största land och har otroligt mycket att bjuda på i natur- och kulturväg. Här finns kontrastrik natur, ett rikt kulturliv, god mat och ett öppenhjärtigt folk som välkomnar dig till sitt land. Bli inte förvånad om chauffören under en transfer sjunger serenader för er eller bjuder hem er till sin familj.

Buenos Aires
Över 90 % av Argentinas befolkning är ättlingar till de fransmän, italienare, spanjorer, walesare och andra européer som invandrade till Argentina under 1800- och 1900-talen. De europeiska influenserna märks tydligt i landet, inte minst i Buenos Aires. Huvudstaden kallas också Amerikas Paris för sina breda boulevarder och europeiska arkitektur.

Buenos Aires är i dag en kosmopolitisk metropol som aldrig sover. Staden har ett mycket rikt kulturutbud med bland annat museum, teatrar, livemusik, kaféer och en av världens främsta operascener (Colonteatern). Buenos Aires är också känt för tangon som är en stor del av argentinarnas kulturella identitet. I tangokvarteren San Telmo, El Abasto och La Boca, känt för sina färggranna hus, dansas det både på klubbar och på gatorna. Besök gärna en tangoföreställning, eller följ med till en milongas där du får en introduktion till tangon innan du sveper ut på dansgolvet tillsammans med lokalbefolkningen.

Från regnskog till glaciärer
Reser du i Argentina kommer du att upptäcka ett land med stora naturkontraster. Argentina sträcker sig 370 mil från norr till söder vilket ger stora skillnader i klimat och natur. I öster och längst ner i söder finns atlantkusten, i väster löper Andernas höga bergskedja som en naturlig gräns mot Chile, och i norr finns mindre områden med subtropisk regnskog. Centrala delarna av Argentina består av enorma slätter med Pampas bördiga prärie i norr och Patagoniens karga stäpp i söder.

Norra Argentina
På gränsen till Brasilien i nordöstra Argentina ligger Iguaçú nationalpark med ett av världens mest spektakulära vattenfall. Iguaçúfloden rasar här 80 meter ner i en 2,7 km bred halvcirkel och skapar ett magnifikt naturfenomen. Den omgivande regnskogen har också en stor biologisk mångfald med över 2 000 växtarter och många djurarter.

Vid Andernas fot i nordvästra Argentina ligger distriktet Mendoza. Argentina är känt för sina viner, och Mendoza är landets främsta vinregion. Det gynnsamma klimatet och tillgången på vatten från Anderna gjorde att de franska, italienska och spanska invandrarna började odla vin här med vinstockar de tog med sig över Atlanten. Du som vill lära dig mer om argentinska viner kan besöka några av Mendozas vingårdar.

En mindre känd pärla i nordvästra Argentina är provinsen Salta, norr om Mendoza. Detta område är mer genuint och inte lika välbesökt som andra delar av landet. Saltas landskap är fascinerande med berg som skiftar i olika röda toner, stora vita saltöknar och odlingar med vin och andra grödor. Provinsens huvudstad Salta City grundades 1582. Det är en av Argentinas mest välbevarade koloniala städer och är full av vacker arkitektur.

Södra Argentina
Los Glaciares nationalpark i sydvästra Patagonien har ett spektakulärt landskap med stora glaciärer som breder ut sig. Nära den lilla staden El Calafate ligger den mest kända glaciären, Perito Moreno. Dess mäktiga naturskådespel av stora isblock som lossnar och dånande rasar ner i sjön lockar årligen många besökare. En annan känd glaciär är Upsala, uppkallad efter en forskarexpedition från Uppsala universitet som var här i början av 1900-talet.

Den lilla vackra staden Bariloche ligger vid sjön Nahuel Huapi i norra Patagonien. Staden kallas Lilla Schweiz och är känd för sin alplika arkitektur och vackra omgivningar med snötäckta berg, skogar, sjöar och floder. Det är en ideal plats både för naturälskare och äventyrare. I omgivningarna finns ett brett utbud av aktiviteter som vandringar, mountainbike, klättring, ridning och fiske.

Bästa tiden att resa

Till Argentina kan man resa året runt.

Visum och pass

Passet ska vara giltigt minst 6 månader fr.o.m. utresedatumet från Argentina.
Inget turistvisum krävs för nordiska resenärer vid vistelser upp till 90 dagar.

Personer under 21 år som reser ensamma eller med endast en förälder måste ha en fullmakt från den andra föräldern eller förmyndare. Brevet ska certifieras av en argentinsk konsul när det utfärdas av Argentina.
Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i pass- och visumregler som inte kommit oss tillhanda. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Argentinas ambassad i Sverige: http://esuec.cancilleria.gov.ar/en

Klimatet i Argentina (Buenos Aires)

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 19 18 17 12 9 7 7 8 9 12 15 17
Varmast 30 29 27 22 19 15 16 17 19 22 25 28
Snö(mm) 0 0 0 0 1 1 2 1 0 0 0 0
Soltimmar 279 250 229 195 174 120 143 186 192 229 260 276
Regn(mm) 144 89 105 92 95 78 71 84 67 104 108 52
Regndagar 10 7 9 8 8 9 8 8 7 11 9 8

 

Karta över Argentina