Tanzania

Oförglömliga resor till Tanzania

Tanzania i Östafrika består av fastland samt öarna Zanzibar och Pemba. Tanzania är bland annat känt för den stora nationalparken Serengeti och Ngorongorokratern med sitt rika djurliv och Afrikas högsta berg Kilimanjaro. Tanzania är även känt för sin genuina kultur, historia och Zanzibars paradislika vita stränder. Vill du resa till Tanzania, kombinera gärna äkta afrikansk safari med solsemester på till exempel Zanzibars eller Pemba Islands kritvita stränder.

Titta på filmen nedan och låt dig inspireras!

 

Våra resor till Tanzania

Till Tanzania ska du resa om du vill ha en unik safariupplevelse utöver det vanliga. Vi erbjuder safariresor både i norra och södra delarna av landet. I norra Tanzania ligger de kända reservaten Serengeti, Ngrongorokratern, Tarangire och Lake Manyara. I södra delen finns de mindre kända reservaten Selous och Ruaha. Du kan välja mellan 4−10 dagars safariprogram i olika klasser, från camping till lyx.

Tanzania har också fina resmål för en avkopplande solsemester, enskilt eller i kombination med safari. Zanzibar, Pemba Island och Mafia Island är tre paradisöar som bland annat erbjuder vackra stränder och fina dyk- och snorklingsvatten i Indiska oceanen.

Förutom safari och solresor erbjuder vi också trekkingresor till Afrikas högsta berg Kilimanjaro och det mindre berget Mount Meru.

Vi skräddarsyr din safariresa till Tanzania

Vår största satsning i Afrika är vårt Östra Afrika Flex-program. Genom det kan du sy ihop din egen drömresa med safari och boende i Kenya, Tanzania, Zanzibar, Seychellerna, Uganda och Rwanda. Du väljer själv bland vårt stora utbud av safariprogram och boenden. På så sätt får du en resa som passar dina önskemål. Så om du är ute efter att ha full flexibilitet när det gäller val av safari och boende i östra Afrika, så är Östra Afrika Flex något för dig.

I Tanzania kan vi förutom de färdiga programförslagen sätta ihop en resa helt efter dina egna önskemål. Vi har bra samarbetspartners där och kan därför skräddarsy resan utan att det för den sakens skull blir dyrare. För att be om en offert på ett skräddarsytt upplägg, vänligen fyll i detta formulär, ring oss på telefon 021-18 16 17 eller maila på info@kenzantours.se.

Möjligheterna är många när du reser med oss!

Resepaket till Tanzania

Game drive i Serengeti.

 

Flexibel safari

Vi har arrangerat safariresor till Tanzania sedan 2005, och vet hur man får ut det mesta av en safari. Tillsammans med vår egen lokala safariarrangör Kenzan Wildlife Safaris ser vi till att infria de förväntningar vi vet att våra kunder har på sin safariresa. I och med att vi har en egen arrangör kan vi vara väldigt flexibla när vi lägger upp safariprogram till våra kunder. Vi har också egna tältcamper i Serengeti som ligger i de djurrikaste delarna av parken, läs mer om dem nedan. Alla våra verksamheter i Tanzania drivs av lokalbefolkningen.

Det som är unikt med Kenzan Tours safari är att det är ni i samråd med er guide som bestämmer hur ni lägger upp era dagar under safarin. Vi har inga bränslerestriktioner som påverkar tiden ni kan vara ute på djurskådning. Det är också ni som i samråd med guiden bestämmer om ni till exempel vill åka ut på djurskådning på morgonen och återvända till campen för lunch, eller ta med er lunch och vara ute och skåda djur hela dagen. Den enda begränsningen är parkernas egna regler om safari.

Kenzan Wildlife Safaris har sin bas i Arusha i norra Tanzania och drivs av managern Phillip Mbotto. Han och de kunniga guiderna och tillika chaufförerna tar alltid väl hand om er under er safari. Behöver ni hjälp under resans gång kan ni alltid kontakta Philip direkt eller oss i Sverige.

Bo nära djuren

Serengeti nationalpark är större än man tror. När du är på safari där gäller det därför att bo i ett djurrikt område för att inte ödsla värdefull tid på transporter mellan boendet och dessa områden. För att förkorta transporterna driver vi egna camper i olika delar av Serengeti. På det sättet är du alltid säker på att bo nära det för säsongen djurrikaste området i Serengeti.

Vår mobila tältcamp Kenzan Tented Camp med ekopolicy flyttas två gånger per år till de områden där djurlivet är som bäst. Under juni-november ligger campen i nordöstra delen av Serengeti och under december-april ligger den i södra Serengeti.

Vi driver också Kenzan Mara River Camp vid Marafloden som är öppen mellan juli och oktober då de migrerande djuren befinner sig i det området.

I centrala Serengeti har vi Kisura Serengeti Camp som är öppen året runt.

Safari i Tanzanias parker

Att åka på safari i Tanzania är att uppleva vidsträckta vyer och en chans att komma nära de afrikanska vilda djuren i sin naturliga miljö. Att sitta runt lägerelden på kvällen under den stjärnbeströdda himlen och lyssna på djurens läten runtomkring är också en mycket speciell och minnesvärd upplevelse av en safari.

De bästa parkerna för safari i Tanzania finns i norra delen av landet. Den berömda Serengeti och Ngorongorokratern är de djurrikaste parkerna och erbjuder storslagna djurupplevelser. Lake Manyara och Tarangire är två mindre parker som också har ett spännande djurliv.

Vi rekommenderar att man startar safarin i Lake Manyara och Tarangire. På det sättet får man en mjukstart på safarin efter en lång resa från Skandinavien. Restiden från Arusha till Lake Manyara och Tarangire är kortare än till Serengeti och Ngorongorokratern, och vägarna är asfalterade. Därefter rekommenderar vi att man fortsätter till Serengeti där safarin i vildmarken börjar på riktigt. I Serengeti väntar ett mycket rikt djurliv. Där får man också uppleva den stora migrationen med enorma hjordar gnuer och zebror som vandrar över savannen, och under sommar till tidig höst tar sig över Mara River. En bra avslutning på safarin är Ngorongorokratern. Där finns ett rikt djurliv på en liten yta, och där finns den sista pusselbiten till the Big 5, den svarta noshörningen. Med det här safariupplägget sparar man det bästa till sist och får avsluta safarin med fantastiska djurupplevelser färskt i minnet.

Serengeti nationalpark
På gränsen mot Kenya i norra Tanzania ligger Serengeti National Park. Parken är cirka 14 700 km² stor, vilket är mer än Skånes och Blekinges totala gemensamma yta. I Serengeti finns olika naturtyper och ett varierat djurliv. Vill man se the Big 5 finns goda chanser att se lejon, elefanter, bufflar och även leoparder. Noshörningarna, som också ingår i the Big 5, är däremot få och svåra att hitta i Serengeti. Andra djur man kan skåda i parken är bland annat giraffer, gnuer, flodhästar och geparder. Vid en del vattendrag lever också nilkrokodiler som vid god tillgång på föda kan bli över fem meter långa.  Delar av Serengeti har också ett rikt fågelliv.

Upplev den stora migrationen
De flesta djurarter lever sitt liv inom samma område eller inom sitt revir i Serengeti. Det gäller dock inte gnuer och zebror som under året vandrar i enorma hjordar mellan olika områden i Serengeti i jakt på bete och vatten. Att beskåda och höra ljudet av hundratusentals gnuer och zebror är en av de största naturupplevelserna man kan ha!

För att uppleva den stora migrationen gäller det åka på safari i rätt del av Serengeti. Generellt brukar man säga att flest djur oftast befinner sig i norra Serengeti under juni–juli och oktober–december. Under augusti–september befinner de sig i Masai Mara i Kenya som gränsar till Serengeti. Under december–juni brukar flest djur befinna sig i södra Serengeti.

Res på safari i Serengeti och upplev den stora migrationen.

Serengeti

Ngorongorokratern
Ngorongorokratern ligger på 2 286 m ö.h. i naturskyddsområdet Ngorongoro Conservation Area. Kratern är cirka 600 meter djup och har en diameter på 264 km². Det flacka landskapet har olika naturtyper som gräs- och buskslätter, skog, en sodasjö och några andra våtmarker.

Ngorongorokratern har ett rikt och varierat djurliv. Där finns cirka 20 000 större däggdjur som svarta noshörningar, zebror, flodhästar, gnuer, elefanter, gaseller, antiloper, bufflar och vårtsvin. Dessa djur lockar i sin tur till sig lejon, hyenor, geparder och leoparder. Där finns också en hel del fåglar, bland annat en stor mängd rosa flamingos som lever vid sodasjön.

Ngorongorokratern är bra för djurskådning året om.

Res på safari i Ngorongorokratern i Tanzania och upplev det rika djurlivet.

Ngorongorokratern

Tarangire nationalpark
Tarangire National Park söder om Lake Manyara är cirka 2 600 km² stor, men djurskådningen görs främst i de norra delarana av parken. I Tarangire finns flera olika naturtyper som gräs- och trädsavann, palmskog och våtmarker.

Tarangire har under vissa säsonger ett mycket rikt djurliv. Under torrperioden, som infaller under den svenska hösten, samlas djuren i områdena runt Tarangirefloden som rinner genom parken. Vid flodbädden kan då stora elefanthjordar samlas, en mycket speciell upplevelse att beskåda. I norra delen av parken finns under denna period också migrerande hjordar med gnuer och zebror. Till Tarangires bofasta  djurarter hör bland annat giraffer, bufflar, markattor, impalor, gaseller och antiloper. De vanligaste kattdjuren är lejon och leoparder som gärna slappar på trädens grenar.  I Tarangire finns också ett artrikt fågelliv med cirka 550 arter.

Bästa tiden för djurskådning i Tarangire är under svensk sommar och höst.

Reser du på safari i Tarangire national park i Tanzania får du uppleva parkens rika djurliv.

Tarangire nationalpark

Lake Manyara nationalpark
Sydöst om Serengeti ligger den mycket vackra Lake Manyara National Park. Parken är cirka 330 km² stor varav sjön utgör cirka två tredjedelar. Lake Manyara skiljer sig från andra parker i norra Tanzania då landskapet i norr till stora delar består av djungelliknande högväxt skog. Övriga parken består av savann som delvis är bevuxen med buskar och träd.

Lake Manyaras djurliv är rikt och har bland annat ett stort antal elefanter liksom bufflar, gnuer och zebror, giraffer, antiloper, babianer, markattor och cirka 400 olika fågelarter. Vid sjön kan man till exempel se tusentals rosa flamingos liksom storkar, pelikaner, hägrar och andra fåglar som trivs vid vatten. Parken är också känd för sina trädklättrande lejon.

Bäst tid för djurskådning i Lake Manyara är under den svenska vintern.

Visum och pass

Information om visum och pass hittar du här.

Klimatet i Tanzania

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 24 23 23 23 21 19 19 19 18 20 22 23
Varmast 32 32 32 31 31 29 29 29 30 31 31 32
Soltimmar 242 229 220 220 222 227 233 268 255 275 253 254
Regn(mm) 58 68 128 264 219 33 21 24 28 48 68 83
Regndagar 6 6 11 18 13 5 4 4 5 5 7 8

 

Karta över Tanzania