Resor till Tanzania

Boka din drömresa till Tanzania

Skall man göra en safari i livet är safari i Tanzania oslagbar. Vi erbjuder safari med safaribolaget Crossroad Safaris till de världsberömda nationalparkerna i norr (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire) men erbjuder safari också till de relativt oupptäckta och genuina parkerna i södra och västra Tanzania; Nyerere nationalpark (före detta Selous), Ruaha nationalpark, Gombe Stream nationalpark och Katavi nationalpark. Tanzania är även känt för sin genuina kultur, historia och Zanzibars paradislika vita stränder. Kombinera gärna din safari i Tanzania med solsemester på Zanzibars eller Pemba Islands kritvita stränder. Våra favoritresor i Tanzania just nu:

Se filmen nedan och låt dig inspireras!

Våra resor till Tanzania

I östra Afrika är Tanzania vårt främsta resmål för safariresor. Skall man göra en safari i sitt liv är en safari i Tanzania oslagbar! Vi erbjuder safari med safaribolaget Crossroad Safaris till de världsberömda nationalparkerna i norr (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire) men erbjuder safari också till de relativt oupptäckta och genuina parkerna i södra och västra Tanzania (Nyerere nationalpark (före detta Selous), Ruaha nationalpark, Gombe Stream nationalpark och Katavi nationalpark.
Läs mer om safari i Tanzania och de olika parkerna.

Tanzania har också fina resmål för en avkopplande solsemester, enskilt eller i kombination med safari. Zanzibar, Pemba Island och Mafia Island är tre paradisöar som bland annat erbjuder vackra stränder och fina dyk- och snorklingsvatten i Indiska oceanen.

Förutom safari och solresor erbjuder vi också trekkingresor till Afrikas högsta berg Kilimanjaro och det mindre berget Mount Meru.

Vi skräddarsyr din safariresa till Tanzania

Vår största satsning i Afrika är vårt Östra Afrika Flex-program. Genom det kan du sy ihop din egen drömresa med safari i Tanzania, Kenya och Uganda med avslutande stranddagar på Kenyas kust, Zanzibar eller Seychellerna. Du väljer själv bland vårt stora utbud av safariprogram och boenden. På så sätt får du en resa som passar dina önskemål. Så om du vill ha full flexibilitet när det gäller val av safari och boende i östra Afrika, så är Östra Afrika Flex något för dig.

I Tanzania kan vi förutom de färdiga programförslagen sätta ihop en resa helt efter dina egna önskemål. Vi har bra samarbetspartners där och kan därför skräddarsy din resa utan att det för den sakens skull blir dyrare. För att be om en offert på ett skräddarsytt upplägg, vänligen fyll i detta formulär, maila till [email protected] eller ring oss på telefon 021-18 16 17.

Möjligheterna är många när du reser med oss!

Resepaket till Tanzania

Game drive i Serengeti.

Varför välja Kenzan Tours för din safariresa?
Vi har arrangerat safariresor till Tanzania sedan 2005, och är idag den största svenska safariarrangören där. Med vår långa erfarenhet vet vi hur man får ut det mesta av en safari i Tanzania, och vi gör allt vi kan för att infria de förväntningar vi vet att våra kunder har på sin safariresa.

Cross Road Safaris
I Tanzania heter vår safariarrangör Crossroad Safaris. En safari med Crossroad Safaris innebär att äventyret sker i bekväma Toyota Land Cruisers med öppningsbara tak och tillgång till kompetenta och mycket uppskattade chaufförer/guider som har en lång erfarenhet av safari i Tanzania. Under safarin väljer du om du skall bo i bekväma lodger eller komma djur och natur ännu närmare genom att bo i bekväma tältlodger. Det viktigaste vid planering av en safari är val av reseperiod. Den stora migrationen rör sig från Serengeti i Tanzania till Masai Mara i Kenya två gånger per år. Vi har boenden i både södra, centrala och i den norra delen av Serengeti just för att kunna vara på rätt plats i rätt tid och anpassar din resa så att du får ut det mesta och bästa av din safari.

Det som är unikt med Kenzan Tours safari är att det är du i samråd med din guide som bestämmer hur du lägger upp dina dagar under safarin. Du bestämmer till exempel själv om du vill åka ut på safari på morgonen och återvända till campen för frukost, eller äta frukost först och sedan åka ut på safari.
Våra guider har utbildning, lång erfarenhet och stor kännedom om parkerna, djuren och deras rörelsemönster. De vet vart man kan åka för att få de bästa safariupplevelserna. Har du några särskilda önskemål om vad du vill se och uppleva anpassar guiderna din safari efter det. Vi har inga restriktioner som styr hur länge du kan vara ute i parkerna och skåda djur. De enda begränsningarna vi har är parkernas egna regler för hur safari får bedrivas.

Den mobila tältcampen Tanzania Bush Camp – Ndutu flyttas två gånger per år. Under juni–november ligger den i norra delen av centrala Serengeti, och under december–april ligger den i södra Serengeti.

Tanzania Bush Camp – Mara River ligger vid Marafloden på gränsen till Kenya. Campen är öppen mellan juni och november då de migrerande djuren befinner sig i det området.

I centrala Serengeti har vi Tanzania Bush Camp – Central Serengeti som är öppen året runt.

Hållbar turism
Hållbar turism och socialt ansvar är ett ledord i vårt arbete. Det innebär bland annat att du besöker Tanzania på djurens villkor och att de lodger och tältcamper vi använder i Tanzania har lokala ägare, lokalt anställd personal och drivs i harmoni med naturen. Till exempel minimeras transporterna vid safaris, maten transporteras så korta avstånd som möjligt och matavfallet tas tillvara.
Socialt ansvar innebär också att vi arbetar aktivt för att säkerställa att våra guider och chaufförer har de bästa arbetsvillkoren. Det säkerställer vi genom lokal närvaro och nära samarbete med våra samarbetspartners.

Kenzan Travel har ett kontor tillsammans med samarbetspartnern Crossroad Safaris i Tanzania (Arusha), där kommer Ella Rustad, en kollega och profil med över 15 års erfarenhet av safari i Östafrika och produktansvarig/safarisäljare hos Kenzan Travel, att vara stationerad vissa delar av året. Det innebär att du som kund har alla möjligheter att kontakta Ella direkt från ”fältet” via Teams, WhatsApp, Messenger eller något annat lämpligt verktyg och få de absolut senaste nyheterna från Tanzania gällande safari eller andra frågor kring resor till Tanzania och Zanzibar.

På Zanzibar heter vår samarbetspartner Saleh Hassan Ali. Här kan du läsa en intervju med Saleh där han bland annat berättar om sin syn på turismens betydelse för ön och tipsar om hur du upptäcker det genuina Zanzibar.


Stiftelsen Amini Life – socialt engagemang i Tanzania
Kenzan Travel och våra kunder sponsrar stiftelsen Amini Life som bland annat driver skolor, barnhem, datautbildning, ett sjukhus i Momela och Masai Lodge, som drivs av massajer från grannbyarna. För varje resenär vi skickar till Tanzania går 10 dollar oavkortat till Stiftelsen. Vi besöker Amini Life ett par gånger per år och är stolta över att vårt samarbete gör skillnad. Kontakta oss om du är intresserad av att bo på Original Masai Lodge eller besöka Amini Life och lära dig mer om deras arbete. Läs mer om Amini Life.

Safari i norra Tanzanias parker

Att åka på safari i Tanzania är att uppleva vidsträckta vyer och en chans att komma riktigt nära de afrikanska vilda djuren i sin naturliga miljö. Att sitta runt lägerelden på kvällen under den stjärnbeströdda himlen och lyssna på djurens läten runtomkring är också en mycket speciell och minnesvärd upplevelse av en safari.

De bästa parkerna för safari i Tanzania finns i norra delen av landet. Den berömda Serengeti och Ngorongorokratern är de djurrikaste parkerna och erbjuder storslagna djurupplevelser. Lake Manyara och Tarangire är två mindre parker som också har ett spännande djurliv.

De flesta börjar sin safari med en övernattning på lodge i Karatu, nära Lake Manyara och Tarangire. Den som vill ha en mjukstart på safarin kan börja med game drive i någon av de parkerna. Restiden dit är kort och vägarna är bra. De bästa safariupplevelserna får man i Ngorongorokratern och i Serengeti, och du som vill kan i stället börja din safari där.

Vi rekommenderar att ni åker till Ngorongorokratern tidigt på morgonen den dag ni ska åka till Serengeti. På det sättet får ni ut så mycket som möjligt av era dagar på safari. Ngorongorokratern är bäst för djurskådning på morgonen eftersom djuren är som mest aktiva då. I kratern finns ett rikt djurliv på liten yta, och efter lunch brukar de flesta känna sig nöjda med det de fått uppleva där. Ni fortsätter då till Serengeti och kommer fram till er tältcamp eller lodge i god tid innan middagen. En annan fördel med att ha Serengeti sist i safariprogrammet är att ni sista dagen får en halv dags game drive där, på vägen tillbaka till er lodge i Karatu.

Serengeti nationalpark
På gränsen mot Kenya i norra Tanzania ligger Serengeti nationalpark. Parken är cirka 14 700 km² stor, vilket är mer än Skånes och Blekinges totala gemensamma yta. I Serengeti finns olika naturtyper och ett varierat och mycket rikt djurliv. Vill man se the Big 5 finns goda chanser att se lejon, elefanter, bufflar och även leoparder. Noshörningarna, som också ingår i the Big 5, är däremot få och svåra att hitta i Serengeti. Andra djur man kan skåda i parken är bland annat giraffer, gnuer, flodhästar och geparder. Vid en del vattendrag lever också nilkrokodiler som vid god tillgång på föda kan bli över fem meter långa. Delar av Serengeti har också ett rikt fågelliv. Serengeti är utsett till världsarv av UNESCO.

Upplev den stora migrationen
De flesta djurarter lever sitt liv inom samma område eller inom sitt revir i Serengeti. Det gäller dock inte gnuer och zebror som under året vandrar i enorma hjordar mellan olika områden i Serengeti i jakt på bete och vatten. Att beskåda och höra ljudet av hundratusentals gnuer och zebror som fyller savannen eller korsar Mara River med livet som insats är en av de största naturupplevelserna man kan ha!

För att uppleva den stora migrationen gäller det åka på safari i rätt del av Serengeti. Generellt brukar man säga att flest djur oftast befinner sig i norra Serengeti under juni–juli och oktober–december. Under augusti–september befinner de sig i Masai Mara i Kenya som gränsar till Serengeti. Under december–juni brukar flest djur befinna sig i södra Serengeti.

Res på safari i Serengeti och upplev den stora migrationen.
Serengeti

Förutom att åka på game drives finns också möjligheten att i gryningen ta en luftballongfärd över Serengeti. Det är en oförglömlig upplevelse att från ovan blicka ut över savannen, se soluppgången och djuren som börjar en ny dag på savannen. Efter turen väntar en traditionell skål med bubbel och en härlig frukost som dukas upp i det fria. Läs mer om ballongsafarin här.

Ngorongorokratern
Ngorongorokratern ligger på 2 286 m ö.h. i naturskyddsområdet Ngorongoro Conservation Area som utsetts till världsarv av UNESCO. Kratern är cirka 600 meter djup och har en diameter på 264 km². Det flacka landskapet har olika naturtyper som gräs- och buskslätter, skog, en sodasjö och några andra våtmarker.

Ngorongorokratern har ett rikt och varierat djurliv. Där finns cirka 20 000 större däggdjur som zebror, flodhästar, gnuer, elefanter, gaseller, antiloper, bufflar och vårtsvin. Där finns också den sista pusselbiten till Afrikas the Big 5: den svarta noshörningen. Den rika tillgången på föda i kratern lockar också rovdjur som lejon, hyenor, geparder och leoparder. I kratern finns också en hel del fåglar, bland annat en stor mängd rosa flamingos som lever vid sodasjön.

Ngorongorokratern är bra för djurskådning året om.

Res på safari i Ngorongorokratern i Tanzania och upplev det rika djurlivet.
Ngorongorokratern

Tarangire nationalpark
Tarangire National Park söder om Lake Manyara är cirka 2 600 km² stor, men djurskådningen görs främst i de norra delarana av parken. I Tarangire finns flera olika naturtyper som gräs- och trädsavann, palmskog och våtmarker.

Tarangire har under vissa säsonger ett mycket rikt djurliv. Under torrperioden, som infaller under den svenska hösten, samlas djuren i områdena runt Tarangirefloden som rinner genom parken. Vid flodbädden kan då stora elefanthjordar samlas, en mycket speciell upplevelse att beskåda. I norra delen av parken finns under denna period också migrerande hjordar med gnuer och zebror. Till Tarangires bofasta  djurarter hör bland annat giraffer, bufflar, markattor, impalor, gaseller och antiloper. De vanligaste kattdjuren är lejon och leoparder som gärna slappar på trädens grenar.  I Tarangire finns också ett artrikt fågelliv med cirka 550 arter.

Bästa tiden för djurskådning i Tarangire är under svensk sommar och höst.

Reser du på safari i Tarangire national park i Tanzania får du uppleva parkens rika djurliv.
Tarangire nationalpark

Lake Manyara nationalpark
Sydöst om Serengeti ligger den mycket vackra Lake Manyara National Park. Parken är cirka 330 km² stor varav sjön utgör cirka två tredjedelar. Lake Manyara skiljer sig från andra parker i norra Tanzania då landskapet i norr till stora delar består av djungelliknande högväxt skog. Övriga parken består av savann som delvis är bevuxen med buskar och träd.

Lake Manyaras djurliv är rikt och har bland annat ett stort antal elefanter liksom bufflar, gnuer och zebror, giraffer, antiloper, babianer, markattor och cirka 400 olika fågelarter. Vid sjön kan man till exempel se tusentals rosa flamingos liksom storkar, pelikaner, hägrar och andra fåglar som trivs vid vatten. Parken är också känd för sina trädklättrande lejon.

Bäst tid för djurskådning i Lake Manyara är under den svenska vintern.

Nationalparken Burigi
I västra Tanzania mellan Lake Victoria och Lake Burigi ligger den nyöppnade nationalparken Burigi. Här på savannen lever elefanter, buffel, lejon, leoparder, zebra, giraffer, gorillor och schimpanser, världens största antilop och gott om olika fågelarter.

Bästa tiden att besöka Burigi är under juli-oktober.

Nationalparken Gombe
I nordvästra Tanzania ligger den lilla nationalparken Gombe, som är världskänd för sina schimpanser.

Bästa tiden att besöka Gombe är under torrperioden juli-oktober.

Visum och pass

Passet ska vara giltigt minst 6 månader fr.o.m. utresedatumet från Tanzania.
Nordiska medborgare behöver visum för inresa till Tanzania. Det kostar 50 USD och ansöks online på www.immigration.go.tz.

Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i pass- och visumregler som inte kommit oss tillhanda. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Tanzanias ambassad för de nordiska och baltiska länderna: https://www.se.tzembassy.go.tz/

Skatt tillkommer på Zanzibar

På Zanzibar tas en infrastrukturskatt ut på alla övernattningar. Skatten är 1,5 USD per person och natt (gäller både vuxna och barn) och ska betalas till hotellet vid utcheckning.

Klimatet i Tanzania

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 24 23 23 23 21 19 19 19 18 20 22 23
Varmast 32 32 32 31 31 29 29 29 30 31 31 32
Soltimmar 242 229 220 220 222 227 233 268 255 275 253 254
Regn(mm) 58 68 128 264 219 33 21 24 28 48 68 83
Regndagar 6 6 11 18 13 5 4 4 5 5 7 8

Karta över Tanzania

Vanliga frågor inför en Tanzania resa:

Vilka vaccinations- och hälsokrav finns det för att resa till Tanzania?

Vad gäller vaccinationer och profylax rekommenderar vi at kontakta er lokala vaccinationsklinik för att få personlig och detaljerad information. Läs mer på 1177.se och Vaccin.se.

Vad bör jag tänka lite extra på om jag ska åka på safari med små barn?

Att åka på safari med barn är en härlig upplevelse och något som svetsar samman familjen och skapar minnen för livet. Men det finns några saker att tänka på för att göra det hela lite smidigare. Tex är det bra att välja safariparker som kräver lite mindre bilåkande. Se till att blanda upp bilåkandet med fysiska aktiviteter. Ta med saker att göra i bilen att ta till om barnen tycker det blir långtråkigt.

Vilka är de bästa månaderna att besöka Tanzania för safari?

En fråga som är omöjlig att svara på eftersom det beror på just dina preferenser. Vi har en utförlig guide om bästa tiden att åka till Tanzania i vår reseguide.

Vad är den lokala valutan i Tanzania och hur fungerar valutaväxling?

Den lokala valutan i Tanzania är tanzanisk shilling (TZS). Du kan inte växla till shilling i Sverige utan enklast är att ta ut en liten reskassa på plats i Tanzania i bankomat. Shilling är bra att ha till dricks ock inköp av diverse souvenirer.
Den mest gångbara utländska valutan är USD. Se till att ha med dig nya och oskadade sedlar. På lodger och hotell är priserna oftast angivna i USD även om du kan betala med shilling.

Vilka språk talas i Tanzania?

Swahili och engelska är de officiella språken, men även bantuspråk förekommer och vid kusten och på öarna talas arabiska.

Vilka är de vanligaste swahili-fraserna som kan vara användbara för att kommunicera med lokalbefolkningen?

Hej – Jambo
Välkommen – Karibo
Tack/Tack så mycket – Asante/Asante sana
Hur mår du? – Habari
Bra – Nzuri
Inga bekymmer – Hakuna matata
Ta det lugnt – Pole pole
Lejon – Simba
Elefant – Tembo

Vilka säkerhetsåtgärder bör jag ta i beaktande under min vistelse i Tanzania?

Du får den senaste informationen om säkerhetsläget i Tanzania på Sweden Abroad

Hur tar man sig bäst runt i Tanzania? Finns det inrikesflyg, tåg eller bussar?

Smidigast är inrikesflyg. Det finns tåg vissa sträckor och gott om bussförbindelser med dessa är bara att rekommendera om du har väldigt gott om tid.

Vad är de vanligaste transportalternativen för att resa mellan fastlandet och Zanzibar?

Vanligast för våra resenärer är inrikesflyg från Arusha. Det går även färja från Dar es Salaam

Några snabbfakta om Tanzania:

Huvudstad – Dodoma
Yta – 945 087 km²
Statsskick – Republik
Hur många människor bor i Tanzania? – I Tanzania bor ca 65 miljoner människor.
Tanzanias religoner – Kristendom, islam, inhemska religioner.
Prisnivå – En enkel måltid på lokal restaurang kostar ca 25 kr. En trerätters middag på en medelklassrestaurang restaurang omkring 150 kr. Lokal öl ca 10 kr, liten vattenflaska 3 kr
Tidsskillnaden mellan Sverige och Tanzania – +2 timmar på vintern, +1 timme på sommaren.
Reseadapter -Du behöver en trepluggskontakt enligt brittisk modell i Tanzania. 230 volt.

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.