Tanzania

Boka din drömresa till Tanzania

Skall man göra en safari i livet är safari i Tanzania oslagbar. Vi erbjuder safari både till de världsberömda nationalparkerna i norr (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire) och de relativt oupptäckta och genuina parkerna i södra och västra Tanzania; Nyerere nationalpark (före detta Selous), Ruaha nationalpark, Gombe Stream nationalpark och Katavi nationalpark. Tanzania är även känt för sin genuina kultur, historia och Zanzibars paradislika vita stränder. Kombinera gärna din safari i Tanzania med solsemester på Zanzibars eller Pemba Islands kritvita stränder. Våra favoritresor i Tanzania just nu:

Se filmen nedan och låt dig inspireras!

 

Våra resor till Tanzania

När du ska göra det viktiga valet av safariarrangör för din safariresa till Tanzania, välj oss. Vi är den största svenska safariarrangören i Tanzania och har arrangerat safariresor dit sedan 2005.

Till Tanzania ska du resa om du vill ha en unik safariupplevelse utöver det vanliga. Vi erbjuder safariresor både i norra och södra delarna av landet. I norra Tanzania ligger de kända reservaten Serengeti, Ngorongorokratern, Tarangire och Lake Manyara. I södra delen finns de mindre kända men minst lika djurrika reservaten Selous och Ruaha. Du kan välja mellan 4−9 dagars safariprogram i olika boendetyper.

Tanzania har också fina resmål för en avkopplande solsemester, enskilt eller i kombination med safari. Zanzibar, Pemba Island och Mafia Island är tre paradisöar som bland annat erbjuder vackra stränder och fina dyk- och snorklingsvatten i Indiska oceanen.

Förutom safari och solresor erbjuder vi också trekkingresor till Afrikas högsta berg Kilimanjaro och det mindre berget Mount Meru.

Vi vill att lokalbefolkningen på våra resmål ska gynnas av turismen så mycket som möjligt. Därför samarbetar vi så långt det går med lokalt ägda verksamheter. På Zanzibar heter vår samarbetspartner Saleh Hassan Ali. Här kan du läsa en intervju med Saleh där han bland annat berättar om sin syn på turismens betydelse för ön och tipsar om hur du upptäcker det genuina Zanzibar.

Vi skräddarsyr din safariresa till Tanzania

Vår största satsning i Afrika är vårt Östra Afrika Flex-program. Genom det kan du sy ihop din egen drömresa med safari i Tanzania, Kenya och Uganda med avslutande stranddagar på Kenyas kust, Zanzibar eller Seychellerna. Du väljer själv bland vårt stora utbud av safariprogram och boenden. På så sätt får du en resa som passar dina önskemål. Så om du vill ha full flexibilitet när det gäller val av safari och boende i östra Afrika, så är Östra Afrika Flex något för dig.

I Tanzania kan vi förutom de färdiga programförslagen sätta ihop en resa helt efter dina egna önskemål. Vi har bra samarbetspartners där och kan därför skräddarsy din resa utan att det för den sakens skull blir dyrare. För att be om en offert på ett skräddarsytt upplägg, vänligen fyll i detta formulär, maila till info@kenzantours.se eller ring oss på telefon 021-18 16 17.

Möjligheterna är många när du reser med oss!

Resepaket till Tanzania

Game drive i Serengeti.

 

Varför välja Kenzan Tours för din safariresa?

Vi har arrangerat safariresor till Tanzania sedan 2005, och är idag den största svenska safariarrangören där. Med vår långa erfarenhet vet vi hur man får ut det mesta av en safari i Tanzania, och vi gör allt vi kan för att infria de förväntningar vi vet att våra kunder har på sin safariresa.

Kenzan Wildlife Safaris
I Tanzania och Kenya driver vi sedan 2005 Kenzan Wildlife Safaris tillsammans med vår lokala partner Mr Phillip Mbotto. Att vi har en egen safariarrangör på plats gör att vi kan vara väldigt flexibla när vi sätter ihop safariprogram till våra resenärer.

Flexibiliteten står också i fokus under safarin. Det som är unikt med Kenzan Tours safari är att det är ni i samråd med er guide som bestämmer hur ni lägger upp era dagar under safarin. Ni bestämmer till exempel själva om ni vill åka ut på djurskådning (game drive) på morgonen och återvända till campen för frukost, eller äta frukost först och sedan åka ut på game drive.

Våra guider har utbildning, lång erfarenhet och stor kännedom om parkerna, djuren och deras rörelsemönster. De vet vart man kan åka för att få de bästa safariupplevelserna. Har ni några särskilda önskemål om vad ni vill se och uppleva anpassar guiderna era game drives efter det. Vi har inga bränslerestriktioner som styr hur länge ni kan vara ute i parkerna och skåda djur. De enda begränsningarna vi har är parkernas egna regler för hur safari får bedrivas.

Mr Philip, våra guider, chaufförer och all annan personal tar väl hand om dig från början till slut så att du kan känna dig trygg under resan. All vår personal talar engelska, men det är inte ovanligt att du får ett leende svar på swahili om du frågar något: Hakuna matata! – Det är inga problem!

Våra tältcamper i Serengeti
Serengeti nationalpark är större än man tror. När man är på safari där gäller det därför att bo i ett djurrikt område för att inte ödsla värdefull tid på transporter mellan boendet och de områden som är bäst för att skåda djur. Kortare transporter minskar också belastningen på miljön.

I Serengeti driver vi tre egna tältcamper som ligger i områden med ett rikt djurliv. Camperna ligger mitt ute i vildmarken utan stängsel, vilket gör att man kommer väldigt nära naturen och djuren. Här det vi som befinner oss i djurens hemmiljö, och det är inte ovanligt att man ser zebror, elefanter och andra djur som stillsamt betar runt tälten.

Vår mobila tältcamp Kenzan Luxury Mobile Camp med ekopolicy flyttas två gånger per år. Under juni–november ligger den i norra delen av centrala Serengeti, och under december–april ligger den i södra Serengeti.

Kenzan Mara Tented Camp ligger vid Marafloden på gränsen till Kenya. Campen är öppen mellan juli och oktober då de migrerande djuren befinner sig i det området.

I centrala Serengeti har vi Kisura Serengeti Tented Camp som är öppen året runt.

Matawi Serengeti Camp, som ligger vid kanten av Topi Hill Seronera erbjuder underbar utsikt över savannen. Seronera ligger i centrala Serengeti och betraktas av många som parkens bästa område. Låt vår film om Matawi Serengeti Camp ge dig ytterligare inspiration.

Hållbar turism
Våra verksamheter liksom de andra lodger och tältcamper vi samarbetar med i Tanzania har lokala ägare, lokalt anställd personal och drivs i harmoni med naturen med minimal påverkan på miljön. Till exempel minimeras transporterna vid game drives, solpaneler används för energi, maten transporteras så korta avstånd som möjligt och matavfallet tas tillvara.

Safari i norra Tanzanias parker

Att åka på safari i Tanzania är att uppleva vidsträckta vyer och en chans att komma riktigt nära de afrikanska vilda djuren i sin naturliga miljö. Att sitta runt lägerelden på kvällen under den stjärnbeströdda himlen och lyssna på djurens läten runtomkring är också en mycket speciell och minnesvärd upplevelse av en safari.

De bästa parkerna för safari i Tanzania finns i norra delen av landet. Den berömda Serengeti och Ngorongorokratern är de djurrikaste parkerna och erbjuder storslagna djurupplevelser. Lake Manyara och Tarangire är två mindre parker som också har ett spännande djurliv.

De flesta börjar sin safari med en övernattning på lodge i Karatu, nära Lake Manyara och Tarangire. Den som vill ha en mjukstart på safarin kan börja med game drive i någon av de parkerna. Restiden dit är kort och vägarna är bra. De bästa safariupplevelserna får man i Ngorongorokratern och i Serengeti, och du som vill kan i stället börja din safari där.

Vi rekommenderar att ni åker till Ngorongorokratern tidigt på morgonen den dag ni ska åka till Serengeti. På det sättet får ni ut så mycket som möjligt av era dagar på safari. Ngorongorokratern är bäst för djurskådning på morgonen eftersom djuren är som mest aktiva då. I kratern finns ett rikt djurliv på liten yta, och efter lunch brukar de flesta känna sig nöjda med det de fått uppleva där. Ni fortsätter då till Serengeti och kommer fram till er tältcamp eller lodge i god tid innan middagen. En annan fördel med att ha Serengeti sist i safariprogrammet är att ni sista dagen får en halv dags game drive där, på vägen tillbaka till er lodge i Karatu.

Serengeti nationalpark
På gränsen mot Kenya i norra Tanzania ligger Serengeti nationalpark. Parken är cirka 14 700 km² stor, vilket är mer än Skånes och Blekinges totala gemensamma yta. I Serengeti finns olika naturtyper och ett varierat och mycket rikt djurliv. Vill man se the Big 5 finns goda chanser att se lejon, elefanter, bufflar och även leoparder. Noshörningarna, som också ingår i the Big 5, är däremot få och svåra att hitta i Serengeti. Andra djur man kan skåda i parken är bland annat giraffer, gnuer, flodhästar och geparder. Vid en del vattendrag lever också nilkrokodiler som vid god tillgång på föda kan bli över fem meter långa. Delar av Serengeti har också ett rikt fågelliv. Serengeti är utsett till världsarv av UNESCO.

Upplev den stora migrationen
De flesta djurarter lever sitt liv inom samma område eller inom sitt revir i Serengeti. Det gäller dock inte gnuer och zebror som under året vandrar i enorma hjordar mellan olika områden i Serengeti i jakt på bete och vatten. Att beskåda och höra ljudet av hundratusentals gnuer och zebror som fyller savannen eller korsar Mara River med livet som insats är en av de största naturupplevelserna man kan ha!

För att uppleva den stora migrationen gäller det åka på safari i rätt del av Serengeti. Generellt brukar man säga att flest djur oftast befinner sig i norra Serengeti under juni–juli och oktober–december. Under augusti–september befinner de sig i Masai Mara i Kenya som gränsar till Serengeti. Under december–juni brukar flest djur befinna sig i södra Serengeti.

Res på safari i Serengeti och upplev den stora migrationen.

Serengeti

Förutom att åka på game drives finns också möjligheten att i gryningen ta en luftballongfärd över Serengeti. Det är en oförglömlig upplevelse att från ovan blicka ut över savannen, se soluppgången och djuren som börjar en ny dag på savannen. Efter turen väntar en traditionell skål med bubbel och en härlig frukost som dukas upp i det fria. Läs mer om ballongsafarin här.

Ngorongorokratern
Ngorongorokratern ligger på 2 286 m ö.h. i naturskyddsområdet Ngorongoro Conservation Area som utsetts till världsarv av UNESCO. Kratern är cirka 600 meter djup och har en diameter på 264 km². Det flacka landskapet har olika naturtyper som gräs- och buskslätter, skog, en sodasjö och några andra våtmarker.

Ngorongorokratern har ett rikt och varierat djurliv. Där finns cirka 20 000 större däggdjur som zebror, flodhästar, gnuer, elefanter, gaseller, antiloper, bufflar och vårtsvin. Där finns också den sista pusselbiten till Afrikas the Big 5: den svarta noshörningen. Den rika tillgången på föda i kratern lockar också rovdjur som lejon, hyenor, geparder och leoparder. I kratern finns också en hel del fåglar, bland annat en stor mängd rosa flamingos som lever vid sodasjön.

Ngorongorokratern är bra för djurskådning året om.

Res på safari i Ngorongorokratern i Tanzania och upplev det rika djurlivet.

Ngorongorokratern

Tarangire nationalpark
Tarangire National Park söder om Lake Manyara är cirka 2 600 km² stor, men djurskådningen görs främst i de norra delarana av parken. I Tarangire finns flera olika naturtyper som gräs- och trädsavann, palmskog och våtmarker.

Tarangire har under vissa säsonger ett mycket rikt djurliv. Under torrperioden, som infaller under den svenska hösten, samlas djuren i områdena runt Tarangirefloden som rinner genom parken. Vid flodbädden kan då stora elefanthjordar samlas, en mycket speciell upplevelse att beskåda. I norra delen av parken finns under denna period också migrerande hjordar med gnuer och zebror. Till Tarangires bofasta  djurarter hör bland annat giraffer, bufflar, markattor, impalor, gaseller och antiloper. De vanligaste kattdjuren är lejon och leoparder som gärna slappar på trädens grenar.  I Tarangire finns också ett artrikt fågelliv med cirka 550 arter.

Bästa tiden för djurskådning i Tarangire är under svensk sommar och höst.

Reser du på safari i Tarangire national park i Tanzania får du uppleva parkens rika djurliv.

Tarangire nationalpark

Lake Manyara nationalpark
Sydöst om Serengeti ligger den mycket vackra Lake Manyara National Park. Parken är cirka 330 km² stor varav sjön utgör cirka två tredjedelar. Lake Manyara skiljer sig från andra parker i norra Tanzania då landskapet i norr till stora delar består av djungelliknande högväxt skog. Övriga parken består av savann som delvis är bevuxen med buskar och träd.

Lake Manyaras djurliv är rikt och har bland annat ett stort antal elefanter liksom bufflar, gnuer och zebror, giraffer, antiloper, babianer, markattor och cirka 400 olika fågelarter. Vid sjön kan man till exempel se tusentals rosa flamingos liksom storkar, pelikaner, hägrar och andra fåglar som trivs vid vatten. Parken är också känd för sina trädklättrande lejon.

Bäst tid för djurskådning i Lake Manyara är under den svenska vintern.

Nationalparken Burigi
I västra Tanzania mellan Lake Victoria och Lake Burigi ligger den nyöppnade nationalparken Burigi. Här på savannen lever elefanter, buffel, lejon, leoparder, zebra, giraffer, gorillor och schimpanser, världens största antilop och gott om olika fågelarter.

Bästa tiden att besöka Burigi är under juli-oktober.

Nationalparken Gombe
I nordvästra Tanzania ligger den lilla nationalparken Gombe, som är världskänd för sina schimpanser.

Bästa tiden att besöka Gombe är under torrperioden juli-oktober.

Visum och pass

Passet ska vara giltigt minst 6 månader fr.o.m. utresedatumet från Tanzania.
Nordiska medborgare behöver visum för inresa till Tanzania. Visum köps enklast på plats vid inresa i landet mot en kostnad av 50 USD som betalas kontant. Du kan också beställa det innan avresan på Tanzanias ambassad.

Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i pass- och visumregler som inte kommit oss tillhanda. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Tanzanias ambassad för de nordiska och baltiska länderna: http://www.tanemb.se/

Skatt tillkommer på Zanzibar

På Zanzibar tas en infrastrukturskatt ut på alla övernattningar. Skatten är 1 USD per person och natt (gäller både vuxna och barn) och ska betalas till hotellet vid utcheckning.

Klimatet i Tanzania

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 24 23 23 23 21 19 19 19 18 20 22 23
Varmast 32 32 32 31 31 29 29 29 30 31 31 32
Soltimmar 242 229 220 220 222 227 233 268 255 275 253 254
Regn(mm) 58 68 128 264 219 33 21 24 28 48 68 83
Regndagar 6 6 11 18 13 5 4 4 5 5 7 8

 

Karta över Tanzania