Kuba

Resor till Kuba

Upptäck Kuba, en ö av livliga rytmer, färgsprakande kultur och orörda stränder. Upplevelser i Kuba sträcker sig från att dansa salsa till midnatt i Havanna, till att njuta av stillheten på en vit sandstrand. Rundresor i Kuba låter dig utforska landets charmiga koloniala städer, frodiga berg och tobaksfält. Med dess varma invånare och rika historia, är Kuba en destination som lockar till äventyr och avkoppling i lika delar. Kom och upplev Kubas magi! Våra favoritresor i Kuba just nu:

Inspiration

Se våra inspirationsfilmer om fantastiska Kuba nedan.

 

Våra paketresor till Kuba

Vi på Kenzan Tours har ett brett utbud av prisvärda resor till Kuba. Vi har klassiska rundresor med kultur och natur där du får uppleva det autentiska Kuba. Vi har också mer aktiva resor med till exempel cykling, trekking eller dykning. Vi har både individuella resor och gruppresor där du får utforska landet tillsammans med andra. Gruppresorna har alltid erfarna färdledare med stor kännedom om Kuba. Alla våra reseförslag innehåller avkopplande dagar vid någon av Kubas alla fantastiska kritvita stränder.

Förutom rundresorna i Kuba erbjuder vi också kombinationsresor med andra länder i Syd- och Centralamerika, som Ecuador, Costa Rica och Mexiko. Dessutom erbjuder vi en kryssningsresa runt Kuba och i den karibiska ö-världen. De flesta av våra reseförslag har två veckor på plats, men resorna går att förkorta eller förlänga enligt dina önskemål.

Vi samarbetar med en svensk researrangör i Kuba. Svensktalande personal finns på deras kontor i Havanna, och de finns tillgängliga på telefon dygnet runt för din trygghet. Vi arbetar aktivt med att turismen ska gynna lokalbefolkningen så mycket som möjligt. Här kan du läsa en artikel där vår researrangör berättar om vad turismen betyder för kubanerna och ger sina bästa restips i Kuba.

Bo på hotell eller hos en kubansk familj

Du väljer själv vilken typ av boende och standard du vill ha under din resa på Kuba; Basic, Standard, Superior, Deluxe eller Premium. Förutom hotell kan du också bo på Casa Particular (Homestay), en spännande och populär boendeform på Kuba. Det kan liknas vid ett Bed & Breakfast-hotell eller guesthouse och drivs med tillstånd från den kubanska staten.

Många resenärer upptäcker att just boendet i Casa Particular är en av de största höjdpunkterna under sin resa till Kuba. Boendena drivs av lokala familjer och ligger i bostadsområden, vilket gör att man får en möjlighet att interagera med Kubas lokalbefolkning. Casa Particular betygssätts också genomgående som mycket trevligare än hotell, och enligt resenärerna har de ungefär samma komfortnivå som ett trestjärnigt kubanskt hotell.

Varje familj och Casa Particular på Kuba är unik, och komfortnivån skiljer sig lite från boende till boende. Rummen måste dock ha en viss komfortnivå för att ägarna ska få sin statliga licens att hyra ut dem. Normalt har ett Casa Particular mellan ett och fyra rum. Generellt sett är rummen ganska enkla och mindre än ett typiskt hotellrum, men de är bekväma och mycket välstädade. Familjerna gör också allt de kan för att du ska känna dig som hemma. Våra noga utvalda Casa Particulares är av hög kvalitet med komfort som egna badrum och luftkonditionerade sovrum, och med bra lägen nära kultur och sevärdheter.

Att bo på Casa Particular är en riktig upplevelse och ett måste när du besöker Kuba!

Vi skräddarsyr din drömresa till Kuba

Våra färdiga resepaket till Kuba innehåller programförslag på resor med olika aktiviteter. Dessa program är bara förslag. Har du andra önskemål kan vi hjälpa dig att sätta ihop en resa helt efter dina egna önskemål. Vi samarbetar med bra lokala arrangörer, och därför kan vi skräddarsy reseupplägget utan att det för den sakens skull blir dyrare. För att få en offert på ett skräddarsytt upplägg, vänligen fyll i kontaktformuläret eller kontakta oss på telefon 021-18 16 17 eller via mail till [email protected].

Resepaket till Kuba


Republiken Kuba ligger i den västindiska ögruppen Stora Antillerna, cirka 15 mil från Florida. Landet består av huvudön Kuba, den mindre ön Isla de la Juventud och en stor mängd mindre öar. Kuba har de kritvita stränderna och det kristallklara, turkosa vattnet som kännetecknar Karibien. Men landet har så mycket mer än så.

Reser du runt i Kuba får du uppleva ett land med en rik och spännande kultur som formats av sin historia av kolonisation, slaveri och tider av militärdiktatur. Ofta får man en känsla av att befinna sig i en annan tid. Den färgglada koloniala arkitekturen och de gamla amerikanska 50-talsbilarna som rullar på gatorna bidrar inte minst till den känslan.

Restips till Kuba

Det finns mycket att uppleva i detta fascinerande land. En rundresa i Kuba är ett bra sätt att lära känna landet, och det finns många intressanta platser att besöka. Här beskriver vi kort några städer och andra platser som vi tycker är väl värda ett besök under en kubaresa.

Havanna
Havanna är Kubas livfulla och färgstarka huvudstad och startpunkten för våra kubaresor. Folklivet på Havannas gator och torg är levande, och överallt hörs salsatoner och andra karibiska rytmer som avslöjar musikens betydelse i Kubas kultur.

Havanna har många sevärdheter. Många av dem ligger samlade i de tre kvarteren La Habana Vieja (Gamla Havanna), Centro Habana och Vedado. UNESCO-listade Gamla Havanna kallas också Havannas historiska hjärta. Här kan man strosa genom kvarteren och beskåda den vackra arkitekturen från kolonialtiden. Vid Plaza de la Catedral finns till exempel den vackra kyrkan Catedral de San Cristóbal från 1787 vars klocktorn man också kan gå upp i.

Ett bra sätt att se andra delar av Havanna är att luta sig tillbaka i en amerikansk 50-talsbil. Vi erbjuder stadsturer där du bland annat får cruisa längs den långa strandpromenaden Malecón och besöka andra sevärdheter i Havanna.

Trinidad
I charmiga kolonialstaden Trinidad på sydkusten står de fantastiska kolonialbyggnaderna och salsan i fokus. Staden grundades på 1500-talet och är ett av UNESCO:s världsarv. Från 1600-talet till 1800-talet var Trinidad centrum för handeln med socker och slavar, och de rika plantageägarnas praktfulla palats står ännu kvar. Palacio Brunet är ett av stadens vackraste palats och rymmer i dag Museo Romántico. Museet har bland annat en stor samling av antika möbler, konstverk, glas och porslin från 1800-talet som tillhört traktens rikaste familjer.

Cienfuegos
På sydkusten ligger den gamla och livfulla hamnstaden Cienfuegos. Staden grundades 1819 och låg i hjärtat av den bördiga region som bland annat producerade socker, kaffe och tobak. En av stadens vackraste platser är Palacio de Valle med dess gotiska, venetianska och nyklassiska arkitektur. Här finns också en berömd botanisk trädgård.

Viñales
Reser du runt på Kuba är Viñales på västra sidan värt ett besök. Viñalesdalen är känd för sin unika natur med gröna tobaksfält och mogotes, rundade kalkstensklippor, som reser sig ur det flacka landskapet. Området koloniserades i början av 1800-talet och har en stor historisk och kulturell betydelse. Här finns traditionerna bevarade från de folkgrupper som bott i området under olika perioder. Därför finns här en originell kultur med influenser från den indianska ursprungsbefolkningen, spanska erövrare och afrikanska slavar. Denna multikulturella utveckling tar sig bland annat uttryck i arkitekturen, hantverket och musiken.

Badorter i Kuba
Många av våra kubaresor avslutas med sol och bad på någon av Kubas fina badorter. Varadero är Kubas mest kända och populära badort. Denna två mil långa halvö som går ut som en tunga från den nordvästra kusten har vackra vita stränder som lockar till strandliv. Vill man inte koppla av på stranden eller hotellet finns här många aktiviteter och utflykter. Snorkling, dykning, fisketurer och delfinsafari är bara några få exempel.

Förutom Varadero finns också andra badorter, alla med samma vackra stränder. Cayo Santa Maria är en ö utanför Kubas nordöstra kust, och här finns nästan 1,5 mil av vita stränder att koppla av på. Den lilla lugna ön Cayo Largo utanför Kubas sydkust är en annan av Kubas många fina badorter där du kan leva strandliv. Vill du bo i Trinidad erbjuder vi boende även där.

Läs här om vilka badorter och strandhotell vi erbjuder i Kuba.   

Fler restips till Kuba

Utöver det vi nämnt här finns mycket mer att se och göra i Kuba. I beskrivningarna av våra olika paketresor till Kuba finns fler restips. Du är också varmt välkommen att kontakta oss i samband med att du skickar en förfrågan eller bokar din resa till Kuba.

Viktigt att veta om Kuba

Kuba är ett annorlunda land på många sätt. Känslan av att befinna sig på 50-talet är fascinerande och gör landet till ett spännande resmål väl värt ett besök. Man ska dock vara medveten om att Kuba är ett land som har ont om resurser. Kuba har på kort tid fått en starkt ökad turism, men resurserna för att ta hand om alla besökare räcker inte till. Det råder därför en mycket pressad situation i landet.

De knappa resurserna innebär mer konkret att det till exempel är svårt att få tag på reservdelar och bensin. Detta kan påverka de transporter som ingår i våra resor till Kuba. Det händer till exempel att inrikesflyg ställs in och ersätts med landtransporter, och transfers och lokala arrangemang kan bli försenade. Det förekommer ibland överbokningar på hotellen, och standarden är ojämn.

På grund av det pressade läget i Kuba kan vi tyvärr inte garantera att allt fungerar problemfritt under våra resor dit. Vi och vår lokala arrangör på Kuba strävar självklart efter att allt ska fungera så bra som möjligt, och skulle problem uppstå gör vi vårt bästa för att lösa det på plats.

Vi tycker trots allt att man ska åka till Kuba och uppleva landet innan det moderniseras. Är man bara medveten om att allt kanske inte blir som planerat väntar ett fantastiskt land att utforska!

Visum och pass

Passet ska vara giltigt minst 6 månader fr.o.m. utresedatumet från Kuba.

För nordiska turistresenärer krävs visum till Kuba. Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i pass- och visumregler som inte kommit oss tillhanda. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Viktigt angående sjukförsäkring i Kuba

Alla turister som reser till Kuba måste ha en sjukförsäkring. Ta med ett intyg på din sjukförsäkring från ditt försäkringsbolag och visa upp vid ankomsten till Kuba.

Kubas ambassad i Sverige: http://www.vivacuba.se/embassy-of-cuba-in-sweden/

Reseförsäkring

För att kunna resa in i Kuba krävs en giltig reseförsäkring som täcker kostnader för vård i landet. Ta med ett intyg från ditt försäkringsbolag som visar att du har en sådan försäkring då du kan behöva visa det vid inresan till Kuba.

För barnfamiljen

Kubanerna är väldigt barnkära, och som barnfamilj får man alltid hjälp och ett varmt och leende välkomnande.

Bra att tänka på när man reser till Kuba med barn är att bilbarnstolar och bälteskuddar inte kan garanteras vid transfers. Vill ni vara säkra på att barnen färdas säkert rekommenderar vi därför att ni tar med egen bilbarnstol eller bälteskudde.

Bästa tiden att resa till Kuba

Till Kuba kan man resa året runt, men bästa tiden är under torrperioden december–april.

Klimatet i Kuba

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 18 18 19 21 22 23 23 24 23 23 21 19
Varmast 25 25 27 29 30 31 32 32 31 29 27 27
Soltimmar 217 196 248 270 279 248 300 231 150 167 186 202
Regn(mm) 6 13 12 65 196 285 242 277 292 259 122 37
Regndagar 2 1 2 5 18 22 23 22 23 21 12 7

Karta över Kuba

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.