Inkaleden

Inkaleden

Dag 1: Cusco – Piskacucho – Llactapata Ayapata
Peru Cusco Per KlemsdalTidigt på morgonen blir ni hämtade vid ert hotell och åker till KM82 som är startpunkten för leden. Där äter ni frukost och passerar sedan genom första kontrollen och påbörjar vandringen upp för Inkaleden. De första två timmarnas vandring är ganska lätt och tar er till Patallacta som var första anhalten under inkaindianernas färd till Machu Picchu. Därifrån vandrar ni i två timmar och tar sedan lunchrast. Efter detta fortsätter ni ytterligare två och en halv timme, och längs vägen passerar ni två byar där man kan köpa något att äta och dricka liksom batterier och andra viktiga saker. Till kvällen når ni lägerplatsen i Ayapata på 3 300 meters höjd där ni kan koppla av medan middagen blir klar.

Vandringslängd: 14 km (cirka 6–7 timmar)
Svårighetsgrad: medel
Väder: varmt och blåsigt

Dag 2: Ayapata – Dead Woman’s Pass – Runcuraccay Pass – Chaquiccocha
Peru Gunnel Stenqvist Kondor i ColcadalenVandringens längsta dag börjar med en kopp cocate. Första etappen tar cirka fyra timmar och tar er igenom Dead Woman’s Pass på 4 215 meters höjd. Där tar ni en kort paus för att njuta av utsikten, och fortsätter sedan cirka en och en halv timme ner i Pacaymayudalen och dess gömda flod. Väl där stannar ni för lunch och fyller på vattenflaskorna. Sedan fortsätter resan till nästa bergspass, och på vägen passerar ni inkabyn Runcu Raccay och två enorma vattenfall. Efter det bär färden av nedåt igen i en timmes tid till den oslagbara inkalämningen Sayacmarca som bara kan nås via Inkaleden. Efter en stunds vila och sightseeing fortsätter ni den korta sträckan till den uttorkade sjön Chaquicocha där ni slår läger för natten.

Vandringslängd: 16 km (7–8 timmar)
Svårighetsgrad: avancerad
Väder: kallare och risk för regn

Dag 3: Chaquiccocha – Wiñaywayna Camp
Peru Machu Picchu Backe Per KlemsdalYtterligare en tidig morgon följs av två timmar på ledens kanske vackraste etapp över de relativt plana Inka Flats. Därifrån får man fantastiska panoramavyer över Vilcabambabergen och den snötäckta bergstoppen Salkantay, Heliga Dalens näst högsta berg. Från Phuyupatamarkaberget kan man se Urubambafloden långt nedanför. Under vandringen kommer ni in i den trolska molnskogen, och till slut når ni en trappa som leder ner till Wiñay Wayna (”Evig Ungdom”). Det är Inkaledens mest spektakulära fornlämning och en populär lägerplats tack vare närheten till Machu Picchu. På vägen ner passerar ni också två andra inkaruiner, Phuyupatamarka (”Molnstaden”) och Intipata (”Solterrasserna”). Ni anländer till lägerplatsen tidigt på eftermiddagen och har hela kvällen på er att koppla av och förbereda er inför morgondagens besök i Machu Picchu.

Vandringslängd: 10 km (5 timmar)
Svårighetsgrad: lätt
Väder: varmt och fuktigt

Dag 4: Machu Picchu
Peru Machete Tours programme_1526_5Frukost serveras redan klockan fyra på morgonen, så ni har gott om tid på er att nå och utforska Machu Picchu. Klockan 05:30 öppnas kontrollstationen, och ni blir bland de första som påbörjar sista etappen till den mytomspunna stadens ingång Inti Punti (”Solporten”). Därifrån är det bara en timmes vandring ned till inkaindianernas förlorade stad, kantad av fantastiska vyer över bergen. Ni kommer fram runt kl. 07.00, och efter att ni passerat genom den sista kontrollen följer en två timmars rundtur i ruinerna. När turen är över får ni era biljetter till bussen som tar er tillbaka ned för berget till Aquas Calientes. Där har ni gott om tid att utforska staden och de närliggande bergen (måste bokas in i förväg, kostnad tillkommer).

Vandringslängd: 3 km (cirka 1,5 timmar)
Svårighetsgrad: lätt
Väder: varmt och väldigt fuktigt (ta med mycket dricksvatten)

Obs! Se till att ha med passet under hela vandringen.