Inkaleden

Inkaleden

Att vandra den legendariska Inkaleden till Machu Picchu är en oförglömlig upplevelse. Vandringen är en fysisk utmaning på grund av den höga höjden, men har man vanlig kondition klarar man det.

Vandringen sker i grupper om 2–16 personer med deltagare från hela världen. Guiderna är engelsktalande.

Ni övernattar i tält av märket Eureka. Två personer delar ett 4-mannatält, så det finns gott om plats att både sova och förvara packningen i tältet.

Obs! Se till att ha med passet under hela vandringen.

Dag 1: Cusco – Piskacucho – Llactapata AyapataAndernas berg Inkaleden Peru
Tidigt på morgonen blir ni hämtade vid ert hotell och åker till KM82 som är startpunkten för leden. Där äter ni frukost och passerar sedan genom första kontrollen och påbörjar vandringen upp för Inkaleden. De första två timmarnas vandring är ganska lätt och tar er till Patallacta som var första anhalten under inkaindianernas färd till Machu Picchu. Därifrån vandrar ni två timmar och tar sedan lunchrast. Efter detta fortsätter ni ytterligare två och en halv timme, och längs vägen passerar ni två byar där man kan köpa något att äta och dricka liksom batterier och andra viktiga saker. Till kvällen når ni lägerplatsen i Ayapata på 3 300 meters höjd där ni kan koppla av medan middagen blir klar.

Dagens etapp: 14 km (cirka 6–7 timmar)
Svårighetsgrad: medel
Väder: varmt och blåsigt

Dag 2: Ayapata – Dead Woman’s Pass – Runcuraccay Pass – ChaquiccochaLägerplats längs Inkaleden Peru
Vandringens längsta dag börjar med en kopp cocate. Första etappen tar cirka fyra timmar och tar er igenom Dead Woman’s Pass på 4 215 meters höjd. Där tar ni en kort paus för att njuta av utsikten, och fortsätter sedan cirka en och en halv timme ner i Pacaymayudalen och dess gömda flod. Väl där stannar ni för lunch och fyller på vattenflaskorna. Sedan fortsätter resan till nästa bergspass, och på vägen passerar ni inkabyn Runcu Raccay och två enorma vattenfall. Efter det bär färden av nedåt igen i en timmes tid till den oslagbara inkalämningen Sayacmarca som bara kan nås via Inkaleden. Efter en stunds vila och sightseeing fortsätter ni den korta sträckan till den uttorkade sjön Chaquicocha där ni slår läger för natten.

Dagens etapp: 16 km (7–8 timmar)
Svårighetsgrad: avancerad
Väder: kallare och risk för regn

Dag 3: Chaquiccocha – Wiñaywayna CampPeru Gunnel Stenqvist Kondor i Colcadalen
Ytterligare en tidig morgon följs av två timmar på ledens kanske vackraste etapp över de relativt plana Inka Flats. Därifrån får man fantastiska panoramavyer över Vilcabambabergen och den snötäckta bergstoppen Salkantay, Heliga Dalens näst högsta berg. Från Phuyupatamarkaberget kan man se Urubambafloden långt nedanför. Under vandringen kommer ni in i den trolska molnskogen, och till slut når ni en trappa som leder ner till Wiñay Wayna (“Evig Ungdom”). Det är Inkaledens mest spektakulära fornlämning och en populär lägerplats tack vare närheten till Machu Picchu. På vägen ner passerar ni också två andra inkaruiner, Phuyupatamarka (“Molnstaden”) och Intipata (“Solterrasserna”). Ni anländer till lägerplatsen tidigt på eftermiddagen och har hela kvällen på er att koppla av och förbereda er inför morgondagens besök i Machu Picchu.

Dagens etapp: 10 km (5 timmar)
Svårighetsgrad: lätt
Väder: varmt och fuktigt

Dag 4: Machu Picchu
Peru Machete Tours programme_1526_5Frukost serveras redan klockan fyra på morgonen, så ni har gott om tid på er att nå och utforska Machu Picchu. Klockan 05:30 öppnas kontrollstationen, och ni blir bland de första som påbörjar sista etappen till den mytomspunna stadens ingång Inti Punti (“Solporten”). Därifrån är det bara en timmes vandring ned till inkaindianernas förlorade stad, kantad av fantastiska vyer över bergen. Ni kommer fram runt kl. 07.00, och efter att ni passerat genom den sista kontrollen följer en två timmar lång guidad rundtur i ruinerna.

Efter den guidade turen har ni gott om tid att utforska staden och de omgivande bergen själva. Du som vill kan på egen hand klättra upp till Huayna Picchu, den högsta bergstoppen som ligger i anslutning till Machu Picchu. Det tar cirka 45 minuter att klättra upp till toppen (en kostnad av 75 USD tillkommer). Är du höjdrädd är det bra att veta att det är ganska brant att gå nerför berget. På grund av popularitet måste denna aktivitet förbokas minst en månad i förväg. Vid dåligt väder stängs Huayna Picchu. När turen till Machu Picchu är över får ni era biljetter till bussen som tar er tillbaka ned för berget till Aguas Calientes.

Dagens etapp: 3 km (cirka 1,5 timmar)
Svårighetsgrad: lätt
Väder: varmt och väldigt fuktigt (ta med mycket dricksvatten)

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.