Inkaleden

Inkaleden

Se till att ha med ert pass under hela vandringen.

Dag 1: Cusco – Piskacucho – Llactapata Ayapata

Peru Cusco Per KlemsdalTidigt på morgonen blir ni hämtade vid ert hotell och åker till KM82 där ni serveras frukost. Sedan passerar ni genom första kontrollen och påbörjar vandringen upp för Inkaleden. De första två timmarnas vandring är ganska lätt och tar er till Patallacta, som var första anhalten under Inkaindianernas färd till Machu Picchu. Därifrån fortsätter vandringen i två timmar och sedan blir det lunchrast. Efter det fortsätter ni i ytterligare två och en halv timme och passerar förbi två byar där man kan köpa något att äta och dricka och viktiga saker som batterier. Till kvällen når ni lägerplatsen i Ayapata på 3300 meters höjd, där ni kan koppla av medan middagen blir klar.

Vandringslängd: 14 km (cirka 6-7 timmar)
Svårighetsgrad: Medel
Väder: Varmt och blåsigt

Dag 2: Ayapata – Dead Woman’s Pass – Runcuraccay Pass – Chaquiccocha

Peru Gunnel Stenqvist Kondor i ColcadalenVandringens längsta dag börjar med en kopp cocate. Första etappen tar cirka fyra timmar och tar er igenom Dead Woman’s Pass på 4215 meters höjd, där ni tar en kort paus för att njuta av utsikten och sedan fortsätter ni ner i Pacaymayudalen och dess gömda flod. Färden ner tar cirka en och en halv timme, och väl där stannar ni för lunch och en chans att fylla på våra vattenflaskor. Sedan fortsätter resan till nästa bergspass och på vägen passerar ni förbi Inkabyn Runcu Raccay och två enorma vattenfall. Efter det bär färden av nedåt igen i en timmes tid till den oslagbara Inkalämningen Sayacmarca som bara kan nås via Inkaleden. Efter en stunds vila och sightseeing fortsätter ni den korta sträckan till den uttorkade sjön Chaquicocha, där ni slår läger för natten.

Vandringslängd: 16 km (7-8 timmar)
Svårighetsgrad: Avancerad
Väder: Kallare och risk för regn

Dag 3: Chaquiccocha – Wiñaywayna Camp

Peru Machu Picchu Backe Per KlemsdalYtterligare en tidig morgon följs av två timmar på ledens kanske vackraste etapp över de relativt plana Inka Flats. Därifrån får man fantastiska panoramavyer över Vilcabambabergen och den snötäckta bergstoppen Salkantay, Heliga Dalens näst högsta berg. Från Phuyupatamarkaberget kan man se Urubambafloden långt nedanför. Under vandringen kommer ni in i den trolska Molnskogen, och till slut når ni en trappa som leder ner till Wiñay Wayna (”Evig Ungdom”), Inkaledens mest spektakulära fornlämning och en populär lägerplats tack vare närheten till Machu Picchu. På vägen ner passerar ni också förbi två andra Inkaruiner, Phuyupatamarka och (”Molnstaden”) och Intipata (”Solterrasserna”). Ni anländer till lägerplatsen tidigt på eftermiddagen och har hela kvällen på oss att koppla av och förbereda er inför den följande dagens besök i Machu Picchu.

Vandringslängd: 10 km (5 timmar)
Svårighetsgrad: Lätt
Väder: Varmt och fuktigt

Dag 4: Machu Picchu

Peru Machete Tours programme_1526_5Frukost serveras redan klockan fyra på morgonen, så ni har gott om tid på er att nå och utforska Machu Picchu. Klockan 05:30 öppnas kontrollstationen och ni får bli bland de första som påbörjar sista etappen till den mytomspunna stadens ingång Inti Punti (”Solporten”). Därifrån är det bara en timmes vandring ned till Inkaindianernas förlorade stad, kantad med fantastiska vyer över bergen. Ni anländer runt sju på morgonen och efter att ni passerat igenom den sista kontrollen följer en två timmars rundtur i ruinerna. När turen är över får ni era biljetter till bussen som tar er tillbaks ned för berget till Aquas Calientes, där ni har gott om tid att utforska staden och de närliggande bergen (måste bokas in i förväg, kostnad tillkommer).

Vandringslängd: 3 km (cirka 1,5 timmar)
Svårighetsgrad: Lätt
Väder: Varmt och väldigt fuktigt (ta med mycket dricksvatten)