Guatemala

Resor till Guatemala

Observera att vi tyvärr inte längre erbjuder resor Guatemala, läs vilka resmål vi erbjuder i Centralamerika här.

Här kan du få se många gamla kloster och katedraler, åka på båtturer till indianbyar vid de vackra sjöarna, och utforska den svunna mayakulturen. Landet sträcker sig från karibiska stränder i öster till djungeltäckta bergsmassiv i väster, från mayaindianernas uråldriga slättland i norr till Stilla havets stränder i söder. Här finns något för alla!


Till Guatemala erbjuder vi både rundresor inom landet och kombinationsresor med andra länder. Alla resor har ett stort och varierat innehåll där du får utforska Guatemalas spännande historia och kultur och uppleva landets vackra natur.

Resepaket till Guatemala

Kort om Guatemala

Guatemala gränsar till Mexiko i norr, Belize i öster, och El Salvador och Honduras i söder. Landet har en lång kust mot Stilla havet och en liten kustremsa mot Karibiska havet. Guatemala delar mycket av sin historia med sina grannländer. Mayaindianerna var en av de främsta mesoamerikanska civilisationerna fram tills spanjorerna anlände. Landet blev självständigt från Spanien 1821, men styrdes av en rad diktatorer som stöddes av United Fruit Company. I slutet av 1900-talet drabbades landet av ett 36 år långt inbördeskrig. Efter kriget har Guatemala upplevt ekonomisk tillväxt och demokratiska framsteg och är nu en republik.

Resetips i Guatemala

Reser du med oss till Guatemala får du uppleva en flertusenårig resa, från de antika mayacivilisationerna fram till nutid. Du får se magiska forntida mayastäder som övergavs för länge sedan. Du får känna kolonialtidens vingslag i pittoreska städer. Och du får möta det nutida Guatemala med sitt kulturarv från maya, kolonisatörer och andra folkgrupper som genom historien bosatt sig i landet. Här följer några tips på sevärdheter och intressanta platser vi tycker är värda att besöka när du reser till Guatemala.

Res i mayafolkets fotspår
Guatemala har en stor mängd arkeologiska lämningar från mayacivilisationerna. En av Guatemalas största sevärdheter är den forntida mayastaden Tikal nationalpark, som ligger i den enorma regnskogen Maya Forest. Staden övergavs på 900-talet e.Kr. och anses vara en av mayakulturens viktigaste arkeologiska platser. Det är också en nationalsymbol för Guatemala, ungefär vad Cheopspyramiden är för Egypten. Inne i regnskogen döljer sig tusentals enastående komplex med tempel, palats, bostadshus, stelar, ceremoniplatser och andra strukturer som visar mayafolkens stora kunskaper i ingenjörskonst och hantverk. Ett besök här är också en fantastisk naturupplevelse. Det är magiskt att gå längs stigarna mellan ruinerna och höra ljuden av alla exotiska fåglar, vrålapor, cikador och andra djur som lever i regnskogen. Tikal nationalpark är ett av få världsarv som UNESCO utsett både till naturarv för sin stora biologiska mångfald, och kulturarv för sin arkeologiska betydelse.

Andra antika mayastäder du kan besöka är till exempel Uaxactún norr om Tikal och världsarvet Quiriguá i östra Guatemala som också har många välbevarade monument.

Vill du få en inblick i den nutida mayakulturen kan du besöka den genuina lilla bergsstaden Chichicastenango, eller Chi-Chi som den också kallas. Chi-Chi är känd för sin stora och färggranna indianmarknad, och det är en av Centralamerikas största marknader. Varje torsdag och söndag fylls det centrala torget och gatorna av färgprakt, liv och rörelse då folk från regionens byar och städer kommer dit för att sälja sina färggranna hantverk, frukt och grönsaker, medicinalörter, religiösa artefakter och mycket annat.

Utforska kolonialtidens Guatemala
Vill du lära dig mer om kolonialtiden i Guatemala ska du besöka den tidigare huvudstaden Antigua. Staden har utsetts till världsarv av UNESCO för sina många bevarade koloniala byggnader. Antigua grundades 1524 av spanjorerna men förstördes till stora delar i en jordbävning 1773. Ruinerna av kyrkor och andra byggnader från 1600- och 1700-talen finns kvar, och vissa byggnader har restaurerats. Strosar du över kullerstensgatorna i denna charmiga stad kan du beskåda den praktfulla spanska barockstilen liksom pastellfärgade hus som lyser upp gatorna. För att uppleva vardagslivet i Antigua kan du besöka den livliga marknaden Mercado, eller bara sitta på en bänk vid Parque Central och betrakta folklivet. När det kurrar i magen, varför inte testa den inhemska maten från något av gatustånden?

Upplev Guatemalas storslagna natur
Semuc Champey i centrala Guatemala är en av landets vackraste platser. Mitt ute i regnskogen gömmer sig en samling naturliga pooler som ligger på rad längs en 300 meter lång kalkstensbro som täcker Cahabonfloden. Poolernas kristallklara, turkosa vatten inbjuder till härliga dopp. Här finns också ett artrikt djurliv med apor, andra däggdjur och fåglar att beskåda och lyssna på.

En bit sydväst om Semuc Champey ligger det stora naturreservatet Biotopo del Quetzal. Området består av tät molnskog med ett artrikt växt- och djurliv, och är en av få platser där man har bäst chans att se den sällsynta, praktfulla quetzalen.

Atitlánsjön i högländerna i södra Guatemala anses vara en av världens vackraste sjöar. Runt sjön tornar tre cirka 3 000 meter höga vulkaner upp sig och skapar ett mycket vackert landskap. Tar du en dagstur med båt här kan du besöka några av de byar som ligger runt sjön och se hur de gamla mayatraditionerna lever kvar.

Visum och pass

Passet ska vara giltigt minst 6 månader från och med utresedatumet från Guatemala.

Inget visum krävs vid vistelser upp till 90 dagar i landet. Guatemala, Honduras, Nicaragua och El Salvador har ett gemensamt avtal som tillåter resor över ländernas gränser. Gränspassering kräver en stämpel i passet och att man betalar en inreseavgift.

Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i pass- och visumregler som inte kommit oss tillhanda. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Hemsidan för Guatemalas ambassad i Sverige hittar du här: http://www.guatemala.se.

Klimatet i Guatemala

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 11 12 14 14 16 16 16 16 16 15 14 13
Varmast 23 25 27 28 29 27 26 26 26 24 23 22
Regn(mm) 8 3 13 30 152 274 203 198 231 173 23 8
Regndagar 4 2 3 5 15 23 21 21 22 18 7 4

Karta över Guatemala

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.