Guatemala

Resor till Guatemala

Guatemala är fullt av spännande platser och upplevelser.

Här kan du få se många gamla kloster och katedraler, åka på båtturer till indianbyar vid de vackra sjöarna, och utforska den svunna mayakulturen. Landet sträcker sig från karibiska stränder i öster till djungeltäckta bergsmassiv i väster, från mayaindianernas uråldriga slättland i norr till Stilla havets stränder i söder. Här finns något för alla!

Guatemala är ett centralamerikanskt land med stränder mot både Karibien och Stilla havet. Landet gränsar till Mexiko i norr, Belize i öster, och El Salvador och Honduras i söder. Guatemala delar mycket av sin historia med sina grannländer. Mayaindianerna var en av de främsta mesoamerikanska civilisationerna fram tills spanjorerna anlände. Landet blev självständigt från Spanien 1821, men styrdes av en rad diktatorer som stöddes av United Fruit Company. I slutet av 1900-talet drabbades landet av ett 36 år långt inbördeskrig. Efter kriget har Guatemala upplevt ekonomisk tillväxt och demokratiska framsteg och är nu en republik.

Restips i Guatemala

Reser du med oss till Guatemala får du uppleva en flertusenårig resa, från den gamla mayakulturen fram till nutid. Du får se magiska forntida mayastäder som övergavs för länge sedan. Du får känna kolonialtidens vingslag i pittoreska städer. Och du får möta det nutida Guatemala med sitt kulturarv från indianfolken, kolonisatörerna och andra folkgrupper som genom historien bosatt sig i landet. Här följer några tips på sevärdheter och intressanta platser vi tycker är värda att besöka när du reser till Guatemala.

Res i mayafolkets fotspår
En av Guatemalas största sevärdheter är den forntida mayastaden Tikal i norra delen av landet. Staden övergavs på 900-talet e.Kr och anses vara en av mayakulturens viktigaste arkeologiska platser. Det är också en nationalsymbol för Guatemala, ungefär vad Cheopspyramiden är för Egypten. Tikal ligger i den enorma regnskogen Maya Forest. Platsen är ett av få världsarv som UNESCO utsett både till naturarv för sin stora biologiska mångfald, och kulturarv för sin arkeologiska betydelse. Inne i regnskogen döljer sig tusentals enastående komplex med tempel, palats, bostadshus, stelar, ceremoniplatser och andra strukturer som visar mayafolkens stora kunskaper i ingenjörskonst och hantverk.  Eftersom Tikal ligger mitt i regnskogen är ett besök här också en fantastisk naturupplevelse. Det är magiskt att gå längs stigarna mellan ruinerna och höra ljuden av alla exotiska fåglar, vrålapor, cikador och andra djur som lever i regnskogen.

Andra antika mayastäder du kan besöka är till exempel Uaxactún norr om Tikal och världsarvet Quiriguá i östra Guatemala som också har många välbevarade monument.

Vill du få en inblick i den nutida mayakulturen kan du besöka den genuina lilla bergsstaden Chichicastenango, eller Chi-Chi som den också kallas. Chi-Chi är känd för sin stora och färggranna indianmarknad, och det är en av Centralamerikas största marknader. Varje torsdag och söndag fylls det centrala torget och gatorna av färgprakt, liv och rörelse då folk från regionens byar och städer kommer dit för att sälja sina färggranna hantverk, frukt och grönsaker, medicinalörter, religiösa artefakter och mycket annat.  

Utforska kolonialtidens Guatemala
Vill du lära dig mer om kolonialtiden i Guatemala ska du besöka den tidigare huvudstaden Antigua. Staden har utsetts till världsarv av UNESCO för sina många bevarade koloniala byggnader. Antigua grundades 1524 av spanjorerna men förstördes till stora delar i en jordbävning 1773. Ruinerna av kyrkor och andra byggnader från 1600- och 1700-talen finns kvar, och vissa byggnader har restaurerats. Strosar du över kullerstensgatorna i denna charmiga stad kan du beskåda den praktfulla spanska barockstilen liksom pastellfärgade hus som lyser upp gatorna. För att uppleva vardagslivet i Antigua kan du besöka den livliga marknaden Mercado, eller bara sitta på en bänk vid Parque Central och betrakta folklivet. När det kurrar i magen, varför inte testa den inhemska maten från något av gatustånden?

Klimatet i Guatemala

  Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 11 12 14 14 16 16 16 16 16 15 14 13
Varmast 23 25 27 28 29 27 26 26 26 24 23 22
Regn(mm) 8 3 13 30 152 274 203 198 231 173 23 8
Regndagar 4 2 3 5 15 23 21 21 22 18 7 4

Karta över Guatemala