Costa Rica

Res till Costa Rica

Vi har arrangerat resor till Costa Rica sedan 2004, ett resmål som är oerhört populärt tack vare sin inriktning på ekoturism. Reser du till Costa Rica får du uppleva en hänförande natur med en unik biologisk mångfald, vulkaner och varma källor. Här finns ett stort utbud av aktiviteter, från lugna utflykter till fartfyllda äventyr, men också avkoppling och vidsträckta stränder. Beläget strax norr om ekvatorn och med stränder vid både Stilla havet och Karibiska havet har Costa Rica något för alla! Våra favoritresor i Costa Rica just nu:

Paketresor till Costa Rica

Vi på Kenzan Tours har ett brett utbud av prisvärda paketresor till Costa Rica. Med våra färdiga resepaket finns något för alla, oavsett om du vill sola och bada, utforska naturen i lugn och ro eller söker mer äventyr och spänning. Vi har både individuella resor och gruppresor med erfarna färdledare som alla har stor kännedom om sina resmål.

Du som vill kan också kombinera din resa till Costa Rica med fler länder. Du kan till exempel göra en rundresa i Costa Rica kombinerat med Kuba eller Nicaragua.

Läs mer om våra färdiga paketresor till Costa Rica längre ned på sidan. Vi är även experter på skräddarsydda resor och tar gärna fram ett program som passar just dig.

Ekoturism i världsklass

Costa Rica har en unik biologisk mångfald som lockar många turister till landet. För att skydda naturen från de belastningar som turismen kan innebära har landet länge arbetat med hållbarhet och ekoturism. Hela 99 % av energin i Costa Rica kommer idag från förnybara energikällor. Andra exempel på hållbarhetsarbetet är främjandet av kollektivtrafik och ett förbud mot engångsartiklar av plats. Landets nationalparker och naturreservat arbetar också för att bevara naturen och skydda den unika biologiska mångfalden. Det enträgna arbetet har gjort att Costa Rica idag är ett av världens främsta resmål för ekoturism.

Inom turismnäringen har man infört Certification for Sustainable Tourism (CST). Det är en certifiering för hållbar turism som företag inom turismsektorn i Costa Rica kan ansöka om. För att få en CST ska företagen implementera en miljövänlig policy och drivas på ett hållbart sätt med hänsyn till naturen, kulturen och det sociala. Det handlar till exempel om återvinning, miljömedveten el- och vattenförbrukning och klimatkompensationer i form av trädplantering och andra miljöprojekt. De ska också använda transporter som minskar påverkan på miljön, och ska bidra till det lokala samhällets tillväxt. För oss resenärer innebär det exempelvis att vi i största möjliga mån åker med minibussar istället för i egna bilar när vi ska till en aktivitet eller en ny plats. När vi besöker lokala hantverkare och producenter hjälper vi också till att hålla traditioner vid liv och gynnar lokalbefolkningen ekonomiskt. Det finns också en certifiering för landets guider som utbildas i hållbar turism.

Vårt lokala samarbete för hållbara resor

Vår samarbetspartner i Costa Rica heter Costa Rica Dream Travel. De har själva en CST och anlitar i sin tur bara företag som har en eller är på väg att få en sådan certifiering. På så sätt kan de garantera att de reseprogram de tar fram till våra resenärer bygger på ansvarsfull och hållbar turism. Reform Travel har intervjuat dem och frågade bland annat om hur de konkret arbetar med hållbarhet och hur de ser på turismens roll för att skydda naturen, bevara lokala kulturer och stärka lokalbefolkningen. I artikeln avslöjar de också sina tre bästa resetips i Costa Rica. Läs hela artikeln här.

Vi skräddarsyr din resa till Costa Rica

Våra färdiga resepaket till Costa Rica innehåller ett programförslag på resor med olika aktiviteter. Dessa program är bara förslag. Har du andra önskemål kan vi hjälpa dig att sätta ihop en resa helt efter dina egna önskemål. För att få en offert på ett skräddarsytt upplägg, vänligen skicka in en förfrågan, maila till [email protected] eller ring oss på 021-18 16 17.

Paketresor till Costa Rica

Se en inspirationsfilm om Costa Rica.

Utforska natursköna Costa Rica

Republiken Costa Rica ligger i Centralamerika, mellan Nicaragua och Panama. Landet har kuster både mot Stilla havet och mot Karibiska havet. Vi har resor till Costa Rica året om, men december−april är högsäsong. Costa Rica är känt för sin unika, vackra natur och rika flora och fauna. Costa Rica har bara cirka 0,25 % av världens landmassa, men på den lilla ytan finns 5 % av världens biologiska arter. Omkring en fjärdedel av Costa Ricas yta består av skyddade områden som nationalparker och reservat. En rundresa i Costa Rica ger dig oförglömliga naturupplevelser som du inte får någon annanstans.

Costa Rica har något för alla, vare sig man söker avkoppling eller äventyr. Det gör Costa Rica till ett bra resmål om ni som reser tillsammans har olika intressen. Den som vill koppla av på en vacker strand kan göra det medan andra i sällskapet åker på någon spännande dagsutflykt.

I Costa Rica finns ett stort utbud av aktiviteter, både lugna och fartfyllda. Landet har en väl utvecklad ekoturism och har därför många miljövänliga aktiviteter som att vandra i regnskogen och vulkanlandskapen, titta på sköldpaddor och fåglar, rida och fiska. Du kan också surfa, forsränna och åka zipline genom regnskogens trädtoppar, bland mycket annat. Läs mer om aktiviteterna i våra olika paketresor till Costa Rica.

San José

Costa Ricas huvudstad San José ligger nästan i mitten av landet på 1 200 m ö.h. Det är dit du flyger för att starta din resa i Costa Rica. Staden anses vara en av Latinamerikas säkraste huvudstäder, och det är lätt att gå runt och utforska staden på egen hand. Några sevärdheter är Guldmuseet, Nationalteatern, Jademuseet och den centrala marknaden.

Costa Ricas nationalparker och vulkaner

Costa Rica är ett paradis för dig som gillar att vandra. Här kan du utforska såväl den frodiga regnskogen som de spännande lavalandskapen vid några av landets många vulkaner. De flesta nationalparker har väl underhållna vandringsleder där du kan vandra på egen hand eller i guidade turer. I nationalparkerna finns också många av de tidigare nämnda aktiviteterna.

Corcovado ligger på Osahalvön i sydvästra Costa Rica. Nationalparken har Centralamerikas mest artrika regnskog och är ett av Costa Ricas sista orörda vildmarksområden. Hit går inga vägar, i stället åker man båt från den lilla hamnstaden Sierpe. Landskapet är varierat med olika typer av våtmarker och skogar, flera vattenfall och stränder. Där finns många utrotningshotade djur, och alla fyra av Costa Ricas arter av apor lever där.

Monteverde 15 mil nordväst om San José är en annan unik nationalpark du inte bör missa. Där kan du utforska den berömda molnskogen och dess flora och fauna via vandringsleder, hängande broar eller genom en linbana genom trädtopparna.

I närheten av Monteverde ligger Arenal, landets största aktiva vulkan. Naturen som omger vulkanen rymmer en rik fauna. Här kan du vandra längs regnskogens stigar och hängande broar, åka zipline över trädtopparna, rida, besöka det vackra 72 meter höga vattenfallet och ta avkopplande bad i de varma källorna. Forsränning på Pacuarefloden eller den lugnare Sarapiquifloden är också populärt. Övernattar du i Arenalområdet bor du i den lilla mysiga byn La Fortuna. Därifrån kan man också på håll studera vulkanens lavaströmmar, något som är särskilt effektfullt när mörkret fallit.

I Manual Antonios nationalpark vid stillahavskusten finns ett rikt djurliv. Det är en lättillgänglig park som passar alla generationer som vill uppleva naturen och djurlivet på egen hand eller med en guidad tur.

Tortuguero på norra karibiska kusten består av regnskog och sumpmark och har ett mycket rikt djurliv. Parken är speciellt känd för havssköldpaddorna som lägger sina ägg här varje år. Djurlivet i Tortuguero utforskas från båt på parkens kanaler.

Vill du utforska en vulkankrater på närmre håll kan du besöka den 2 700 m höga vulkanen Poás. Dess kratersjö skiftar i färg och kan ibland vara vackert smaragdgrön. Poas är också omgiven av djupa molnskogar med en rik flora. En annan kratersjö du kan besöka är Costa Ricas högsta vulkan Irazú på drygt 3 400 m ö.h. Där kan du se den gulgröna kratersjön i den största av fyra kratrar spruta upp lera och ånga.

Sol och bad i Costa Rica

Costa Rica har stränder både vid Stilla havet och vid Karibiska havet. Stilla havskusten är mest populär bland turister eftersom den sidan har de finaste stränderna. Det är också många som reser dit för vågorna som ger goda surfmöjligheter.

På Nicoyahalvön i nordväst ligger de lugna orterna Samara och Tamarindo. Båda orterna har vackra stränder och resorter som passar särskilt bra för par som vill ha en romantisk semester. Där kan man också hitta öde stränder där man får vara för sig själv. I vattnen utanför Samara och Tamarindo kan man också skåda valar och delfiner.

På Nicoyahalvöns sydspets ligger den lilla byn Santa Teresa, känd för sina bra surfmöjligheter. Längre söderut längs kusten ligger Dominical som passar bäst för surfing.

Manuel Antonio har några av Costa Ricas finaste stränder. Stränderna passar både för barnfamiljer och för dig som vill surfa. För att komma till nationalparkens strand betalar man inträde till parken.

Fler restips

Utöver det vi nämnt här finns mycket mer att utforska och göra i detta gröna paradis. I beskrivningarna av våra olika paketresor till Costa Rica finns fler restips. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta oss i samband med att du skickar en förfrågan eller bokar din resa till Costa Rica.

Visum och pass

Passet ska vara giltigt minst 6 månader fr.o.m. utresedatumet från Costa Rica.
Inget visum krävs för inresa i Costa Rica vid vistelser upp till 90 dagar.

Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i pass- och visumregler som inte kommit oss tillhanda. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Costa Ricas ambassad i Belgien som även tjänar övriga EU: http://costaricaembassy.be/en/

Klimatet i Costa Rica

Costa Rica har ett tropiskt klimat året om. Däremot har landet olika mikroklimat beroende på region, topografi, höjd och nederbörd. Året kan delas upp i två perioder. Den torra årstiden, känd av invånarna som sommar, och regnperioden som lokalt kallas vinter. Den torra säsongen går från december till april, och regnperioden pågår från maj till november. Regnperioden sammanfaller nästan med den Atlantiska orkansäsongen, och under den perioden regnar det nästan hela tiden i vissa regioner.

Costa Rica har en genomsnittstemperatur på cirka 25−30° C. Luftfuktigheten är högre på den karibiska sidan än på Stilla havssidan.

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 14 14 15 16 16 16 16 16 16 15 15 15
Varmast 24 24 26 27 27 27 26 26 27 26 25 24
Soltimmar 217 220 248 210 161 120 124 136 150 136 135 183
Regn(mm) 15 5 20 46 229 241 211 240 305 300 145 41
Regndagar 3 1 2 7 19 22 23 24 24 25 14 6

Karta över Costa Rica

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vid en resa till Costa Rica

När är bästa tiden att resa till Costa Rica?

Till Costa Rica kan man resa året om, men högsäsongen är mellan december och april. Under denna period är vädret mest stabilt och soligt, vilket gör det idealiskt för att utforska landets stränder och naturreservat.

Vilka vacciner eller hälsokrav gäller för mitt resmål?

Kontakta alltid en läkare för personlig genomgång. På Vaccinationsguiden kan du se vad som gäller för landet du ska resa till

Behöver jag reseförsäkring?

Det är viktigt att ha en reseförsäkring som täcker sjukvård, olycksfall, stöld och avbokningar. Se till att försäkringen också täcker eventuella aktiviteter du planerar, som vandring eller vattensporter.

Säkerhetsläget i Costa Rica

Costa Rica anses generellt vara ett säkert resmål. men följ vanliga säkerhetsråd.  Vi rekommenderar alltid att kontrollera på Sweden Abroad.

Vad är det för valuta?

Valutan i Costa Rica är colón (CRC).

Hur mycket bagage kan jag ha med mig?

Bagageregler varierar beroende på flygbolag.

Hur transporterar jag mig bäst på plats?

De bästa sätten att ta sig runt i Costa Rica inkluderar:

– Bussar, som är billiga och täcker de flesta områden.
– Hyrbil, vilket ger flexibilitet men kräver försiktighet på vissa vägar.
– Inrikesflyg, som är snabba men dyrare.
– Taxi och ride-sharing tjänster som Uber i större städer.

Vad talas för språk i Costa Rica

Det officiella språket i Costa Rica är spanska. Engelska talas ibland också i turistområden.

Några snabbfakta om Costa Rica:

Huvudstad: San José
Yta: Costa Rica har en yta på cirka 51 100 kvadratkilometer.
Statsskick: Costa Rica är en republik med demokratiskt styrelseskick.
Befolkning: Costa Rica har en befolkning på ungefär 5 miljoner människor.
Religioner: Den dominerande religionen är katolicism, men det finns också protestantiska minoriteter och andra religioner.
Prisnivå: Prisnivån i Costa Rica är generellt lägre än i Sverige, men turistområden kan vara dyrare. Mat och transporter är vanligtvis billigare, medan boendekostnader varierar beroende på standard och plats.
Tidsskillnad: Tidsskillnaden mellan Sverige och Costa Rica är -8 timmar under svensk vintertid och -7 timmar under svensk sommartid.
Reseadapter: I Costa Rica används eluttag av typ A och B, och spänningen är 120 V med en frekvens på 60 Hz. Du behöver en reseadapter för att använda svenska apparater.

Nyfiken på Costa Rica? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna
skräddarsy en resa efter just dina önskemål.

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.