Borneo

Borneo, en drömresa för naturälskare

Malaysiska Borneo erbjuder oförglömliga naturupplevelser med ett unikt växt- och djurliv, möten med lokalbefolkningens vardagsliv, vackra stränder och kristallklart vatten som inbjuder till snorkling och dykning. Orangutanger, pygméelefanter, näsapor, näshornsfåglar och många andra spännande djur väntar på dig i regnskogarna. Vill du kombinera natur och storstad kan du enkelt kombinera en resa till Borneo med Kuala Lumpur. Våra favoritresor i Borneo just nu:


Res med oss till Borneo

Borneo är världens tredje största ö och delas politiskt av Malaysia, Indonesien och Brunei. Vi arrangerar resor till den malaysiska delen av norra Borneo, och resorna passar både vuxna och barn. Utforska regnskogen med dess enorma mängder exotiska växter och djur, besök Ibanfolket i regnskogen, ta dykturer, åk på forsränning eller vandra i berg. Avsluta gärna resan med ett par härliga dagar på något strandhotell eller en privat ö där artrika korallrev och djuphavsgravar ligger bara några meter från stranden.

För mer information och inspiration, besök gärna denna informationssida om Malaysia som är framtagen tillsammans med Malaysiska Turistbyrån.

Tips och idéer på aktiviteter och turer hittar du i våra program på denna sida. För att få en offert på en resa till Borneo, fyll i och skicka in detta formulär, ring oss på 021-18 16 17 eller maila på [email protected].

Hållbara resor med valfrihet
På Borneo lever orangutanger, pygméelefanter och noshörningar fortfarande i det vilda, men deras habitat minskar stadigt på många håll på grund av skogsskövling. Att åka på en regnskogssafari för att se dessa och alla andra fantastiska djur är ett bra sätt att visa för Malaysias och Borneos politiker att det finns både moraliska och ekonomiska anledningar till att skydda regnskogen.

Våra resor till Borneo går via en lokal arrangör som heter Borneo Adventures. Tillsammans med dem skräddarsyr vi program så att du får din drömresa till Borneo. Borneo Adventures arbetar miljömedvetet och ekologiskt hållbart, och deras resor fokuserar på småskalighet. De vill vara en motvikt till massturismen, och skapar unika reseupplevelser där man kommer nära naturen och tar del av lokalbefolkningens kultur och vardagsliv. Bara lokala guider anställs, och de är alla passionerade och har stora kunskaper om regnskogen och dess vilda djur liksom om lokala kulturer.

En av grundarna av Borneo Adventures heter Robert Busiak. I en intervju med Reform Travel berättar han bland annat om hur de tillsammans med Iban-folket tar fram sina genuina upplevelseresor till Borneo, resor som både bidrar till att skydda naturen och djuren och gynnar lokalbefolkningen ekonomiskt. Läs hela artikeln här.

Paketresor till Borneo

Orangutang i Borneos regnskog

Restips på Borneo

Borneo erbjuder oförglömliga naturupplevelser med ett unikt växt- och djurliv. Dessutom finns vackra vita stränder, små mysiga korallöar och ett kristallklart vatten som inbjuder till bad, snorkling och dykning. Du får också uppleva en matkultur som speglas av det mångkulturella Malaysia.

Naturresor till Borneo
Borneos regnskogar har en enorm biologisk mångfald och nya arter upptäcks fortfarande. Ett bra sätt att uppleva regnskogens fantastiska vilda djurliv är att övernatta på en lodge i regnskogen. Den prisbelönta ekolodgen Sukau Rainforest Lodge vid Kinabatanganfloden på nordöstra Borneo är ett exempel. Omgiven av regnskog finns här stora möjligheter att se djur som näsapor, näshornsfåglar, krokodiler och inte minst de utrotningshotade orangutangerna och pygméelefanterna.

Vill du se orangutanger kan du också besöka något av de rehabiliteringscenter som tar hand om skadade, tillfångatagna och föräldralösa orangutanger för att återanpassa dem till livet i regnskogen. Sepilok och Semenggoh är två center där man kan se orangutanger och andra djur de tagit hand om.

En av Borneos mest populära platser är Kinabalu nationalpark med det 4 095 m höga Mount Kinabalu. Parkens varierade landskap har en stor biologisk mångfald och har också utsetts till världsarv av UNESCO för sin stora artrikedom. Förutom att utforska det artrika växt- och djurlivet kan du som söker äventyr vandra upp till Mount Kinabalus topp, vilket tar cirka tre dagar.

Är du naturälskare rekommenderar vi också Selingan Island och Lankayan Island. Där kan man beskåda utrotningshotade arter av havssköldpaddor som på kvällarna kommer upp på stränderna och lägger sina ägg. På båda öarna drivs projekt där man tar hand om äggen och hjälper nykläckta ungar till havet, även det en speciell upplevelse.

Möte med kulturen
Vill du få en genuin inblick i ursprungsbefolkningens kultur kan du besöka rungus- eller ibanfolket. Hör dem berätta om och visa upp sin kultur och sina traditioner och övernatta i något av deras traditionella långhus.

Äventyr för stora och små
För dig som söker äventyr på resan finns flera olika aktiviteter, till exempel flerdagars dykturer, forsränning och bergsvandringar. Många av aktiviteterna passar såväl vuxna som barn. I vårt EcoFlex-koncept får du fler tips och idéer på aktiviteter och turer på Borneo.

Kombinationsresor med sol och bad
Vill du kombinera din resa med sol och bad på Borneo? Koppla av några dagar på en fin strandresort utanför Kota Kinabalu eller på någon vacker, lummig ö. Den ekovänliga Gaya Island och den lilla privata ön Manukan Island utanför Kota Kinabalu är två oaser för sol och bad på Borneo.

Visum och pass

Passet ska vara giltigt minst 6 månader fr.o.m. utresedatumet från Malaysia. Du måste också ha med passet när du reser från Malaysias fastland till malaysiska Borneo (Sabah och Sarawak) då inspektioner förekommer. Provisoriskt pass är inte giltigt för inresa i Malaysia.

Inget visum krävs vid vistelser upp till 90 dagar. Vid längre vistelser krävs visum som du ansöker om hos Malaysias ambassad. Du ska kunna visa upp en utresebiljett från Malaysia.

För inresa till Malaysia och Borneo krävs att samtliga passagerare fyller i Malaysia Digital Arrival Card (MDAC). Detta görs upp till tre dagar innan ankomst via Malaysias migrationsmyndighet: https://imigresen-online.imi.gov.my/mdac/main

Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i pass- och visumregler som inte kommit oss tillhanda. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Malaysias ambassad i Sverige: http://www.kln.gov.my/web/swe_stockholm/home

Klimatet på Borneo

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Kallast 23 23 24 24 24 24 24 24 24 24 24 23
Varmast 29 30 31 32 32 32 32 32 32 31 31 30
Soltimmar 158 172 223 264 239 210 208 226 210 205 156 177
Regn(mm) 431 236 198 101 132 200 185 239 242 271 340 465
Regndagar 19 13 13 11 10 14 14 12 15 18 19 20

Karta över Borneo

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.