Azerbajdzjan

Res till Azerbajdzjan

Res till Azerbajdzjan och upplev ett genuint land dit den stora turismen ännu inte nått. Här möts öst och väst i en spännande kultur, och dåtid möter nutid. Den vackra naturen stannar också kvar i minnet efter en resa genom Azerbajdzjan. Se gärna filmen nedan och låt dig inspireras.

Res till Azerbajdzjan med oss

Med vår rundresa i Azerbaijan får vi lära känna Bakus historia och nutid. Vi sveps tillbaka i tiden i gamla stans pittoreska gränder och får se det moderna vardagslivet i Baku. Vi reser också till Kaukasus natursköna landskap med sina rofyllda städer och traditionella bergsbyar.

Vill du veta mer om resor till Azerbajdzjan är du varmt välkommen att ringa oss på 021-18 16 17 eller maila till [email protected].

Varför resa till Azerbajdzjan?

En resa till Azerbajdzjan är en resa till ett spännande land där öst möter väst. Landet har genom historien ingått i de persiska, turkiska och ryska imperierna, och det har format landets kultur. Det märks inte minst på matkulturen. Maten i Azerbaijan är en blandning av de turkiska, iranska, georgiska, ryska och centralasiatiska köken.

Reser du runt i Azerbajdzjan får du också se stora kontraster. Landskapet är till exempel varierat, från höga berg till heta öknar. På samma resa får du också se den moderna huvudstaden Baku med sina skyskrapor och avlägsna bergsbyar där tiden stått still.

Turista i Baku
En resa till Azerbajdzjan börjar ofta i huvudstaden Baku som ligger vid Kaspiska havet. Det är en modern metropol som utvecklas snabbt, mycket tack vare landets rika oljetillgångar. I Baku finns många intressanta sevärdheter, både historiska och nutida. Den historiska gamla stan finns upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Innanför de gamla försvarsmurarna från 1100-talet ligger bland annat Giz Galasy, Jungfrutornet, och Shirvanshahs palats som uppfördes mellan 1100- och 1400-talen. Palatset är en av Azerbajdzjans arkitektoniska pärlor.

Bland de moderna sevärdheterna i Baku finns kulturhuset Haydar Aliyev Center. Den ikoniska byggnadens böljande arkitektur är sevärd i sig. Innanför finns bland annat en permanent utställning om Azerbajdzjans historia liksom gästande utställningar. Andra sevärda byggnader är Crystal Hall och den tre skyskraporna Flame Towers som på kvällarna lyses upp med olika ljusspel. Ett museitips är Nobelmuséet och bröderna Nobels bostad Villa Petrolea som berättar om deras tid i Azerbaijan. Längs havet finns en fem kilometer lång strandpromenad som är populär bland såväl invånare som turister.

Res i Kaukasus
Reser man tre timmar nordost från Baku möter man en helt annan del av Azerbaijan. Kaukasus är landets mest natursköna region. I det vackra landskapet ligger rofyllda städer liksom bergsbyar där olika etniska folkgrupper lever enligt gamla traditioner. En del av dem har också ett egna språk. Populära turistmål i denna region är städerna Guba och Gusar. I Guba finns den berömda judiska bosättningen Krasnaya Sloboda (Röda staden) som är hem åt en av världens största grupper av bergsjudar. I Gusaregionen ligger också den populära skidorten Shahdaq Mountain Resort.

Fem timmar nordväst om Baku ligger Sheki. Staden låg längs Sidenvägen och var en plats där handlare och köpmän stannade till. Sheki ligger vackert beläget vid foten av Kaukasus berg. Förutom den vackra naturen finns sevärdheter som kyrkan från 1200-talet, ett kungligt palats från 1700-talet och flera museum. I butikerna kan man ta del av den lokala hantverkskulturen och upptäcka det azeriska köket.

Besök Ganja och Lankaran
Andra turistmål är Azerbajdzjans näst största stad Ganja i västra delen av landet. Staden anses ha grundats år 494 f.Kr. och har en rik kulturhistoria och en vacker natur med berg, skogar och vackra sjöar.

Man kan också besöka Lankaran vid Kaspiska havets sydöstra kust. Den vackra naturen och det härliga klimatet gör staden populär. De största sevärdheterna är fortet från 1700-talet och moskén från 1800-talet. Man kan också besöka den vackra medeltida staden Khanege som ligger cirka tio mil från Lankaran.

Pass och visum

Passet ska vara giltigt minst 6 månader fr.o.m. utresedatumet från Azerbajdzjan. Svenska medborgare behöver visum till Azerbajdzjan. För vistelser upp till 30 dagar kan du ansöka om e-visum via Asan Viza. Ansökan kostar 20 USD. Skriv ut ditt e-visum och visa det vid gränskontrollen.

För vistelser i Azerbajdzjan som är längre än tio dagar måste du som resenär också registrera dig hos landets migrationsmyndighet. Detta kan också göras online.

Observera att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel. Vi reserverar oss för eventuella ändringar i pass- och visumregler som inte kommit oss tillhanda. Kontrollera alltid aktuella inresebestämmelser med landets egna myndigheter eller närmsta ambassad/konsulat i god tid före avresan.

Vädret i Azerbajdzjan

Klimatet i Azerbajdzjan skiljer sig mycket åt mellan olika regioner. Landet har nio klimatzoner, från höga berg till heta öknar. Höglänta områden finns i Stora Kaukasus bergskedjor i norr och Lilla Kaukasus i sydväst. I övrigt består landet främst av låglänta områden.

Mellersta och östra delarna har ett subtropiskt torrt klimat med heta somrar och milda vintrar. Sydöstra delen av Azerbajdzjan har ett fuktigt medelhavsklimat. Under den kallaste månaden januari är medeltemperaturen 5° C. Augusti är varmast med en medeltemperatur på 26 ° C.

Karta över Azerbajdzjan

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.