Borneo – naturupplevelser i regnskogen och sol & bad, 13 dagar

Prisexempel: 46 100 kr

Borneo har en unik biologisk mångfald, och bästa platsen att uppleva den är i delstaten Sabah på nordöstra Borneo. Under denna resa får du en vecka fylld av naturupplevelser med chansen att se vilda orangutanger, näsapor, tropiska fåglar och andra djur. Du bor på två ekolodger i regnskogen där flodsafari och andra utflykter väntar. Ni åker också till sköldpaddsön Selingan Island. Resan avslutas med sex nätter på en fin strandresort med ekoprofil som ligger på någon av de rofyllda öarna utanför Kota Kinabalu.

Borneo – regnskog och hav

Denna resa är en fristående resa utan fasta avresedatum, resan kan genomföras alla dagar året om.

Alla utflykter och aktiviteter sker i lokalt sammansatta, internationella grupper. Övrig tid spenderar du på egen hand. Aktiviteterna har alltid lokala, engelsktalande guider med stor kännedom om platserna du besöker.

Programmet nedan är ett förslag på en resa som vi själva varmt rekommenderar. Vill du ändra något i programmet skräddarsyr vi gärna en resa som passar just dig. Du kan till exempel boka några extra nätter i Kuala Lumpur eller Singapore. Hör av dig med dina önskemål så tar vi fram ett reseförslag.

Detta ingår i resan till Borneo

  • Flyg Skandinavien–Sandakan och Kota Kinabalu–Skandinavien i ekonomiklass.
  • Inrikesflyg Sandakan–Kota Kinabalu i ekonomiklass.
  • Flygskatter.
  • Boende 12 nätter i dubbelrum inkl. frukost.
  • Nedan dagsprogram med guidade utflykter och inträden.
  • Måltider enligt programmet.
  • All transfer inom programmet.
  • Engelsktalande guider.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst till Sandakan
Ankomst till Sandakans flygplats och transfer till MY Nature Resort. Resorten ligger i en 25 hektar stor regnskog som gränsar till Sepiloks skogsreservat, ett skyddat område med ett rikt djurliv.
Boende: MY Nature Resort
Måltider: middag

Dag 2: Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary & Rainforest Discovery Centre
Förmiddagen är fri för egna aktiviteter och avkoppling, kanske tar ni ett dopp i den svalkande poolen. Efter lunch på resorten åker ni till Labuk Bay som är ett skyddat område för de utrotningshotade näsaporna. Aporna här är vilda men vana vid människor, så ni har en unik möjlighet att se djuren på nära håll. Eftersom det inte finns tillräckligt med mat så stödutfodras aporna. Ni kommer att gå en bit in i regnskogen för att se aporna när de kommer för att hämta maten som lagts ut till dem.

Senare på eftermiddagen besöker ni Rainforest Discovery Centre. Här finns en hög bro varifrån man kan se regnskogen från ovan, på vissa ställen hänger bron 28 meter ovanför marken. Det är också en perfekt plats för fågelskådning av de ca 250 fågelarter som lever här. Om ni har tur så kan ni också få syn på den röda jätteflygekorren, som lämnar sitt bo i skymningen.
Boende: MY Nature Resort
Måltider: frukost, lunch och middag

Borneo proboscis monkey

Dag 3: Sandakan – Selingan Island
Idag far ni vidare till Selingan Island. Ön är en del av ett naturreservat där man arbetar för att skydda och bevara de utrotningshotade havssköldpaddorna. Båtturen dit (speedboat) tar cirka en timme. Vid ankomst checkar ni in och äter lunch. Fram till middagen kan ni utforska ön på egen hand, spana efter fåglar, bada och snorkla. Efter middagen får ni följa med parkvakten och se de gröna havssköldpaddorna lägga sina ägg på stranden. Notera att under november–februari kan turen till Selingan Island skjutas upp eller ställas in på grund av dåligt väder. Vid inställd tur erbjuds en annan utflykt.
Boende: Park Chalets
Måltider: frukost, lunch och middag.

Borneo turtle

Dag 4: Selingan Island – Kinabatanganfloden  
Ni återvänder till Sandakan med båt och fortsätter till Sepilok Orangutan Sanctuary. Här rehabiliteras orangutanger som levt i fångenskap och återanpassas till det vilda. Ni får lära er mer om orangutangernas svåra situation och det arbete som centret bedriver för att rädda dem. Ni tar också en tio minuters promenad genom regnskogen för att få se när orangutangerna utfodras. Om “barnkammaren” är öppen för besök får ni även se de allra yngsta orangutangerna. Ni åker därefter till Bornean Sun Bear Conservation Centre. Här får ni lära er mer om arbetet med att bevara malajbjörnen som är världens minsta björn.

Vid 12-tiden väntar en timmes båtkryssning på den långa Kinabatanganfloden. Ni passerar orörda mangroveskogar och chansen finns att ni får se fåglar och andra vilda djur längs vägen. Området kring Kinabatanganfloden har ett rikt djurliv. Här lever bland annat orangutanger, näsapor, pygméelefanter och andra däggdjur liksom krokodiler och över 300 fågelarter. Ni ankommer ert boende för natten, Abai Jungle Lodge, där lunch serveras. Eftermiddagen är fri för avkoppling innan det är dags för ännu en båttur för att spana efter näsapor, fåglar, reptiler och andra vilda djur. När mörkret faller kan ni se hur mangroveträden glittrar av eldflugor.

Efter kvällens middag har ni möjlighet att gå på en  guidad nattvandring längs stranden och spana efter insekter, fåglar och andra vilda djur.
Boende: Abai Jungle Lodge
Måltider: frukost, lunch och middag

Dag 5: Pitas Lake – Abai – Sukau – Menanggulfloden
Tidigt på morgonen blir det ännu en båttur för att titta på fåglar och andra vilda djur på den närliggande sjön Pitas. Därefter återvänder ni till lodgen för frukost. Ni gör ett besök i byn Abai där ni får delta i ett trädplanteringsprojekt. Lunchen avnjuts på plats i byn eller på lodgen. Efter lunch blir det en båtfärd uppför floden till Sukau där ni checkar in på Kinabatangan Riverside Lodge. På eftermiddagen blir det ytterligare en båtsafari uppför Kinabatanganfloden till Menanggulfloden där ni spanar efter näsapor, fåglar och andra vilda djur.
Boende: Kinabatangan Riverside Lodge
Måltider: frukost, lunch och middag.

Borneo Kinabatangan River

Dag 6: Oxbow Lake – Sukau – Menanggulfloden
Ni börjar dagen med en tidig båtsafari på den närliggande sjön Oxbow. Resten av dagen är fri för avkoppling och egna aktiviteter. På eftermiddagen har ni möjlighet till en båtsafari längs Menanggulfloden för att se mer av djurlivet. Ni återvänder till lodgen i skymningen.
Boende: Kinabatangan Riverside Lodge
Måltider: frukost, lunch och middag.

Dag 7: Sukau – Kota Kinabalu
Efter frukost går färden tillbaka längs floden mot Sandakan. Framme vid bryggan åker ni sedan vidare mot Sandakans flygplats för flyg till Kota Kinabalu. Där väntar transfer till ert boende Gaya Island Resort där ni bor sex nätter.
Boende: Gaya Island Resort
Måltider: frukost och lunch

Ni kan också välja detta boende: Bungaraya Island Resort 5*

Dag 8–12: Avkoppling på egen hand
Dessa dagar är fria för egna aktiviteter och avkoppling.
Boende: Gaya Island Resort
Måltider: frukost

Borneo Sabah

Dag 13: Hemresa
Efter frukost är det transfer till Kota Kinabalus flygplats och flyg till Skandinavien.
Måltider: frukost

Pris

Prisexempel per person i dubbelrum: 46 100 SEK.

Angivet prisexempel är baserat på två personer som reser tillsammans till lägsta pris. Priserna varierar utifrån säsong, boendestandard och platstillgång. Vi reserverar oss för ändringar av lokala skatter och valutakurser som kan påverka priset. Skicka in en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

Alla turister i Malaysia ska enligt malaysisk lag betala en turistskatt på RM 10 (cirka 20 SEK) per rum och natt på samtliga turistboenden. Skatten betalas direkt till boendet vid incheckning.

Kameraavgifter tillkommer på Selingan Island (RM 10 per enhet) och Sepilok Orangutan Centre (RM 10–1000 per enhet beroende på kameratyp). Avgiften betalas kontant på plats.

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till [email protected] eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: BET9

Förfrågan

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.