Resa Solresa Sri Lanka Strand Passikudah

Det bästa av Sri Lanka, 14 dagar

Prisexempel: 37 100 kr

Vill du uppleva Sri Lankas djurliv, fantastiska natur, rika kulturliv och avsluta resan med ett härligt strandliv och sköna bad på en och samma resa? Här får du chansen att göra just det. Bland höjdpunkterna finns besök på en teplantage och natursköna Ella. Du åker på safari i nationalparker med ett varierat djurliv, besöker världsarven Sigiriya och Kandy och avslutar med sol och bad i Indiska Oceanen.

Artikelnr: TAT16 Kategori: Etiketter: , , ,

Det bästa av Sri Lanka

Fly från vardagens stress och digitala möten. Följ med på en resa till Sri Lanka som lockar med upplevelser av olika slag för både kropp och sinnen. Här får du naturen, buddhistiska tempel, djungellandskap, safari, fina sandstränder, intressanta städer och massor med människomöten. Resan sker på privat basis med egen engelsktalande chaufför/guide som har stor kännedom om platserna du besöker. I de fall där guiden saknar tillräckliga kunskaper för att guida anlitas andra lokala guider.

Programmet nedan är ett förslag på en resa som vi själva varmt rekommenderar. Vill du ändra något i programmet skräddarsyr vi gärna ett program som passar just dig och dina önskemål. Du bestämmer själv när du vill åka, vad du vill göra och hur du vill bo.

Detta ingår i resan till Sri Lanka

 • Flyg Skandinavien–Colombo t/r i ekonomiklass.
 • Flygskatter.
 • Boende i 3–4* hotell/resorter enligt programmet.
 • Privat rundresa 14 dagar/13 nätter enligt nedan program.
 • All transfer inom programmet.
 • Engelsktalande chaufför och lokala guider.
 • 2 flaskor mineralvatten per person/dag.
 • Måltider enligt programmet.
 • Lokala skatter.
 • Utflykter inkl. entréavgifter enligt nedan:

– Wilpattu National Park- Anuradhapura
– Sigiriya
– Vandring Hiriwadunna Village
– Pidurangala
– Sri Lankas kryddträdgårdar
– Kandy
– Sri Lankas ädelstenar
– Udawatta Kele Sanctuary
– Teproduktion i Sri Lanka
– Nuwara Eliya
– Tågresa till Ella
– Nine Arch Bridge
– Little Adam’s Peak
– Ravana Falls
– Stadstur Colombo

Detta tillkommer

 • Alla luncher.
 • Dryck.
 • Visumavgifter.
 • Kamera- och videotillstånd.
 • Tidig incheckning och sen utcheckning.
 • Egna utflykter utöver de i programmet.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Sri Lanka – Waikkal
Ankomst till Sri Lanka. En representant från Tropical Asia Tours välkomnar och tar dig till ditt hotell i Waikkal. Från flygplatsen till Waikkal tar det ca 1 timme.
Boende i Waikkal: Ranweli 3*
Måltider: middag

Dag 2: Waikkal – Gange Wadiya – Wilpattu
Efter en tidig frukost lämnar du hotellet för en båttur vid Gange Wadiya. Båtturen tar cirka en timme med start vid Kalpitiyas hamn och slutar vid Gange Wadiya. En häftig upplevelse som tar dig genom mangroveskogarna i Gange Waadiya.
Därefter fortsätter du till Wilpattu och ditt hotell Mahoora Tented Safari Camp där du checkar in och äter lunch.

Efter lunch blir det en spännande jeepsafari i Wilpattu National Park.

Wilpattu National Park (utflykten tar cirka 3,5-4 timmar)
Det unika med den här parken är alla sjöar – “Willus” – naturliga sjöar omgivna av sandbankar eller sänkor som fylls med regnvatten. Parken ligger i Sri Lankas torra lågland vid nordvästkusten, 30 km väster om Anuradhapura och 26 km norr om Puttalam. Parken är 131 693 hektar stor och har en höjdnivå från 0 till 152 meter över havet. Närmare sextio sjöar (Willu) och reservoarer hittas utspridda i Wilpattu, som är den största och en av de äldsta nationalparkerna i Sri Lanka. Wilpattu är en av de främsta och världsberömd för sina leoparder. Storleken på leopardbeståndet i Wilpattu är fortfarande okänt. Dessutom har 31 olika däggdjursarter identifierats i nationalparken. Bland däggdjuren i Wilpattu hittar du elefant, sengångare, leopard och vattenbuffel, alla listade som en hotad art. Sambhur, axishjort och manguster är ytterligare några av Wilpattus invånare.

Efter utflykten åker du till ditt hotell för att slappna av och äta en god middag. Senare på kvällen har du chansen att få vara med på en spännande nattvandring.
Boende på Mahoora Tented Safari Camp 3*
Måltider: frukost, lunch och middag

Dag 3: Wilpattu – Anuradhapura – Sigiriya  – Dambulla
Efter frukost går resan vidare till Anuradhapura, färden tar cirka en timme. I Anuradhapura blir det en stadstur.

Anuradhapura (utflykten tar cirka 3 timmar)
Anuradhapura var Sri Lankas huvudstad från 400-talet f.Kr. till slutet av 900-talet e.Kr. och var den mest berömda av Sri Lankas gamla ruinstäder som nu har bevarats som ett av UNESCO:s världsarv. Huvudattraktionen i staden är dess dagobas som är klotformade tegelbyggnader.

Efter ditt besök fortsätter färden till Sigiriya (tranfern tar cirka 1,5 timme).

Sigiriya (utflykten tar cirka 3 timmar)
Sigiriya är ett världsarv och denna fästning från 400-talet är kanske den mest fantastiska sevärdheten på hela ön. Platsen är även känd som Lejonets berg på grund av det enorma lejon som brukade stå vid ingången till palatset på toppen av det 182 meter höga berget. På toppen finns lämningarna av det kungliga palatset, vattencisterner och övriga byggnader. På sluttningarna ligger vakthusen. I en av trapporna har det enda kända singalesiska sekulära konstverket överlevt i form av fresker av 21 unga damer i naturlig storlek som fortfarande lyser i sina ursprungliga färger. Vattenträdgårdarna, fontänträdgården, sommarhus, stenblocksträdgårdarna och grottorna inom det inhägnade området är väl värda ett besök.
Boende på Amaya Resort 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 4: Dambulla – Hiriwadunna – Pidurangala – Dambulla
Efter frukost fortsätter du till Hiriwadunna där du bland annat får ta del av lokal matlagning.

Vandring Hiriwadunna Village
Hiriwadunna Village ligger bara 2 km (5 minuters bilresa) från Habarana. Vandringen genom den traditionella srilankesiska byn börjar med en fantastisk tur längs en Wewa, en konstgjord reservoar. Själva reservoaren, den omgivande djungeln, våtmarkerna och byn består av ett myller av liv tidigt om morgonen och om kvällen. Det fantastiska fågellivet, fjärilarna och möjligheten att se krokodiler gör det ännu mer charmerande när du ser byborna tidigt om morgonen fiska eller tvätta sina kläder vid strandkanten. Upplev det traditionella bylivet i Hiriwadunna. Ta sedan en båttur till andra sidan sjön och njut av en traditionell srilankesisk lunch där du får uppleva traditionell matlagning i ett av husen i byn. Du är välkommen att delta och lära dig hur man tillagar den lokala maten.

Efter en stärkande lunch fortsätter äventyret till Pidurangala för en utmanande klättring.

Pidurangala (utflykten tar cirka 3 timmar)
Pidurangala Vihara är ett gammalt buddisttempel som ligger i byn Pidurangala i Mataledistriktet i Sri Lanka. Templet byggdes på en massiv klippa som heter Pidurangala och som ligger några kilometer norr om den historiska fästningen Sigiriya. Man tror att Pidurangala Viharas historia går tillbaka till det första och andra århundradet f.Kr. På den tiden användes Pidurangala som ett buddistiskt kloster. Under kung Kashyapas styre (473–495 e.Kr.) blev det sedan en framstående plats.

Pidurangala är en mer utmanande stigning än Sigiriya och bör inte genomföras av dig med sämre fysisk kondition. Det finns ingen riktig väg upp. Branta, ojämna trappsteg övergår i stenblock och springor som klättrare måste navigera för att kunna nå toppen. Väl uppe på toppen bjuds du på fantastiska vyer över det omgivande landskapet och det mäktiga Sigiriyaberget.
Boende på Amaya Resort 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 5: Dambulla – Matale – Meemure
Efter frukost går resan till Meemure. På vägen dit besöker du kryddträdgården i Matale. Från Dambulla till Matale tar färden cirka 1,5 timme.

Sri Lankas kryddträdgårdar – (utflykten tar cirka 2 timmar)
I Matale (på vägen från Dambulla till Kandy) och i Mawanella på Colombo-Kandy Road får du se ett flertal kryddträdgårdar med kanel, kardemumma, pepparrankor och många andra kryddträd och kryddväxter som planteras. Här finns också möjlighet att köpa kryddor och kryddprodukter. Vid varje kryddträdgård får besökare en rundtur med en guide som beskriver varje träd och växt och som efter rundturen förklarar hur kryddorna används i matlagning.

Därefter fortsätter resan till Meemure. Från Matale till Meemure tar det cirka 3,5 timme. Vid ankomst till hotellet checkar du in och kopplar av innan middagen serveras.
Boende på Shaddy Hills
Måltider: frukost och middag

Dag 6: Meemure Village
Börja dagen med en god frukost för att därefter fortsätta resan till Meemure Village för en vandring i byn. Du promenerar genom byn, hoppar över vattenströmmar, passerar frodiga gröna risfält och njuter av en hisnande utsikt. Vandringen avslutas med en gudomlig lunch i byn där du också får chansen att lära dig mer om hur man lagar traditionell mat.
Efter lunchen återvänder du till hotellet och har eftermiddagen fri för avkoppling och egna aktiviteter.
Boende på Shaddy Hills
Måltider: frukost och middag

Dag 7: Kandy – Udawatta Kele Sanctuary – Kandy
Efter frukost är det transfer till Kandy, färden tar cirka 3 timmar. Vid ankomst till Kandy får du åka på en stadstur som inbegriper ett besök till Tandtemplet.

Kandy (utflykten tar cirka 2 timmar)
Denna bergshuvudstad är också ett världsarv. Den utgjorde de singalesiska kungarnas sista fäste under det portugisiska, holländska och brittiska styret och föll slutligen i britternas händer efter en överenskommelse 1815. För buddhisterna i Sri Lanka och resten av världen är Kandy en av de heligaste platserna, eftersom det är hem till Sri Dalada Maligawa – Buddhas Tandtempel. I närheten finns ruinerna av det kungliga palatset Maha Wasala, Palle Wasala där drottningarna bodde och där Nationalmuseet numera ligger, Meda Wasala där andra närstående bodde, Audience Hall, Natha Devala och Vishnu Devala. I mitten av sjön ligger ön Kiri Samudraya (mjölkvitt hav) som nyttjades av kungarna som sommarhus. I dag är detta ett centrum för buddism, konst, hantverk, dans, musik och kultur.

Sri Lankas ädelstenar
Du hittar världens bästa ädelstenar i Sri Lanka, såsom blå och gul safir, stjärnrubin och stjärnsafir, krysoberyll, kattöga, alexandrit, topas, ametist, kvarts, granat, akvamarin, månsten och turmalin. Jämfört med andra länder kan du köpa äkta och värdefulla ädelstenar i Sri Lanka till ett konkurrenskraftigt pris. Du erbjuds möjligheten att lära dig mer om ädelstenar, tillverkning av smycken och andra användningsområden. Du kan köpa smycken i guld, vitguld och silver. Du kan till och med få dem tillverkade efter dina önskemål.

Färden går vidare till Udawatte Kele Sanctuary.

Udawatte Kele Sanctuary (utflykten tar ca 2,5 timme)
Udawatta Kele Sanctuary är ett historiskt skogsreservat beläget på en bergsrygg i staden Kandy. Reservatet är berömt för sin omfattande avifauna (fåglar). Reservatet har även en stor variation av växtarter och många av de mindre och medelstora däggdjur som lever i Sri Lanka kan ses här tillsammans med flera sorters ormar och andra reptiler. Udawatta Kele utsågs till skogsreservat 1856 och blev ett naturreservat 1938. Sri Lankas skogsdepartement har två kontor i reservatet, varav det ena har ett naturpedagogiskt centrum med en utställning bestående av bland annat foton, affischer och uppstoppade djur. Skogen är lättillgänglig och innehåller en stor variation av flora och fauna, vilket har gjort den till en populär attraktion för utländska turister och då särskilt fågelskådare. Skogen är också av religiös betydelse då det finns tre buddhistiska meditationscenter och tre grottor som används som bostäder av buddhistiska munkar.

På kvällen får du möjlighet att bevittna en kulturell dansföreställning med olika typer av danser från Sri Lanka.
Boende på Amaya Hills Resort 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 8: Kandy – Teplantage – Nuwara Eliya
Efter tidig frukost åker du till Nuwara Eliya. På vägen dit blir det ett besök på en teplantage..

Teproduktion i Sri Lanka
 (ca 1 timmes utflykt)
Produktionen av te introducerades 1867 av James Taylor, en brittisk teodlare som kommit till landet 1852. Sedan dess har Sri Lanka blivit världens fjärde största teproducent och te är en av landets främsta handelsvaror och en betydande inkomstkälla för arbetare. Te står för 15 % av landets BNP och genererar ungefär 700 miljoner dollar årligen. 1995 var Sri Lanka världens ledande exportör av te (snarare än producent) med 23 % av den totala världsexporten. Tesektorn sysselsätter direkt eller indirekt fler än en miljon människor i Sri Lanka och 1995 fanns det 215 338 anställda på teplantager och på tegods. Luftfuktigheten, de svala temperaturerna och nederbörden på landets centrala högland utgör ett gynnsamt klimat för produktionen av högkvalitativt te.

Efter plantagebesöket fortsätter du till Nuwara Eliya där en stadstur står på programmet.

Nuwara Eliya
 (utflykten tar ca 1-2 timmar)
Framme i Nuwara Eliya blir det en stadsrundtur. Sri Lankas ”Lilla England” ligger i ett vackert landskap med berg, dalar, vattenfall och teodlingar. Runt hela Nuwara Eliya kan man se de brittiska influenserna med stugor och herrgårdar i Queen Anne-stil. Victoria Park som ligger mitt i staden är en fin plats för promenader, picknick och även fågelskådning då det finns en del ovanliga arter här. Efter rundturen checkar ni in på hotellet.
Boende på Araliya Green Hills 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 9: Nuwara Eliya – Ella
Efter frukost åker du med tåg till Ella.

Tågresa till Ella (tar ca 4,5 timme)
Tåget färdas via bergslandskap täckta av teplantager och ger en fantastisk utsikt över det gröna landskapet. På 1800-talet, under den brittiska ockupationen av Sri Lanka, byggde britterna järnvägslinjerna i Sri Lanka för att transportera te till Colombo Port. Sri Lankas bergslinje går genom Tea Estates och det anses vara en av de mest natursköna tågresorna i världen. På vägen passerar tåget natursköna berg, pittoreska omgivningar, mörka tunnlar och ger ett minne för livet.

Ankomst till Ella och besök av Nine Arch Bridge.

Nine Arch Bridge – (ca en timmes utflykt)
Nine Arch Bridge kallas även Bron i skyn och är en viaduktbro på Sri Lanka. Den är ett av landets bästa exempel på järnvägsbygge från kolonialtiden. Uppförandet av bron tillskrivs oftast en lokal byggare, P.K. Appuhami, i samråd med brittiska ingenjörer. Bron ligger i Demodara, mellan Ella och Demodaras tågstation. Bygden har sett en stadig ökning i turism tack vare brons arkitektoniska sinnrikhet och frodiga grönska på de omgivande sluttningarna.

Incheckning på hotellet där du kan koppla av innan middagen.
Boende på Luxury Mountain Boutique Hotel 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 10: Ella – Little Adam’s Peak – Talpe/Mirissa
Frukost på hotellet och därefter transfer till Little Adam’s Peak för en skön vandring.

Little Adam’s Peak – (ca 3 timmars utflykt)
Little Adam’s Peak har fått sitt namn efter sin storebror, det heliga berget Adam’s Peak, på grund av den liknande formen. Stigen upp till Little Adam’s Peak är lätt att hitta och med sina 1 141 meter är den ganska enkel att gå. Resan tar totalt cirka 2–3 timmar. 360-gradersutsikten med moln som kommer inrullande är en njutning för alla sinnen. Du rekommenderas att åka dit tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att ta in den allra bästa utsikten. Dessutom är det svalare då och vandringen, som är medelsvår, blir mindre tröttsam. Tänk dock på att vara försiktig när du sittandes på klipporna poserar för kameran.

Efter utflykten fortsätter resan till Talpe med ett stopp på vägen för att besöka Ravana falls.

Ravana Falls
Ravana Falls är en populär sevärdhet i Sri Lanka. Det anses vara ett av de bredaste vattenfallen i landet. Vattenfallet har fått sitt namn efter den legendariska kungen Ravana, som är förknippad med det berömda indiska eposet Ramayana.

Incheckning på hotellet för avkoppling innan middagen.
Boende på Mandara Resort Mirissa 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 11: Talpe/Mirissa
Fridag. Njut av hotellets faciliteter eller den närliggande stranden.

Tilläggsaktivitet. Om du önskar göra en utflykt idag rekommenderar vi ett besök av Madufloden som ligger cirka 1,5 timme från Mirissa. Kostnad för denna utflykt tillkommer.

Madu Gangafloden
Madu Ganga är ett grunt vattendrag i sydvästra Sri Lanka som mynnar ut i havet vid Balapitiya. Den buddhistiska sekten Amarapura Nikaya hade sin första upasampada (högre ordinationsceremoni) på en flottilj av båtar som ankrade här 1803. Det buddhistiska Kothduwatemplet ligger på en isolerad ö i sjön. Tillsammans med den mindre Randombesjön, till vilken den är förbunden genom två smala kanaler, bildas våtmarken Madu Ganga. Dess flodmynning och de många mangroveöarna utgör ett komplext ekosystem av våtmarker vid kusten. Den har stor ekologisk, biologisk och estetisk betydelse och är hemvist för 303 växtarter tillhörande 95 familjer och 248 arter av ryggradsdjur. Det kan vara ett av de sista återstående områdena med orörda mangroveskogar i Sri Lanka.

Incheckning på hotellet och slappna av innan middagen.
Boende på Mandara Resort Mirissa 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 12: Talpe
Fridag. Njut av hotellets faciliteter eller den närliggande stranden.
Boende på Mandara Resort Mirissa 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 13: Talpe/Mirissa – Colombo – Negombo
Efter frukost är det dags att checka ut från hotellet för transport till huvudstaden Colombo, en tur på normalt cirka 2,5 timme. I Colombo står en intressant stadsvandring på programmet.

Stadstur Colombo – (ca 3 timmars utflykt)
Colombo är centrum för företag och handel, medan den nya huvudstaden Sri Jayawardenapura Kotte ligger några kilometer bort. Från början var Colombo bara en liten hamnstad, men dess betydelse kom att öka under 1500-talet efter portugisernas ankomst 1505. Staden utvecklades senare till en viktig kusthamn under den brittiska perioden. Colombo utsågs till Sri Lankas huvudstad år 1815, efter att kungariket Kandy hade överlåtits till britterna. Lämningar från perioderna med portugisiskt, nederländskt och brittiskt styre står att finna överallt i staden. De portugisiska och nederländska befästningarna finns inte längre kvar, men vissa av deras byggnader och kyrkor kan beskådas i områdena Fort och Pettah.

Efter stadsturen fortsätter resan till Negombo och incheckning på hotellet.
Boende på Goldi Sands Hotel 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 14: Hemresa
Idag är det tidig utcheckning och med medhavd frukost sker resan till flygplatsen för vidare färd hem. Transfer till flygplatsen tar cirka 1 timme.
Måltider: frukost.

Pris

Prisexempel per person i dubbelrum: 37 100 SEK.

Prisexemplet avser resa med lägsta flygpris och del i dubbelrum. Priset påverkas bland annat av säsong och skiftningar i valutakurserna. Skicka en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Det bästa av Sri Lanka, 14 dagar”

Adress

Kenzan Tours
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm

Organisationsnummer: 556954-0783
Kenzan Tours på Facebook

Kontakta oss

Telefon: 021-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.

Titta på vår presentationsfilm