Resa till Sri Lanka elefant safari
Polonnaruwa Sri LankaResa till sri Lanka lokalbefolkningResa Solresa Sri Lanka Strand PassikudahResa till Sri Lanka ApungeTraditionell dans i Kandy Sri Lanka.Resa till Sri Lanka Nuwara Eliya

Det bästa av Sri Lanka, 11 dagar

Prisexempel: 20 900 kr

Vill du uppleva Sri Lankas djurliv, fantastiska natur, rika kulturliv och sköna bad i Indiska oceanen på en och samma resa? Här får du just det. Bland höjdpunkterna finns besök på ett elefantcenter, en teplantage och en naturskön tågresa. Du åker på safari i nationalparker med ett varierat djurliv, besöker världsarven Sigirya och Kandy liksom pulserande Colombo. Dessutom ingår några dagars avkoppling vid stranden i Passakudah. Resan kan förlängas med valfritt antal nätter på Maldiverna mot pristillägg. Resan går året runt på valfria utresedatum.

Artikelnr: SRI1 Kategori: Taggar: , , ,

Det bästa av Sri Lanka

Denna resa är en fristående resa utan fasta avresedatum och kan genomföras året runt. Resan sker på privat basis med egen engelsktalande chaufför/guide som har stor kännedom om platserna ni besöker. I de fall där guiden saknar tillräckliga kunskaper för att guida anlitas andra lokala guider. Dessa aktiviteter/utflykter sker då i lokalt sammansatta turistgrupper.

Programmet nedan är ett förslag på en resa som vi själva varmt rekommenderar. Vill du ändra något i programmet skräddarsyr vi gärna ett program som passar just dig och dina önskemål. Du bestämmer själv när du vill åka, vad du vill göra och hur du vill bo.

Detta ingår i resan till Sri Lanka

 • Flyg Skandinavien–Colombo t/r i ekonomiklass.
 • Flygskatter.
 • Tågbiljett Peradeniya–Nuwara Eliya.
 • Boende i 3–5 * hotell/resorter enligt programmet.
 • Privat rundresa 11 dagar/10 nätter enligt nedan program.
 • All transfer inom programmet. Alla fordon har AC.
 • Engelsktalande chaufför och lokala guider.
 • Måltider enligt programmet.
 • Två flaskor 500 ml mineralvatten per person och dag.
 • Lokala skatter.
 • Utflykter inkl. entréavgifter till nedan platser:
  – Pinnawala Elephant Orphanage
  – Sigiriya
  – Byvandring i Hiriwadunna med traditionell lunch
  – Minneriya nationalpark inkl. hyra av jeep
  – Ayurvedabehandlingar i Habarana
  – Polonnaruwa
  – Tandtemplet Dalada Maligawa i Kandy
  – Kulturell dansshow i Kandy
  – Gangarama 

Detta tillkommer

 • Alla luncher.
 • Drycker.
 • Visumavgifter.
 • Kamera- och videotillstånd.
 • Tidig incheckning och sen utcheckning.
 • Egna utflykter utöver de i programmet.

Dagsprogram

Flyg till Colombo med ankomst dag 1.

Dag 1: Ankomst Sri Lanka
Vid ankomsten blir ni välkomnade av den lokala representanten och får transfer till hotellet i Negombo. (Restid cirka 30 minuter.)
Boende: Suriya Luxury Resort 4*
Måltider: middag.

Dag 2: Negombo – Pinnawala – Sigiriya – Dambulla
Efter frukost checkar ni ut och fortsätter till Sigiriya. På vägen dit besöker ni Pinnawala Elephant Orphanage. (Restid Negombo–Pinnawala cirka 2,5 timmar.)

Pinnawala Elephant Orphanage
Pinnawala Elephant Orphanage är ett rehabiliteringscenter för övergivna och skadade elefanter. Det startades 1975, och nu finns fler än 65 elefanter där. Som en följd av ett speciellt uppfödningsprogram har mer än 25 små elefanter fötts i Pinnawala under åren. Besöker man Pinnawala under förmiddag eller tidig eftermiddag kan man se när elefanterna utfordras och får ett bad i floden intill centret. Entré ingår.

Sigirya
Ni fortsätter sedan till Sigiriya Rock Fortress. (Restid Pinnawala–Sigiriya cirka 2½ timmar.) Sigirya har utsetts till världsarv av UNESCO och är kanske Sri Lankas mest fantastiska underverk. Sigiriya är också känd som Lion Rock på grund av det enorma stenlejon som brukade omsluta ingången till palatset. Ovanpå den 180 meter höga klippan ligger ruinerna av det kungliga palats från 400-talet e.Kr. som tronade på toppen. På en av trapporna upp finns det enda kända kvarvarande antika verket av Sinhalas sekulära konstverk i form av fresker av 21 jungfrur i naturlig storlek. De har fortfarande kvar sina ursprungliga färger. Missa inte heller trädgårdarna, sommarhusen och grottorna som ligger på området runt klippan. Entré ingår. Ni fortsätter sedan till Dambulla där ni checkar in på hotellet.
Boende: Amaya Lake 4*
Måltider: frukost, middag.

Resa till Sri Lanka Sigirya

Dag 3: Dambulla – Hiriwadunna – Habarana – Passikudah
Nu väntar en dag full av upplevelser.

Byvandring i Hiriwadunna
Efter frukost checkar ni ut och åker till Hiriwadunna där ni vandrar genom en typisk lankesisk by. Reservoaren, den omgivande djungeln  och våtmarkerna är full av liv på morgonen och kvällen. Utöver det fantastiska fågellivet, fjärilarna och möjligheten att få se krokodiler får ni även se byborna när de utför sina morgonsysslor, som fiske och klädtvätt vid sjön. Utflykten tar cirka 2–3 timmar.

Med oxkärra genom landsbygden
Genom nästa del av äventyret får ni åka med en oxkärra. Färden går genom tät skog och över öppna fält där många skogsfåglar och olika vilda djur, som till exempel apor, björnar, harar, pytonormar, mungor och elefanter lever. Under färden kan ni luta er tillbaka och njuta av den blå himlen som skymtar mellan grenverken och se hur livet på landsbygden är medan vagnen rullar fram. Färden tar cirka 45 minuter

Katamaransafari
Ni fortsätter sedan med en katamaransafari med dubbelkanot på en naturskön sjö och vadar igenom en ytlig ström. Känslan av äventyr ökar då ni ska ta er till en traditionell Chenaodling genom att korsa en bredare biflod med katamaranen. Vid Chenaodlingen stannar ni till och möter bondens ödmjuka gästfrihet. Kanske får ni smaka på te gjort av kokos, ingefära eller någon annan av säsongens frukter. Från katamaranen kan ni se många olika fågelarter som påfåglar, gröna duvor, skarvar, olika kungsfiskar och örnar. Turen tar cirka 30 minuter.

Efter detta väntar en traditionell lunchbuffé tillagad av kvinnorna i byn med traditionella metoder i krukor av lergods. I lunchen ingår ris med sex olika curryrätter, papadam, friterad fisk och sallad. Till dessert blir det säsongens frukter/curd med sirap eller honung. Maten serveras på lotusblad.

Ayurvedabehandling
Efter denna autentiska matupplevelse fortsätter ni till Habarana där ni kan skämma bort er med lankesiska ayurvedabehandlingar. En ayurvedisk helkroppsmassage och 20 minuters ångbad ingår. (Restid Dambula–Habarana cirka en timme.)

Passikudah
Efter avslutad behandling fortsätter resan till strandresorten i Passikudah där ni checkar in på ert hotell. Passikudah är känt för att ha en av världens längsta långgrunda kustlinje. Man kan gå flera kilometer ut i havet då vattnet bara är några centimeter djupt och strömmarna svaga jämfört med resten av Sri Lankas kust. Här finns också Passikudah Reef och Mushroom Reef som båda kan skryta med varierande korallrev och fiskstim. Revsystemet anses vara ett av det bästa i öster och mycket av det är fortfarande outforskat. Vid den sydöstra änden Passikudah Bay är det djupare, och det är en bra plats för nattdykning för att se koraller och en mångfald av småfiskar i regnbågens alla färger. (Restid Habarana–Passikudah cirka tre timmar.)

Boende: Amethyst Resort 3+*
Måltider: frukost, middag.

Dag 4–6: Passikudah
Fria dagar för vila eller egna aktiviteter
Boende: Amethyst Resort 3+*
Måltider: frukost, middag.

Dag 7: Passikudah – Polonnaruwa – Minneriya – Dambulla
Ni checkar ut efter frukosten och åker till Polonnaruwa där ni får en stadsrundtur (restid cirka 2 timmar.) Polonnaruwa är Sri Lankas näst äldsta stad. Här finns en intressant mix av buddhistiska och hinduistiska byggnader som är ett arv efter de olika kungar som regerat här. Polonnaruwa blomstrade på 1100-talet e.Kr. då den kände kung Parakramabahu I gjorde mycket för att skapa en praktfull stad. Hans största prestation var konstruktionen av en enorm cirka 25 km² stor vattenreservoar. Här finns en mängd intressanta lämningar av byggnader och andra strukturer att beskåda. Ruinerna finns inom gångavstånd, och många av dem skuggas av träden vilket är ett skönt avbrott från den tropiska solen. Entré ingår.

Polonnaruwa Sri Lanka

Efter avslutat besök fortsätter ni till Minneriya nationalpark där ni åker på en cirka två timmars jeepsafari (restid till Minneriya cirka 1 timme). Nationalparken på 8 889 hektar är känd för sin stora population av elefanter med hjordar om 100–150 individer som vandrar i djungeln och i närheten av sjön. Entré och hyra av jeep ingår.

Resa till Sri Lanka safari elefanter

Kan ni inte besöka Minneriya på grund av väderförhållanden kan ni i stället åka till Kaudulla nationalpark som utsetts till ett viktigt ornitologiskt område. Här finns ett varierat växt- och djurliv, inklusive stora däggdjur, fiskar och reptiler. Alternativt kan ni åka till Hurulu ekopark som ligger i utkanten av Hurulu skogsreservat. Reservatet är en viktig livsmiljö för Sri Lankas elefanter och omges av flera skyddade områden. Ni fortsätter sedan till hotellet i Dambulla.
Boende: Amaya Lake 4*
Måltider: frukost, middag.

Dag 8: Dambulla – Kandy
Efter frukost fortsätter resan till Kandy där ni får en stadsrundtur (restid cirka 3 timmar). Kandy är ännu ett av UNESCO:s världsarv i Sri Lanka. Staden är en av de mest heliga platserna för buddhister världen över, då Buddhas tand förvaras i templet Dalada Maligawa. Andra sevärdheter är resterna av det kungliga palatset, drottnings palats (numera Nationalmuseum) och andra byggnader som användes av hovet. Ön i mitten av Kandysjön användes som sommarbostad av kungarna. Idag är det ett centrum för buddism, konst, hantverk, dans, musik och kultur. På flera ställen i staden uppförs dagliga föreställningar med dans och musik, och ni kommer på kvällen att få se en uppvisning av olika danser från Sri Lanka (entré ingår).
Boende: Amaya Hills 4*
Måltider: frukost, middag.

Resa till Sri Lanka Kandy

Dag 9: Kandy – Nuwara Eliya
Efter frukosten checkar ni ut och gör en naturskön tågresa från Peradeniya station till Nuwara Eliya (restid cirka 4 timmar). Tågresan går förbi teodlingar på kullarna och ger en fin utsikt över det gröna, bergiga landskapet. Järnvägen byggdes av britterna under 1800-talet då de ockuperade Sri Lanka. De startade då tågtrafik för att kunna transportera te från odlingarna till hamnen i Colombo och för att föra importerade varor till de inre delarna av landet. Den natursköna resan genom det gröna landskapet och genom mörka tunnlar kryddas av den mysiga atmosfären på tåget, den artiga servicen, maten och underhållningen ombord. Kupéerna är utrustade med bekväma säten och wi-fi (tågbiljett ingår). Efter ankomst till Nuwara Eliya får ni en cirka gör ni en cirka 1–2 timmar lång stadsrundtur.

Detta Sri Lankas ”Lilla England” ligger i ett vackert landskap med berg, dalar, vattenfall och teodlingar som kuliss. Det sägs vara en av de kallaste platserna på ön, men är temperaturmässigt som en engelsk vårdag med lite kallare nätter. Runt hela Nuwara Eliya kan man se de brittiska influenserna med små stugor och herrgårdar i Queen Anne-stil. Victoria Park som ligger mitt i staden är en underbar plats för promenader, picknick och fågelskådning då det finns en del ovanliga arter här.

Efter stadsrundturen checkar ni in på hotellet.
Boende: Araliya Green Hills 4*
Måltider: frukost, middag.

Dag 10: Nuwara Eliya – Kitulgala – Colombo
Ni checkar ut efter frukosten och fortsätter er resa till Colombo via Kitulgala (restid Nuwara Eliyra–Colombo cirka fem timmar). Kitulgala är känd som platsen där den berömda filmen ”Bron över floden Kwai” spelades in. På vägen ser ni även vattenfallen St. Clare och Devon.

På vägen till Colombo besöker ni ett teplantage och en tefabrik. Sri Lanka är världens fjärde största teproducent, och industrin är en av landets viktigaste inkomstkälla. Teindustrin startades i landet år 1967 av den brittiska odlaren James Taylor. Idag sysselsätter den över en miljon lankeser. Luftfuktigheten, låga temperatur och regnet i landets centrala högland ger ett klimat som gynnar produktionen av högkvalitativt te.

Vid ankomsten till Colombo gör ni en cirka två timmar lång stadsrundtur som inkluderar shopping. Colombo var bara en liten hamnstad på 1500-talet då portugiserna kom. Utvecklingen till en viktig hamnstad skedde under den brittiska perioden, och 1815 blev Colombo Sri Lankas huvudstad. Idag är det landets affärs- och handelscentrum. Ingen av de portugisiska och holländska befästningarna finns kvar idag, men några av deras byggnader och kyrkor kan ses i områdena Fort och Pettah. Sevärda platser i staden inkluderar britternas forna militära garnison Fort, guldsmedskvarteret Sea Street i hjärtat av Pettah, Bazaar-området där det också finns ett hinduiskt tempel med detaljerade stenskulpturer, klocktornet Kayman’s Gate, Wolvendaalkyrkan från 1749, det buddistiska templet Kelaniya från 600 f.Kr., Davatagahamoskén och olika museum.
Boende: Galadari Hotel 5*
Måltider: frukost, middag.

Dag 11: Hemresa
Efter frukosten får ni transfer till flygplatsen för att resa hem (restid cirka 1 timme).
Måltider: frukost.

Pris

Prisexempel per person i dubbelrum: 20 900 SEK .

Prisexemplet avser resa med lägsta flygpris och del i dubbelrum. Priset påverkas bland annat av säsong och skiftningar i valutakurserna. Skicka en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

Förläng resan till Maldiverna

Du som vill kan mot tillägg förlänga resan till Maldiverna. Detta ingår:

 • Flyg Colombo–Maldiverna inkl. inrikesflyg med personlig assistans på flygplatsen vid ankomst och inför hemresan.
 • Flyg Maldiverna–Skandinavien.
 • Flygtransfer med bil på Hanimadhoo. Biltransfer s på ön.
 • 6 nätters boende på ekoresorten The Barefoot Eco Hotel 4* på ön Hanimadhoo i seaside room, dubbelrum inkl. helpension.
 • Aktiviteter på The Barefoot, läs mer om dem nedan.
 • 24 timmars lokal jourservice på plats (engelsktalande).

Tillägg per person i dubbelrum: från 8 900 SEK.

Möjlighet finns att uppgradera rumskategorin på The Barefoot eller välja annan resort mot pristillägg. Fråga oss för mer information!

Resa till Maldiverna The Barefoot Eco Hotel strand

The Barefoot Eco Hotel

The Barefoot Eco Hotel ligger vid den kritvita stranden på ön Hanimadhoo i norra Maldiverna. The Barefoot drivs enligt ekoturismens principer att skydda naturen och främja lokalbefolkningens välbefinnande. Hotellet använder bland annat solpaneler för att minska användningen av dieselgeneratorer, köper in närproducerade produkter så långt det är möjligt och anställer öns befolkning på hotellet. De har även marinbiologer som noga följer turismens påverkan på den marina miljön.

Vid ankomsten till The Barefoot får du en välkomstdrink och en uppfriskande handduk att tvätta bort resdammet med. De erbjuder ett brett utbud av gratis aktiviteter för sina gäster. För dig som vill röra på dig finns ett fullt utrustat gym, dagliga yogapass, volleyboll, bowlingbana, kajaker och cyklar för barn och vuxna. Det finns också olika brädspel, bibliotek och ett teleskop. I rumspriset ingår också gratis wifi på hela hotellet och en stor flaska vatten per rum och dag. Helpension inkl. frukostbuffé, lunch och middag ingår i samtliga rumskategorier. Vatten som måltidsdryck lunch och middag.

Hotellet har en saltvattenpool, och på stranden finns solstolar, parasoller och strandhanddukar att låna. Du som vill snorkla är välkommen att följa med marinbiologen ut på de dagliga turerna till det fantastiska husrevet. Du har också möjlighet att delta i deras biologilektioner och prova på att vistas under vatten med tuber.

Eftersom The Barefoot ligger på en bebodd ö får de enligt Maldivernas gällande lagar inte servera alkohol. Hotellet har dock en barbåt i lagunen utanför hotellet dit de kör sina gäster.

Mer information om The Barefoot Eco Hotel:

The Barefoots hemsida

Film om The Barefoot

Faktablad om The Barefoot (pdf)

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till info@kenzantours.se eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: SRI1

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Det bästa av Sri Lanka, 11 dagar”