Resa Solresa Sri Lanka Strand Passikudah

Det bästa av Sri Lanka, 14 dagar

Prisexempel: 30 900 kr

Vill du uppleva Sri Lankas djurliv, fantastiska natur, rika kulturliv och sköna bad i Indiska oceanen på en och samma resa? Här får du just det. Bland höjdpunkterna finns besök på ett elefantcenter, en teplantage och natursköna Ella. Du åker på safari i nationalparker med ett varierat djurliv, besöker världsarven Sigirya och Kandy och avslutar med sol och bad i Mirissa. Resan kan förlängas med valfritt antal nätter på Maldiverna.

Artikelnr: SRI1 Kategori: Etiketter: , , ,

Det bästa av Sri Lanka

Denna resa är fristående och kan genomföras året runt. Resan sker på privat basis med egen engelsktalande chaufför/guide som har stor kännedom om platserna ni besöker. I de fall där guiden saknar tillräckliga kunskaper för att guida anlitas andra lokala guider. Dessa aktiviteter/utflykter sker då i lokalt sammansatta turistgrupper.

Programmet nedan är ett förslag på en resa som vi själva varmt rekommenderar. Vill du ändra något i programmet skräddarsyr vi gärna ett program som passar just dig och dina önskemål. Du bestämmer själv när du vill åka, vad du vill göra och hur du vill bo.

Detta ingår i resan till Sri Lanka

 • Flyg Skandinavien–Colombo t/r i ekonomiklass.
 • Flygskatter.
 • Boende i 3–4* hotell/resorter enligt programmet.
 • Privat rundresa 14 dagar/13 nätter enligt nedan program.
 • All transfer inom programmet. Alla fordon har AC.
 • Engelsktalande chaufför och lokala guider.
 • 2 flaskor mineralvatten per person/dag.
 • Måltider enligt programmet.
 • Lokala skatter.
 • Utflykter inkl. entréavgifter till nedan platser:
  – Sigiriya Rock fortress
  – Pinnawala Elephant Orphanage
  – Minneriya National Park.
  – Minneriya Jeep Safari
  – Kandy tooth temple
  – Kandy dance
  – Pidurangala rock
  – Stilt Fishing
  – Tågresa från Nanuoya till Ella
  – Gangarama Temple
  – Stadstur i Colombo

Detta tillkommer

 • Alla luncher.
 • Drycker.
 • Visumavgifter.
 • Kamera- och videotillstånd.
 • Tidig incheckning och sen utcheckning.
 • Egna utflykter utöver de i programmet.

Dagsprogram

Dag 1: Ankomst Sri Lanka – Pinnawala – Dambulla
Ankomst till Sri Lanka. En representant från Tropical Asia Tours välkomnar och tar dig till Pinnawala. Från flygplatsen till Pinnawala tar det cirka 2,5 timmar.

Pinnawala Elephant Orphanage
Pinnawala ligger på Colombo-Kandy Road knappt 90 km från Colombo. Här öppnades 1975 ett barnhem för att hysa de övergivna och skadade elefanterna. I dag har antalet elefanter ökat till fler än 65 och inkluderar elefantkalvar från olika delar av Sri Lanka och fler än 25 kalvar som fötts genom ett program för uppfödning i fångenskap. De bästa tidpunkterna att besöka barnhemmet är när det är dags för matning 09.15–10.00 eller 13.30–14.00 samt när det är baddags 10.00–10.30 och 14.00–14.30, då alla elefanterna tas till den närliggande floden.
Efter denna utflykt fortsätter resan till Dambulla. Från Pinnawala till Dambulla tar det cirka 2 timmar.
Boende i Dambulla: Tropical Life Dambulla Resort and Spa 4*
Måltider: middag

Dag 2: Dambulla – Sigiriya – Minneriya – Dambulla
Efter frukost besöker du Sigiriya för att besöka Skogsträdgården vid Sigiriya Rock.

Sigirya (utflykten tar cirka 2,5 timmar)
Sigiriya är ett världsarv och denna fästning från 400-talet är kanske den mest fantastiska sevärdheten på hela ön. Platsen är även känd som Lejonets berg på grund av det enorma lejon som brukade stå vid ingången till palatset på toppen av det 182 meter höga berget. På toppen finns lämningarna av det kungliga palatset, vattencisterner och övriga byggnader. På sluttningarna ligger vakthusen. I en av trapporna har det enda kända singalesiska sekulära konstverket överlevt i form av fresker av 21 unga damer i naturlig storlek som fortfarande lyser i sina ursprungliga färger. Vattenträdgårdarna, fontänträdgården, sommarhus, stenblocksträdgårdarna och grottorna inom det inhägnade området är väl värda ett besök.

Därefter fortsätter ni till Minneriya nationalpark för en safari med fyrhjulsdriven jeep. Från Sigiriya till Minneriya tar det cirka 40 minuter.

MINNERIYA NATIONALPARK – (utflykten tar cirka 3 timmar)
Denna nationalpark täcker en yta på 8 889 hektar och är känd för sin stora elefantpopulation. Elefanterna strövar omkring i djungeln i flockar om 100 till 150 stycken och kan ofta ses vid sjöns avrinningsområde. Ingången ligger vid Ambagaswewa, cirka 6 km från Habarana på huvudvägen Habarana Polunnaruwa Road. Omkring 300 vilda elefanter finns registrerade i Minneriya nationalpark och mellan augusti och september äger den berömda elefantsamlingen rum här. Då kan du lätt få syn på hundratals elefanter samtidigt.
Boende: Tropical Life Dambulla Resort and Spa 4*
Måltider: middag

Dag 3: Dambulla – Piduranagla – Dambulla
Efter frukost klättrar du uppför och besöker templet på Pidurangala Rock.

PIDURANGALA(utflykten tar cirka 3 timmar)
Pidurangala Vihara är ett gammalt buddisttempel som ligger i byn Pidurangala i Matale-distriktet i Sri Lanka. Templet byggdes på en massiv klippa som heter Pidurangala och som ligger några kilometer norr om den historiska fästningen Sigiriya. Man tror att Pidurangala Viharas historia går tillbaka till det första och andra århundradet f.Kr. På den tiden användes Pidurangala som ett buddistiskt kloster. Under kung Kashyapas styre (473–495 e.Kr.) blev det sedan en framstående plats.

Pidurangala är en mer utmanande stigning än Sigiriya och bör inte genomföras av dig med sämre fysisk kondition. Det finns ingen riktig väg upp. Branta, ojämna trappsteg övergår i stenblock och springor som klättrare måste navigera för att kunna nå toppen. Väl upp bjuds du på fantastiska vyer över det omgivande landskapet och det mäktiga Sigiriya-berget.
Boende: Tropical Life Dambulla Resort and Spa 4*
Måltider: middag

Dag 4: Dambulla – Matale – Kandy
Efter frukost går resan till Kandy. På vägen dit besöker du Matale kryddträdgård.
Från Dambulla till Matale tar det cirka 1 timme.

SRI LANKAS KRYDDTRÄDGÅRDAR – (utflykten tar cirka 2 timmar)
I Matale (på vägen från Dambulla till Kandy) och i Mawanella på Colombo-Kandy Road får du se ett flertal kryddträdgårdar med kanel, kardemumma, pepparrankor och många andra kryddträd, -växter och rankor som planteras. Här finns också möjlighet att köpa kryddor och kryddprodukter. Vid varje kryddträdgård för besökare en rundtur med en guide som beskriver varje träd och växt och som efter rundturen förklarar hur kryddorna används i matlagning.

Därefter fortsätter resan till Kandy. Från Sigiriya till Kandy tar det cirka 2,5 timmar. Vid ankomsten till Kandy får du åka på en stadstur som inbegriper ett besök till Tandtemplet.

KANDY (Utflykten tar cirka 1,5 timmar)
Denna bergshuvudstad är också ett världsarv. Den utgjorde de singalesiska kungarnas sista fäste under det portugisiska, holländska och brittiska styret och föll slutligen i britternas händer efter en överenskommelse 1815. För buddisterna i Sri Lanka och resten av världen är Kandy en av de heligaste platserna, eftersom det är hem till Sri Dalada Maligawa – Buddhas Tandtempel. I närheten finns ruinerna av det kungliga palatset (“Maha Wasala”), “Palle Wasala” där drottningarna bodde och där Nationalmuseet numera ligger, “Meda Wasala” där andra närstående bodde, Audience Hall, Natha Devala och Vishnu Devala. Badpaviljongen (“Ulpenge”) ligger vid sjön. I mitten av sjön ligger ön “Kiri samudraya” (mjölkvitt hav) som nyttjades av kungarna som sommarhus. I dag är detta ett centrum för buddism, konst, hantverk, dans, musik och kultur.
Boende: Amaya Hills – 4* Kandy
Måltider: frukost och middag.

Dag 5: Kandy – Nuwara Eliya – Nanuoya – Ella
Efter frukost går resan till Ella med ett besök till teplantagen på vägen. Från Kandy till Ella tar det cirka 4 timmar.

TEPRODUKTION I SRI LANKA (Cirka 1 timmes utflykt)
Produktionen av te introducerades 1867 av James Taylor, en brittisk teodlare som kommit till landet 1852. Sedan dess har Sri Lanka blivit världens fjärde största teproducent och te är en av landets främsta handelsvaror och en betydande inkomstkälla för arbetare. Te står för 15 % av landets BNP och genererar ungefär 700 miljoner dollar årligen. 1995 var Sri Lanka världens ledande exportör av te (snarare än producent) med 23 % av den totala världsexporten. Tesektorn sysselsätter direkt eller indirekt fler än en miljon människor i Sri Lanka och 1995 fanns det 215 338 anställda på teplantager och på tegods. Luftfuktigheten, de svala temperaturerna och nederbörden på landets centrala högland utgör ett gynnsamt klimat för produktionen av högkvalitativt te.

Fortsätt till Nanuoya för att sedan ta tåget till Ella.

TÅGRESA TILL ELLA
Tåget färdas via bergslandskap täckta av teplantager och ger en fantastisk utsikt över det gröna landet. På 1800-talet, under den brittiska ockupationen av Sri Lanka, byggde britterna järnvägslinjerna i Sri Lanka för att transportera te till Colombo Port. Sri Lankas bergslinje går genom Tea Estates och anses vara en av de mest natursköna tågresorna i världen. På vägen passerar tåget natursköna berg, pittoreska omgivningar, mörka tunnlarna och ger ett minne för livet. Tågresan tar ca 4,5 timme.

Väl framme checkar du in på hotellet.
Boende: Ella Gap Hotel, – 3*+
Måltider: frukost och middag

Dag 6: Ella
Efter frukost besöker du sevärdheter i Ella.

ELLA
Med de östra slätterna 900 meter nedanför är utsikten från Ella Gap en av de mest spektakulära och natursköna på Sri Lanka. Ella Rock är känd för Ravanas grotta. Ravana var en legendarisk kung i Sri Lanka som härskade i förhistoriska tider. Det 330 meter höga vattenfallet ligger några kilometer från Ella Town och är ett av de vackraste vattenfallen i landet. Mini Adam’s Peak och Nine Arch Bridge är två andra natursköna platser som du kan se på dessa fantastiska slätter.

Ankomst till Ella och besök av Nine Arch Bridge Ella.

NINE ARCH BRIDGE(Cirka en timmes utflykt)
Nine Arch Bridge kallas även Bron i skyn och är en viaduktbro på Sri Lanka. Den är ett av landets bästa exempel på järnvägsbygge från kolonitiden. Uppförandet av bron tillskrivs oftast en lokal ceylonesisk byggare, P.K. Appuhami, i samråd med brittiska ingenjörer. Den ligger i Demodara, mellan Ella och Demodaras tågstation. Bygden har sett en stadig ökning i turism tack vare brons arkitektoniska sinnrikhet och frodiga grönska på de omgivande sluttningarna.
Incheckning på hotellet.

LITTLE ADAM’S PEAK(Cirka 3 timmars utflykt)
Little Adam’s Peak har fått sitt namn efter sin storebror, det heliga berget Adam’s Peak, på grund av den liknande formen. Stigen upp till Little Adam’s Peak är lätt att hitta och med sina 1 141 meter är den ganska enkel att gå. Resan tar totalt cirka 2–3 timmar. 360-gradersutsikten med moln som kommer inrullande är en njutning för alla resenärer. Du rekommenderas att åka dit tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att ta in den allra bästa utsikten. Dessutom är det svalare då och vandringen, som är medelsvår, blir mindre tröttsam. Tänk dock på att vara försiktig när du sittandes på klipporna poserar för kameran.
Boende: Ella Gap Hotel, – 3*+
Måltider: frukost och middag

Dag 7: Ella – Galle – Mirissa
Efter frukost besöker du Ravana Falls. Därefter fortsätter du till Galle för en stadstur.
Från Ella till Galle tar det cirka 3,5 timmar.

GALLE(Cirka 2 timmars utflykt)
Galle sydkustens största stad. Dess äldsta landmärke, och numera ett världsarv, är det massiva portugisiska och holländska fortet där den centrala stadsdelen ligger. Men staden kan vara mycket äldre än så. Vissa forskare menar att detta är “Tarshish” i gamla testamentet, dit kung Salomon skickade sina handelsfartyg och dit Jona flydde från Gud. I dag finns inga bevis från de portugisiska grundarna inom det 90 hektar stora fortet.

Därefter är det dags för styltfiske i Koggala (obs, denna utflykt är endast i mån av tid)

STYLTFISKE
Denna utflykt till Koggala i närheten av Galle (från Galle till Koggala tar det 30 minuter) är berömd bland turister. Styltfiske är en fiskemetod som är unik för Sri Lanka, som ju är känt som “Indiska oceanens pärla”. Styltfiskarna sitter på en stylta som kallas “petta” och som är fastbunden i en vertikal påle, som i sin tur är neddriven i sanden några meter ut i vattnet. Från denna höga position kastar styltfiskarna ut sin lina och väntar tills en fisk nappar. Metoden må se primitiv och urgammal ut, men den drar turister. Den bästa tiden att besöka är tidig morgon och kväll.

Därefter fortsätter resan till Mirissa för incheckning på hotellet. Från Koggala till Mirissa tar det cirka 45 minuter.
Boende: Mandara Resort and Spa, – 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 8-12: Koppla av i Mirissa
Efter äventyret är det dags att koppla av några dagar vid havet med sol, bad och god mat.
Boende: Mandara Resort and Spa, – 4*
Måltider: frukost och middag

Dag 13: Mirissa – Colombo
Efter frukost är det dags för att checka ut från hotellet för transport till huvudstaden Colombo, en tur på normalt cirka 2 timmar. I Colombo står en intressant stadsvandring på programmet.

Stadstur Colombo(Cirka 3 timmars utflykt)
Colombo är centrum för företag och handel, medan den nya huvudstaden Sri Jayawardenapura Kotte ligger några kilometer bort. Från början var Colombo bara en liten hamnstad, men dess betydelse kom att öka under 1500-talet efter portugisernas ankomst 1505. Staden utvecklades senare till en viktig kusthamn under den brittiska perioden. Colombo utsågs till Sri Lankas huvudstad år 1815, efter att kungariket Kandy hade överlåtits till britterna. Lämningar från perioderna med portugisiskt, nederländskt och brittiskt styre står att finna överallt i staden. De portugisiska och nederländska befästningarna finns inte längre kvar, men vissa av deras byggnader och kyrkor kan beskådas i områdena Fort och Pettah.
Boende: Galadari Hotel, – 5* Colombo
Måltider: frukost och middag

Dag 14: Hemresa
Idag är det en tidig utcheckning och med medhavd frukost sker resan till flygplatsen för vidare färd hem. Transfer till flygplatsen tar cirka 1 timme.
Måltider: frukost.

Pris

Prisexempel per person i dubbelrum: 30 900 SEK .

Prisexemplet avser resa med lägsta flygpris och del i dubbelrum. Priset påverkas bland annat av säsong och skiftningar i valutakurserna. Skicka en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

Förläng resan till Maldiverna

Du som vill kan mot tillägg förlänga resan till Maldiverna. Detta ingår:

 • Flyg Colombo–Maldiverna inkl. inrikesflyg med personlig assistans på flygplatsen vid ankomst och inför hemresan.
 • Flyg Maldiverna–Skandinavien.
 • Flygtransfer med bil på Hanimadhoo. Biltransfer s på ön.
 • 6 nätters boende på ekoresorten The Barefoot Eco Hotel 4* på ön Hanimadhoo i seaside room, dubbelrum inkl. helpension.
 • Aktiviteter på The Barefoot, läs mer om dem nedan.
 • 24 timmars lokal jourservice på plats (engelsktalande).

Tillägg per person i dubbelrum: från 8 900 SEK.

Möjlighet finns att uppgradera rumskategorin på The Barefoot eller välja annan resort mot pristillägg. Fråga oss för mer information!

 

The Barefoot Eco Hotel

The Barefoot Eco Hotel ligger vid den kritvita stranden på ön Hanimadhoo i norra Maldiverna. The Barefoot drivs enligt ekoturismens principer att skydda naturen och främja lokalbefolkningens välbefinnande. Hotellet använder bland annat solpaneler för att minska användningen av dieselgeneratorer, köper in närproducerade produkter så långt det är möjligt och anställer öns befolkning på hotellet. De har även marinbiologer som noga följer turismens påverkan på den marina miljön.

Vid ankomsten till The Barefoot får du en välkomstdrink och en uppfriskande handduk att tvätta bort resdammet med. De erbjuder ett brett utbud av gratis aktiviteter för sina gäster. För dig som vill röra på dig finns ett fullt utrustat gym, dagliga yogapass, volleyboll, bowlingbana, kajaker och cyklar för barn och vuxna. Det finns också olika brädspel, bibliotek och ett teleskop. I rumspriset ingår också gratis wifi på hela hotellet och en stor flaska vatten per rum och dag. Helpension inkl. frukostbuffé, lunch och middag ingår i samtliga rumskategorier. Vatten som måltidsdryck lunch och middag.

Hotellet har en saltvattenpool, och på stranden finns solstolar, parasoller och strandhanddukar att låna. Du som vill snorkla är välkommen att följa med marinbiologen ut på de dagliga turerna till det fantastiska husrevet. Du har också möjlighet att delta i deras biologilektioner och prova på att vistas under vatten med tuber.

Eftersom The Barefoot ligger på en bebodd ö får de enligt Maldivernas gällande lagar inte servera alkohol. Hotellet har dock en barbåt i lagunen utanför hotellet dit de kör sina gäster.

Mer information om The Barefoot Eco Hotel:

The Barefoots hemsida

Film om The Barefoot

Faktablad om The Barefoot (pdf)

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till [email protected] eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: SRI1

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera ”Det bästa av Sri Lanka, 14 dagar”

Adress

Kenzan Tours
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm

Organisationsnummer: 556954-0783
Kenzan Tours på Facebook

Kontakta oss

Telefon: 021-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.

Titta på vår presentationsfilm