Program: Kilimanjaro trekking – vandring på Afrikas högsta berg, 6 till 8 dagar

Prisexempel: 21 900 kr

Drömmer du om att bestiga Afrikas högsta berg Kilimanjaro? Vi kan hjälpa dig att förverkliga den drömmen. Hittills har alla våra resenärer lyckats nå toppen med hjälp av våra erfarna guider. Vi erbjuder tre olika rutter upp för Kilimanjaro. Du väljer själv om du vill vandra med en grupp eller privat. Alla vandringar sker med professionell, engelsktalande personal. Ni övernattar i tält eller stugor enligt programbeskrivningarna, och helpension ingår. Läs mer om programmen och hitta den rutt som passar dig.

 

Kilimanjaro trekking

Detta är en individuell resa utan fasta startdatum. Resan går att kombinera med andra resmål som safari och sol och bad på Zanzibar. Vi skräddarsyr din resa, så hör av dig med dina önskemål!

Vi erbjuder tre olika rutter upp för Kilimanjaro. Marangurutten är den lättaste men mest välbesökta. Rongairutten kommer norrifrån och erbjuder en fantastisk utsikt över Kenyas masaiområden. Machamerutten är den vackraste men också något mer krävande rutten.

Vi kan skryta med att alla våra resenärer hittills har lyckats nå toppen! En imponerande prestation som underlättas av våra fantastiska guider.

Detta ingår under vandringen på Kilimanjaro

 • Transfer från/till Kilimanjaro flygplats.
 • Boende beskrivet i programmet. Helpension under vandringen och frukost i Arusha.
 • Boende i egna tält (2–3 personer i varje).
 • Alla parkavgifter och räddningsavgifter.
 • Engelsktalande professionell guide, assisterande guide och bärare.
 • Transfers till/från Arusha.

Detta ingår ej

 • Flyg till/från Kilimanjaro flygplats.
 • Visumkostnader.
 • Försäkringar.
 • Syrgas.
 • Mediciner.
 • Personlig utrustning.
 • Dricks.

Machamerutten är troligen den vackraste vägen uppför Kilimanjaro. All utrustning och förnödenheter transporteras av bärare, och en kock tillagar alla måltider. Man övernattar enbart i tält. Detta gör rutten, som även kallas Whiskyrutten, bättre lämpad för den lite mer äventyrslystne vandraren. Här får man uppleva storslagna landskap som man inte ser på de andra rutterna. Solnedgången vid Shira sent på eftermiddagen och Kibo som långsamt träder fram ur dimman vid den stora Barrancoväggen är något alldeles speciellt. Machamerutten genomförs normalt på sex dagar.

En annan fördel med Machamerutten är att man hinner acklimatisera sig. Rutten går upp till Lava Tower (4 630 m) den fjärde dagen, och därifrån går vi nästan 700 höjdmeter ned till Barranco Camp (3 960 m) där vi övernattar. På så sätt får man en lyckad acklimatisering.

Dagsprogram

Dag 1: Kilimanjaro – Arusha
Transfer från Kilimanjaro flygplats till Arusha. Övernattning på mellanklasshotellet Planet Lodge 3* inkl. frukost.

Dag 2: Arusha – Machame Gate (1 490 m) – Machame Camp (2 980 m)
Vandringstid: 7 timmar.
Distans: cirka 18 km.
Biotop: bergsskog.

Dagen börjar tidigt med en briefing och därefter blir det frukost. Vi åker sedan med bil till Machame Village (1 490 m ö.h.). Guiderna och bärarna packar förnödenheter och er utrustning i Machame Village. Vi får ett lunchpaket och ni kan köpa mineralvatten i byn. Om vägens skick tillåter åker vi i bil från byn till Machame Gate, men om vägarna är för leriga får vi vandra. Vandringen tar ungefär en timme. Efter registreringen vid ingången börjar vi uppstigningen. Vi kommer snabbt in i regnskogen. Här regnar det ofta och då blir stigen mycket sumpig, lerig och hal. Efter halva vägen äter vi en välkomstlunch. Vi kommer fram till Machames campingområde sent på eftermiddagen.

Dag 3: Machame Camp (2 980 m) – Shira Camp (3 840 m)
Vandringstid: 6 timmar.
Distans: cirka 9 km.
Biotop: hedland.

Ni väcks tidigt i Machame Camp. Efter frukosten går vi cirka en timme uppåt tills skogen slutar. Därifrån går vi i två timmar genom en hedlandszon som sakta reser sig uppåt på ett behagligt sätt. Efter en kort lunchrast fortsätter vi upp längs en klippig bergskam till Shiraplatån. Härifrån kan man mot öster se The Western Breach med dess fantastiska glaciärer. Vi är nu rakt väster om Kibo och efter en kort vandring kommer vi fram till Shira Campsite på 3 840 meters höjd. Bärarna kokar dricksvatten och vatten till tvätt innan middagen serveras. Så här högt upp kan temperaturen nattetid falla en bra bit under noll grader.

Dag 4: Shira Camp (3 840 m) – Lava Tower (4 630 m) – Barranco Camp (3 950 m)
Vandringstid: 7 timmar.
Distans: cirka 13 km.
Biotop: halvöken.

Rutten går nu österut genom halvöken och ett klippigt landskap som omger Lava Tower. Vi kommer upp i ett höjdläge på 4 630 meter efter cirka 5 timmars vandring. Lunchen serveras innan vi börjar uppstigningen på bergssluttningen som är täckt med stenras till Lava Tower (4 630 m) . Detta är den tuffaste dagen hittills på turen. Det brukar vara här som några av deltagarna för första gången börjar känna olika höjdrelaterade symtom som andfåddhet, irritation och huvudvärk. Efter lunchen går vi neråt igen, nästan 680 meters höjdskillnad, till Barrancos campingområde. Det är då man upptäcker hur värdefull acklimatisering på 4 600 meters höjd är. Nedstigningen till Barranco Camp tar cirka två timmar och här finns enastående möjligheter till att fotografera the Western Breach och Breach Wall. Lägret ligger i en dal under the Breach och Breach Wall, och här kan man uppleva en oförglömlig solnedgång medan middagen tillagas.

Dag 5: Barranco Camp (3 950 m) – Barafu Camp (4 550 m)
Vandringstid: 7 timmar.
Distans: cirka 13 km.
Biotop: alpin öken.

Efter att ha tillbringat en natt vid den stora Barranco Wall, som ger ett mycket imponerande intryck i början, börjar vi gå uppför detta imponerande hinder. Men det brukar vare lättare än man först trodde. Högsta punkten på leden ligger just under Heimglaciären, och här får man en uppfattning om hur vackert Kilimanjaro egentligen är. Leden fortsätter nu nedåt genom Karangadalen. Vi går över bergskammar och genom dalar tills vi kommer till Mwekarutten som vi nu följer vidare. Lägg märke till att denna rutt är den vanliga vägen ned från toppen. Vi går till vänster uppför bergskammen och efter cirka en timme kommer vi till Barafu Hut.

Det finns inte vatten i Barafu-campen, så sista möjligheten att skaffa vatten på denna rutt är i Karangadalen. Barafu är en mycket spännande campingplats omgiven av höga klippor, och det kan vara bra att bekanta sig med omgivningen innan det blir mörkt. Det är nu 1 345 höjdmeter upp till toppen och vi gör den slutgiltiga bestigningen samma kväll. Ni ska nu göra i ordning er utrustning, skidstav och termokläder så att vi är redo när vi ska försöka nå toppen. Kom ihåg att byta batterier i pannlampan och kameran, och se till att ni har ett set extra batterier med till båda. Vatten ska ni ha i en termoflaska så att det inte fryser. Vi går och lägger oss omkring kl. 19.00 och försöker få nödvändig vila och sömn innan det är dags för sista etappen upp till toppen.

Dag 6: Barafu Camp (4 550 m) – Uhuru Peak (5 895 m) – Mweka (3 100 m)
Vandringstid: 8 timmar till Uhuru Peak. 7 – 8 timmar ned till Mweka.
Distans: cirka 7 km uppför och 23 km nedför.
Biotop: stenras och istäckt bergstopp.

Vi stiger upp omkring kl. 23.30 och efter te och kakor ger vi oss iväg i natten. Vi går i en nordvästlig riktning och går uppför genom grova och massiva stenras mot Stella Point på kraterkanten. Denna sex timmars vandring till Stella Point är för många deltagare den mentalt och fysiskt mest utmanande delen av rutten.  Vid Stella Point (5 685 m) tar vi en kort rast. Som belöning för mödan kan ni nu få uppleva den mest fantastiska soluppgången som ni troligen någonsin kommer att se (om vädret tillåter).

Från Stella Point brukar det vara snö hela vägen (två timmar) upp till Uhuru Peak. Väderförhållandena bestämmer hur lång tid vi kan tillbringa på toppen. Vi ska inte stanna för länge på toppen då det är extremt svårt att komma igång igen på grund av kyla och trötthet. Ni kan nu njuta av att ni lyckats uppnå ert mål, och ni kommer troligen att minnas denna dag resten av livet.

Vandringen tillbaka från toppen till Barafu tar cirka tre timmar. Här tar vi en kort och välförtjänt rast. Vi samlar ihop resten av vår utrustning innan vi går ned mot Mweka Hut (3 100 m). Rutten, som inte är svår, går ned genom stenras till hedland och till slut kommer vi till skogen. Campen ligger i den övre delen av skogen, och dimma eller regn är vanligt här sent på eftermiddagen. Kvällsmaten tillagas och tvättvatten kokas.

Dag 7: Mweka Camp (3 100 m) – Mweka Gate (1 980 m) – Arusha
Vandringstid: 3 timmar.
Distans: cirka 15 km.
Biotop: skog.

Efter en tidig och välförtjänt frukost blir det en kort tre timmars vandring genom det vackra landskapet tillbaka till parkingången. Vid Mewka-ingången skriver ni ert namn och andra personuppgifter i ett register. Här får ni även ett certifikat om ni lyckats bestiga några av bergstopparna. Om ni kom till Stella Point (5 685 m) får ni ett grönt certifikat och om ni kom till Uhuru Peak (5 895 m) får ni ett guldcertifikat.

Från Mweka Gate fortsätter vi de 3 km ned till Mweka Village, vilket normalt tar en timme på den leriga stigen. I Mweka Village serveras en underbar varm lunch! Efteråt åker ni i bil tillbaka till Arusha och kan sedan ta en länge efterlängtad varm dusch. Därefter blir det kvällsmat och ni kan fira er prestation! Övernattning på mellanklasshotellet Planet Lodge 3* i Arusha inkl. frukost.

Dag 8: Arusha – Kilimanjaro flygplats
Transfer till Kilimanjaro flygplats för vidare flyg till annan destination.

Pris

Prisexempel per person: 26 600 SEK.

Denna vandring ingår även i vårt program Äventyr i Tanzania & Zanzibar.

Rongairutten är Kilimanjaros enda rutt som kommer norrifrån. Det är en lugn rutt och är bergets minst besökta. Här får du se vackra vyer över Kenyas masajområden, och under vandringen kan man beskåda den vackra och orörda naturen. Turen går att genomföra året om bortsett från april och maj. Följ med på ett riktigt äventyr och gör bergsbestigardrömmen till verklighet!

Dagsprogram

Dag 1: Kilimanjaro International Airport – Arusha
På flygplatsen möts du av dina guider för transfer till Arusha. Här bor vi en natt på Planet Lodge 3*.

Dag 2: Arusha – Nare Moru Village (1 996 m) – 1st CavesCamp (2 626 m): 6–7 km
Efter frukost kör vi till Nare Moru Village där vår vandring börjar. Vi går genom ett landskap som bjuder på både odlad mark och barrskogar. Vi campar sedan vid 1st Cave Camp på 2 626 meters höjd.

Dag 3: 1st CaveCamp (2 626 m) – Kikelelwa Camp (3 679 m): 11,8 km
I dag fortsätter vi vår vandring till Kikelelwa Camp. På vägen hinner vi se både fina vyer över Kibo och de östra isfälten nära kratern. Vi campar i natt igen, denna gång vid Kikelelwa Camp.

Dag 4: Kikelelwa Camp (3 679 m) – Mawenzi Tarn Camp (4 303 m): 3,7 km
Vi lämnar campen för nästa mål: Mawenzi Tarn Camp. På eftermiddagen hinner vi utforska området runt omkring campen och hinna acklimatisera oss inför morgondagens stigning.

Dag 5: Mawenzi Tarn Camp (4 303 m) – Kibo Hut (4 730 m): 9 km
Dagen bjuder på en varierad vandring upp längs bergsstigen fram till Kibo Hut, som ligger 4730 meter över havet. Resten av dagen vilar vi för att vara pigga och glada i tid till morgondagens tidiga start.

Dag 6: Kibo Hut  (4 730 m) – Uhuru Peak (5 895 m) – Horombo Hut (3 605 m): 5,4 km uppför och 15 km nedför
Du blir väckt runt midnatt för att vi tidigt ska kunna nå toppen. Vi vandrar mot Stella Point där vi hoppas få se en vacker soluppgång. Det tar oss cirka 6 timmar att komma fram och det här är för många vandringens värsta sträcka, både fysiskt och psykiskt. Förhoppningsvis känns det värt det när vi väl är uppe och solen går upp med oss. Vi går sedan mot Uhuru Peak. Vädret här kan variera och ändras snabbt vilket gör att vi inte kan stanna på någon punkt för länge utan behöver fortsätta gå så snabbt som möjligt. Vi tar oss sedan ned och tillbaka till Kibo Hut där vi hämtar resterande del av våra saker och äter mat innan vi till sist tar oss ned till Horombo Hut där vi spenderar natten.

Dag 7: Horombo Hut (3 705 m) – Marangu Gate (1 860 m): 19,7 km
Efter en tidig frukost fortsätter vi nedför berget till Marangu Gate där vår bil väntar på oss för att ta oss till Arusha och Planet Lodge 3*.

Dag 8: Arusha – Kilimanjaro International Airport
Efter frukost får du transfer till flygplatsen i gott om tid innan ditt flyg avgår. Passa på att kombinera resan med ett mer avkopplande resmål, varför inte till exempel besöka vackra Zanzibar?

Pris

Prisexempel per person: 27 100 SEK.

Marangu är bergets lättaste väg upp till toppen tack vare dess direkta rutt och en gradvis ökande lutning. Det är den enda rutten på berget där du kan övernatta inomhus i stugor. Här får besökarna en madrass och kudde men du behöver ta med dig din sovsäck. Hytterna har en gemensam matsal och de hytter som är längst ned på berget har fungerande toaletter medan Kibo Hut enbart har enklare toaletter och hinkar med vatten. Marangu är den klassiska rutten till toppen av Kilimanjaro, men också den mest besökta rutten.

Dagsprogram

Dag 1: Kilimanjaro International Airport – Nakara Hotel
När du landat vid flygplatsen möter er guide upp dig för att hjälpa dig med ditt bagage till bilen. Därefter reser ni till Nakara Hotel i Marangu, Moshi för en första natt.

Dag 2: Marangu Gate (1 860 m) – Mandara Hut (2 700m): 8 km
Efter frukost reser vi från vårt hotell till Marangu Gate. Här spenderar vi cirka två timmar med att registrera oss och packa ihop våra väskor. Därefter börjar vi vår vandring genom den semi-tropiska skogen till vår första övernattningsstuga Mandara Hut.

Dag 3: Mandara Hut (2 700 m) – Horombo Hut (3 705 m): 12 km
Vi beger oss genom alpina ängar och hedar till Horomobo Hut på 3705 meters höjd. Härifrån ser du den fina utsikten över Mawenzi och Kibo Peaks.

Dag 4: Horombo Hut (3 705 m) – Kibo Hut (4 730 m): 10 km
Efter frukost vandrar vi vidare uppåt berget till Kibo Hut. Under vår vandring blir landskapet gradvis mer fyllt av sten samtidigt som växtligheten minskar.

Dag 5: Kibo Hut (4 730 m) – Uhuru Peak (5 895 m) – Horombo Hut (3 705 m): 6 km
Du väcks vid midnatt för en lång men spännande dag. Efter lite mat börjar vi vandra uppåt till bergets topp, Uhuru Peak. Det tar oss 6-8 timmar, och vi räknar med att vara uppe vid tidig morgon. Vi tar gruppbilder och firar vår prestation innan vi njuter av vandringen nedför berget och tar oss till Horombo Hut för en välförtjänt middag och en god natts sömn.

Dag 6: Horombo Hut (3 705 m) – Marangu Gate (1 860 m): 19,7 km
Efter frukost fortsätter vi nedåt berget till Marangu Gate där vi får våra certifikat och ett litet uppträdande av våra guider. Ni blir sedan körda tillbaka till Arusha där vi bor en sista avkopplande natt på Planet Lodge 3*.

Dag 7: Planet Lodge – Kilimanjaro International Airport
Efter frukost checkar vi ut och du får transfer till flygplatsen i god tid innan ditt flyg avgår.

Pris

Prisexempel per person: 21 900 SEK.

 

Fysisk träning och packlista

Trekkingen uppför Kilimanjaro kräver att man är i god form. Uhuru Peak ligger på 5 895 meters höjd, Kebnekaise är ”endast” 2 104 meter högt. Trekkingen börjar vid Machame Gate som ligger på 1 490 m ö.h. och ni ska upp till Uhuru Peak, det är 4 405 fallhöjdsmeter.

Det är absolut möjligt för helt vanliga människor att bestiga Kilimanjaro. Det är frågan om en vandring/trekking och inte klättring. Huvudparten av ert bagage (max 15 kilo per person) bärs också av bärare. Du själv bär en mindre dagryggsäck med varma kläder och regnkläder. Åldern är inte viktig för att klara det, den äldste personen som hittills bestigit berget är 88 år.

Man ska inte bortse från att 40 % av dem som försöker gå upp till Uhuru Peak inte lyckas utan får vända på vägen. Därför är det viktigt att förbereda kroppen för den ansträngning vandringen ändå är.

Här hittar du vårt träningsprogram som bör påbörjas nio veckor innan du ska starta vandringen på Kilimanjaro. Det är viktigt att avsluta träningen senast fyra dagar före trekkingstarten så musklerna får tillräckligt med vila.

Det är viktigt att du har med dig klädsel och utrustning anpassat efter klimatet och vädret på Kilimanjaro som kan innebära regn, snö och temperaturer neråt -15°C. Här hittar du en packlista med det du behöver ha med dig.

Kartor

Här är fyra olika kartor över kilimanjaroområdet. Den topografiska kartan är mycket detaljerad och går att zooma in på det område du är intresserad av.

Regionkarta – överblick över Kilimanjaroområdet.

Trekkingrutter – enkel karta.

Stigning / höjdkurvor – lite mer detaljerad karta över Kibo.

Topografisk karta – mycket detaljerad, kan zoomas (6 MB).

Östra Afrika Flex

Vi erbjuder en mångfald av safariprogram som du kan kombinera med trekking, sol och bad i Tanzania och Kenya. Med hjälp av vårt koncept Östra Afrika Flex kan du själv skapa en resa som du vill ha den.

Mer information och bokning

För mer information och förfrågningar om en Kilimanjarotrekking, skicka in detta formulär, maila till [email protected] eller ring oss på 021-18 16 17.

Artikelnr: TNZ6

Förfrågan

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.