Program: Safari i västra Tanzania, 8 dagar

Prisexempel: 48 500 kr

De flesta känner säkert till Tanzanias berömda nationalparker, såsom Serengeti, Ngorongoro och Kilimanjaro. Men vi rekommenderar också landets okända västra och södra delar! De två viltreservat du besöker under den här resan, Gombe Stream National Park och Katavi National Park, är orörda och ligger långt ifrån den bebodda världen, vilket så klart innebär att besökarna är få. Du får med andra ord ha parkerna för dig själv! De vilda djuren är många, arterna högst varierande och vildmarken fascinerande. Självklart finns här också det som västra Afrika är mest känt för – vilda schimpanser!

Safari i västra Tanzania

Detta ingår i safarin i Tanzania

 • Transfers från/till flygplatsen eller hotell i Dar es-Salaam.
 • 1 natt i Dar es-Salaam på ett mellanklasshotell inkl. frukost.
 • 7 dagar (6 nätter) safari i västra Tanzania, inkl. helpension.
 • Alla parkavgifter.
 • 4×4 minivan med fönsterplats till alla. Varje minivan har plats för 2–5 personer. Tillägg för privat safari för 2 personer: 1 200 kr/person.
  Om ni är minst 4 personer som bokar, får ni en privat safari i egen minivan.
 • Engelsktalande chaufför/guide.
 • 2 flaskor 0,5 liters vatten varje dag per person.

Detta ingår inte

 • Flyg.
 • Privata försäkringar.
 • Visumkostnader.
 • Dricks.
 • Dryck.

Dagsprogram

Dag 1: “Karibu” betyder välkommen!
Ankomst till Dar es-Salaam där det är transfer till ditt boende. Hotel Slipway ligger på den vackra Msasanihalvön precis vid Indiska Oceanen med utsikt över Msasani Bay, endast sju kilometer från Dar es-Salaams centrum. Här får du mest valuta för pengarna i denna exklusiva stadsdel. I närheten av hotellet hittar du ett brett utbud av restauranger, shopping och nattliv.
Övernattning på Slipway Hotel eller liknande hotell, inklusive frukost.

Dag 2: Gombe Stream National Park


Tidigt på morgonen är det transfer till inrikesflygplatsen för flyg till Kigoma, den näst största staden vid Tanganyikasjön. Vid ankomst möts du av en förare som tar dig till Kigoma Hilltop Hotels privata strand. Där stiger du ombord på en traditionell ”dhow” som tar dig till Gombe Stream nationalpark. Båtfärden tar ca en och en halv timme. Parken är en smal remsa av gammal bergsskog som gränsar till den näst djupaste sjön i världen: Tanganyikasjön. Parken blev världsberömd tack vare de primatstudier som genomfördes här av den brittiska forskaren och pionjären Jane Goodall.

Förbered dig på en helt unik upplevelse med schimpanser och natur i en av de mest avlägsna och orörda parkerna i Tanzania. Övernattning sker på Mbali Mbali Gombe. Lämna packningen i ditt tält och ge dig sedan ut i den fantastiska naturen.

Mbali Mbali betyder ”långt, långt borta”! Och det är precis det du är när du bor på Mbali Mbali Gombe. Denna lilla camp gömmer sig vid Tanganyikasjöns strand under trädens skuggor. I hjärtat av campen ligger huvudbyggnaden med en veranda där du kan njuta av ditt morgonkaffe och vackra solnedgångar. Det är en liten camp med bara sju tält som ligger en liten bit från stranden, i skuggan av träden.
Övernattning på Mbali Mbali Gombe, inklusive helpension.

Dag 3: Schimpansvandring i Gombe Stream National Park


Först på dagordningen är naturligtvis schimpansvandring, den populäraste aktiviteten i Gombe. Den sker med största möjliga lyhördhet för djuren och i sällskap av kunniga guider. Tack vare all den forskning som har ägt rum här är schimpanserna vana vid att bli iakttagna. Men trots det finns inga garantier för att de är lätta att hitta, och vandringen är inte för de veka (eller barn under 15 år). Schimpanser är dock inte de enda djuren den här vandringen erbjuder. I skogen finns även anubisbabian, röd colubusapa, svartkindad vitnäsa, 200 fågelarter och fjärilar i överflöd.

Det finns även mycket annat att göra i Gombe. Kunniga guider tar med dig på fågelskådning och skogspromenader och självklart erbjuder sjön i sig många möjligheter, allt från sol och bad på den orörda stranden till kajakpaddling.
Övernattning på Mbali Mbali Gombe, inklusive helpension.

Dag 4: Den livliga staden Kigoma
Dags att återvända till Kigoma. Beroende på när dhowbåten avgår har du eftermiddagen ledig. Ägna en stund åt att utforska den livliga staden, ta en historisk rundtur, gå förbi fiskmarknaderna och besök platsen där det historiska mötet mellan Stanley och Livingstone ägde rum. Du kan också gå genom hamnen och få en glimt av MV. Liemba, som numera är en passagerar- och lastfärja, men som tidigare användes av tyskarna för att patrullera sjön.

Övernattning sker på Kigoma Hilltop Hotel som har ett exceptionellt läge på en kulle med lummig omgivning, en privat strand och en stor terrass med utsikt mot Tanganyikasjön. Här kan du verkligen luta dig tillbaka och förlora dig i allt det vackra.

Från hotellets restaurang kan du njuta av områdets bästa utsikt. Sippa på en cocktail och njut av nyfångad fisk. På hotellets område kan du få syn på allt från zebror (förekommer inte naturligt här) och apor till färgstarka fåglar och kameleonter. Sugen på ett bad? Här finns en stor pool med solstolar, och naturligtvis den gigantiska sjön.

Hotellet har 30 rum (allt från enkla tvåbäddsrum till lyxsvit). Rummen är rymliga och luftiga med fina trämöbler (däribland himmelsäng), luftkonditionering samt en veranda med utsikt mot trädgården eller sjön. Om du vill unna dig något alldeles extra ska du boka lyxsviten (deluxe suite) som ligger längst ut på klippan med utsikt över den blå horisonten. Trots att hotellet kan ta emot ganska många gäster i sina 30 rum är här lugnt och fridfullt.
Övernattning på Kigoma Hilltop Hotel, inklusive helpension.

Dag 5: På afrikanska vägar – från Tanganyikasjön till Katavi National Park


Du lämnar Tanganyikasjön och kör inåt landet. Västra Tanzania släpar efter när det gäller den ekonomiska utvecklingen och mycket få turister letar sig ända ut hit. Vägnätet är inte särskilt väl underhållet och vägarna kan vara gropiga. Dock har landet under senare år investerat kraftigt i sin infrastruktur och vägarna ser mycket bättre ut idag än vad de gjorde tidigare.

På vägen passerar du vidsträckta, gröna skogar varvat med små byar. Barnen sköter sin boskap och ropar och skrattar åt dig. Du anländer till Katavi nationalpark senare under eftermiddagen. Väl framme vid ditt boende Katavi Wildlife Camp kan du tillbringa resten av dagen med att vila, ta ett dopp i poolen och njuta av de vackra omgivningarna.

Ett fantastiskt djurliv (flodhästar i överflöd och till och med leoparder) och en i stort sett orörd park som du har nästan helt för dig själv är det som gör Katavi Wildlife Camp speciellt. Campen är en av bara fyra camper i västra Tanzanias vilda Katavi nationalpark, som är landets tredje största och definitivt bland de minst besökta parkerna. Från campens lounge har du maximal utsikt där du kan iaktta de vilda djuren som ständigt rör sig mellan Katumafloden och Katisungaslätten. På nedervåningen finns en liten bar och en mysig servering.

Campen har åtta rymliga tält på upphöjda trädäck under halmtak. Vart och ett har en stor, skuggig veranda med två träfåtöljer och en hammock där du kan njuta av brisen. Tälten är luftiga med en bekväm säng och eget badrum med soluppvärmd dusch. Två familjetält finns tillgängliga.
Övernattning på Katavi Wildlife Camp, inklusive helpension.

Dag 6: Safari i Katavi, parken som du har helt för dig själv


Katavi nationalpark är en av de mest orörda parkerna i västra Tanzania. Att åka på safari i det här området är verkligen en unik upplevelse. Trots att det är Tanzanias tredje största park får den lika många besökare på ett år som Serengeti får på en dag! Här finns fler lejon än människor! Eftersom det krävs ett flyg eller extra resdagar för att ta sig till västra Tanzania är det inte många turister som hittar hit. Och detta trots att du ibland möts av impalor och giraffer redan på landningsbanan…

Det vidsträckta skogs- och gräslandskapet med bufflar och antiloper är hänförande. Här finns också elefanter, giraffer, zebror, lejon, geparder, leoparder, vildhundar och mängder med fåglar. Krokodil- och flodhästpoolerna är särskilt speciella. I slutet av torrperioden samlas hundratals av dessa mäktiga djur i närheten av Ikuu Ranger Post för att ta härliga lerbad tillsammans.
Övernattning på Katavi Wildlife Camp, inklusive helpension.

Dag 7: Flodhästar och bufflar – ännu en spektakulär dag i Katavi


Idag fortsätter du att utforska det vackra Katavi. Skogarna i södra delen av parken kantar våtmarkerna runt Katavisjön och Chadasjön. Då och då ser du ett moln av damm stiga upp – då vet du att världens största buffelhjord, ibland så stor som 3000–4000 djur, är i rörelse. Under torkan från juni till oktober förvandlas den enda källan till dricksvatten, den viktiga Katumafloden, till en liten bäck. Då samlas alla djuren runt floden och sjöarna. De enorma krokodilerna som ligger på stränderna och solar delar det lilla vatten som finns med stora flodhästflockar. Ibland samlas så många som 3000 flodhästar samtidigt i vattenhålen och i mitten av Chadasjön! Med alla de antiloper, zebror och bufflar som finns här råder det ingen brist på mat för rovdjuren. Kanske får du till och med bevittna när ett byte fångas.

Även fågelälskare kan känna sig tillfredsställda här. Parken är nämligen hem till fler än 400 fågelarter, bland annat larmfåglar, papegojor, musfåglar, nattskärror och svarthäger. Du kan se stora pelikanflockar samlas vid sjöarna. En av höjdpunkterna är att se den afrikanska maraboustorken vada genom leran i jakt på fisk. Ibland kryllar det av fisk i leran och maraboustorkarna kan njuta av en lättfångad måltid.
Övernattning på Katavi Wildlife Camp, inklusive helpension.

Dag 8: Från bushen till stranden – vidare till Zanzibar!
Dags att ta farväl till vildmarken och bege sig mot Indiska Oceanen. En två timmar lång transfer tar dig till flygplatsen i Mpanda där du flyger till Zanzibar. Flyget tar ca fyra timmar (med mellanlandning i Dar es-Salaam). Zanzibar ligger i Indiska Oceanen, 24 kilometer från Tanzanias kust. En fantastisk tillflykt från omvärlden! Här kan du njuta av det klara, turkosblå, grunda vattnet och de många små, nästan öde öarna som är praktiskt taget obesökta av turister. Du kan utforska världsarvet Stone Town, Zanzibars gamla stadsdel. Eller gå från strand till strand mellan de små fiskebyarna – var och en bättre än den förra.

Zanzibar genomsyras av kultur och historia och har genom tiderna lockat äventyrare, sjöfarare och handelsmän från när och fjärran. Tack vare århundraden av handel med bland annat kryddnejlika, muskotnöt och kanel har Zanzibar fått namnet Kryddön. Än idag badar ön i de berusande dofterna av kryddor, och de traditionella dhowbåtarna syns fortfarande guppa i horisonten.

Pris

Prisexempel per person: 48 500 SEK, baserat på minimum 4 personer.
Barn upp till 11 år i extrabädd betalar 50 % av vuxenpriset på safarin.

Priset påverkas bland annat av säsong och aktuell valutakurs. Skicka en förfrågan så återkommer vi med en offert med aktuellt pris.

Om vår safari

Därför skall du välja Kenzan Tours för din safari.

Vi har arrangerat skräddarsydda safariresor till Tanzania sedan 2005. Med vår långa erfarenhet vet vi hur man skapar en minnesvärd safariupplevelse. Vi prioriterar kvalitet för att infria dina förväntningar på safarin, och här fem punkter som gör oss unika:

Expertplanering: Vi har boenden i södra, centrala och norra Serengeti för att säkerställa att du är på rätt plats vid rätt tidpunkt under den stora migrationen.

Inkluderad dricks: Minimum dricks till guiderna ingår alltid i våra paketresor. Detta garanterar att dricksen verkligen betalas ut, och du kan njuta av din safari utan att behöva tänka på extra betalningar. Extra dricks är frivilligt.

Effektiv transport: Vi erbjuder direktflyg från Seronera i Serengeti till Zanzibar. Att avsluta safarin med en flygning över Serengeti är en perfekt avslutning på ditt äventyr, och du sparar mycket tid.

Gruppresor med svensk färdledare: Ella Rustad, vår safariexpert med över 15 års erfarenhet, leder våra gruppresor till Tanzania och Zanzibar. Med Kenzan Tours får du tillgång till expertis och trygghet på din resa.

Crossroad Safaris: Crossroad är vår ideala samarbetspartner: småskaligt, lokalt och kompetent. Vi har ett unikt samarbete och en plats på deras kontor i Arusha, där vår Tanzaniaexpert Ella arbetar periodvis varje år.

Läs mer om varför du ska välja Kenzan Tours för din safariresa till Tanzania.

Information och bokning

För mer information, förfrågningar och bokning, fyll i detta formulär, maila till [email protected] eller ring oss på 021-18 16 17.

Förfrågan

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.