Resa till norra Madagaskar, svart sifaka lemur

Madagaskar – en spännande, färgsprakande upptäcktsfärd

Det är en tidig morgon i mitten av juni när vi kliver av den första och för närvarande enda flighten mellan huvudstaden i Madagaskar, Antananarivo och Madagaskars nordligaste stad, Antsiranana, tidigare Diego Suarez. I folkmun kallad kort och gott Diego, utgångspunkten för vårt Madagaskar äventyr. Den tropiska hettan möter oss som en vägg trots den arla timmen när vi kliver av planet.

Resan är vad vi i branschen kalla en FAM-tripp, helt enkelt en studieresa. För att lära oss mer, se med egna ögon. Allt för att kunna erbjuda ännu bättre resor. I 12 +2 dagar ska jag vara här. 12 tillsammans med gruppen, 2 för att ha lite semester när jag nu flugit så långt. Resan kan delas upp i 3 delar. Den första delen består av det som kanske kan kallas den klassiska turen här på den norra delen av världens 4de största ö. Den andra delen till en mindre besökt nationalpark, hur lite besökt förstår vi först senare. Och så ska resan avslutas med dagar på Nosy Be, Madagaskars svar på Zanzibar.

4 spännande mål på första delen av vår resa till Madagaskar

Den första delen av resan ska ta oss de ca 25 milen från Diego till Ankify, med diverse avstickare. För mig är det första besöket på Madagaskar och jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig men jag blir genast hänförd av de vackra landskapen. 
Juni är antagligen den ultimata tiden att besöka denna del av ön. Regnperioden är avslutad sedan någon månad tillbaka vilket innebär att vägarna har hunnit torka upp men naturen fortfarande är krispigt grön. Temperaturerna fortfarande humana och högsäsongen har ännu inte kommit igång.

Montagne d’Ambre – frodig, tät regnskog

Första stoppet blir i nationalparken Montagne d’Ambre. Amber berget bildades för miljontal år sedan genom vulkanisk aktivitetet. På en höjd av ca. 1 500 m.ö.h. möter oss frodig regnskog. Höga träd, lianer, vattenfall och tät vegetation men med lättforcerade stigar. Vi möter våra första lemurer, Sanfordmakin, högt högt där upp i trädkronorna. Kameleonterna & geckoödlarna är lite mer tillmötesgående och vi får möta världens minsta kameleont, brookesia. Bara ett par centimeter lång gömmer den sig i en lövhög. Andra nya bekantskaper är kameleonterna Arthurs & blue nose. En lövsvansgecko kamouflerar sig suveränt på en trädstam, omöjlig att upptäcka för ett otränat öga.

Synnerligen nöjda med vår första dag avnjuter vi god middag på lodgen innan vi somnar sött.

Tsingy Rouge – hänförande vackert!

Ny dag nya äventyr. Och ett stopp jag verkligen sett fram emot. Jag älskar när naturen bjuder på spektakulära egentillverkade konstverk och de röda tsingysen är verkligen just det. Ur ett geologiskt perspektiv är stenformationer vi möter här förhållandevis unga men vi pratar om hundratusentals år som behövts för att forma dessa skulpturer. Sandsten av järnrik lateritjord och lera, som formats av väder och vind till spetsiga tornlika figurer.
Hänförande vackert!

Andrafiamena Andavakoera Reserve

Kanske inte ett lika vanligt stopp som de andra tre på den norra turen men ett lika spännande sådant. För Andrafiamena Andavakoera reservatet är det enda kända stället där du kan möta den utrotningshotade svarta sifaka lemuren. Så förhoppningsfulla ger vi oss iväg på en 4 timmars vandring in i den betydligt torrare och betydligt snårigare skogen än Amber. Ganska snart möter vi den nattaktiva sportive lemour, där den sover med sina stora ögon öppna i en hålighet i en av skogens stammar. 
Skogen här är inte lika lättforcerad som Ambers breda stigar utan betydligt vildare. De långa byxorna kommer väl till pass när snår ska klivas genom. Men det är mödan värt för tillslut möter vi den så sällsynta lemuren. Och det är nog resans sötaste!

Dagens vandring avslutas med härliga bad i en naturlig pool i skogen. Åtminstone för dem som kom ihåg badkläder…

Réserve spéciale d’Ankarana

Ankarana är ett av de bästa ställena att se de så för Madagaskar så berömda tsingyn. Denna gång inte i dess röda variant utan den betydligt äldre grå, granit varianten. Men här finns också skog med flera olika arter lemurer, kameleonter, ormar och annat smått och gott. Vi möter Sanfordmakin, kronmakin och sportive lemuren. Bland de lite mindre gulliga så stiftar vi bekantskapen med skorpion och giant hognose orm.

Tsingy de l’Ankarana

Återigen är stigarna breda och lättvandrade. Åtminstone så länge du inte beger dig ut på tur över tsingyn mot Anilotra Camp. Det är en betydligt större utmaning när spetsiga tsingys ska passeras över och smala passager trängas igenom. För att inte tala om hängbroar som ska övervinnas! Men helt klart mödan värd när det är gjort. Dock, det är otroligt varmt även denna svalare period av året så mängder av vatten behövs.

Ankaranas grottor

Ankarana är även känd för sina grottor.. Undertecknad är dock måttligt förtjust i trånga utrymmen under jord😅 så hoppade denna upplevelse. Men grottbesöket bjuder på fladdermöss i mängd och stalaktiter & stalagmiter.

Livet längs vägen på Madagaskar

Kanske är det nationalparkerna och de skyddade områderna som är målen med resan men en minst lika stor del av upplevelsen är upplevelserna där emellan. De vackra landskapen som jag inte alls lyckas fånga med kameran. Allt liv längs vägen, kossor som vallas, varor som transporteras, oxkärror som ska köras om. Marknader som besöks. Allt det där som gör en resa till Madagaskar till något alldeles speciellt!

Och resten av resan? Det får jag berätta om en annan gång! //Cathinka

Följ oss i våra sociala medier för ännu mer reseinspiration!

Res med oss till Madagaskar:

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.