Wow – jag fick med mig båda sönerna på drömresan till andra sidan jorden: Peru och Galapagos! – dessa ord kommer från Cathrine som åkte med oss till Peru och Galapagos våren 2025. Nedan kan du läsa hennes personliga ord om deras resa och upplevelser, en resa med många smaker:
Peru lockade mig med Machu Picchu och Titikakasjön
Peru lockade mig med Machu Picchu och Titikakasjön – och det blev fantastiska historiska och kulturella upplevelser, men det jag minns bäst är nog ändå den fantastiska maten! I elva-miljonersstaden Lima finns några av världens bästa restauranger, där fisken är så färskt att den verkar ha hoppat direkt från Stilla Havets kalla vatten rakt upp på tallriken. Även om man inte går till någon av de stjärnbeströdda lyxkrogarna serveras man ändå en alldeles fantastisk Ceviche, som är så färsk att man häpnar. Och öl från ett lokalt bryggeri gjorde inte måltiden sämre.
Mitt livs bästa italienska Tiramisu på 3400 meters höjd
Perus andra stad, det forna Inka-rikets huvudstad Cusco, bjöd inte bara på spännande historia, utan även alldeles fantastiska restauranger. Vem kunde ana att jag skulle äta någon av mitt livs bästa italienska Tiramisu på 3400 meters höjd i Anderna?! Rundturerna i Sacred Valley och världsarvet Machu Picchu var så klart spännande, men än mer spännande fann jag beskrivningen av varför soltecknet i templet i Olayantaytambu aldrig blev färdigt – eller att den vackraste renässanskyrka jag någonsin sett låg på väg mot Titikakasjön. Inte kunde jag ana det!









Galapagos – så mycket bättre än jag någonsin kunnat ana
Efter en upplevelserik vecka i Peru blev Galapagos så mycket bättre än jag någonsin kunnat ana – och ändå är det ett resmål jag drömt om hela mitt liv! Jättesköldpaddor, leguaner, sjölejon, darwinfinkar… tänk att vi kunde gå omkring med dessa djur helt nära våra fötter! De var inte rädda alls. Och vi fick snorkla med sjölejon och kika på massor av färgglada fiskar. Kunniga guider, spännande utflykter, lättsamt och tryggt leverne och, ja alldeles, alldeles fantastisk närproducerad mat gjorde resan underbar! Här hemma njuter jag inte bara av minnena, utan också av risbrännvin, choklad och kaffe från Galapagos. Vilken resa!








Peru och Galapagos rundresa
Den resa vi gjorde heter ’Peru och Galapagos rundresa’ och den kan göras året om. Vi åkte i april, vilket visade sig vara en underbar resmånad, strax innan den större turistanhopningen. På varje plats vi kom till mötte lokala guider upp oss, de guidade och såg till att allt flöt, från incheckning på hotell till flyg, de säkerställde att vi fick bästa upplevelsen och lärde oss massor om varje sevärdhet. Trots att vi förflyttade oss mellan många platser kände vi oss aldrig bortkomna – det fanns alltid en lokal guide redo! Hade vi försökt göra denna resa på egen hand, så hade vi definitivt behövt mer tid och vi hade definitivt inte lärt oss lika mycket om allt från historia och kultur till natur och nutidspolitik.
Vill du göra samma resa? Kolla då här!
Och medan du läser om resan, frammana smakerna av pinfärsk Ceviche, solvarm mango, perfekt halstrad tonfisk med teriyakisås, söt vattenmelon, handgjord choklad, handplockade kaffebönor, lokalbrygd öl och en tiramisu som tillagas vid bordet…
Cathrine Stjärnekull med söner