Tanzania Serengeti Lejon

Min drömsafari till Tanzania med strandliv på Zanzibar

Första gången jag hade möjligheten att resa till Tanzania är nu många år sedan. Vi var iväg på en familjeresa tillsammans med bästa vännerna på vad som nog ändå får kallas en klassisk safari i Tanzania med Ngorongoro, Serengeti och efterföljande bad på Zanzibar. 
4 vuxna och fem barn i åldrarna 8–16. En resa som än idag kommer på topplistan över de bästa resor vi gjort. Som har berikat oss som familj på så många sätt. Och kanske lite förvånande är höjdpunkterna inte bara djurmöten utan den där solnedgången på en kopje tillsammans med en massajkrigare och de nypoppade popcornen vid lägerelden på savannen.
För en safari är så mycket mer än du någonsin kan föreställa dig innan du åker iväg!

Tidens gång och fördjupad kunskap

Efter den där allra första safariresan har jag haft ynnesten att komma tillbaka flera gånger till Tanzania på olika typer av resor, ännu mer safari, sol & bad och jobbresor. Fått upptäcka detta land än mer på djupet, uppleva kulturen på ett unikt sätt, bott på så många olika ställen och mött många trevliga människor. I takt med att vi blir mer beresta har reseindustrin utvecklat sig och erbjuder idag ett brett spektrum av aktiviteter för alla intressen. 

En reseberättelse, flera resor – Min Tanzania safari!

Så även om grunden i min allra första safariresa står sig än idag så hade jag idag gjort några förändringar. De största är kanske att safaridelen av resan hade fått lite större utrymme och att jag skulle ha inkluderat fler aktiviteter. Så följ med mig på min drömresa – en fiktiv reseberättelse som bygger på flera verkliga resor till oförglömliga Tanzania!

//Cathinka

Dag 1–2 Touch down och på äventyr i massajland

Touchdown Kilimanjaro och när jag sätter min fot på den afrikanska kontinenten så omsluts jag av den tropiska värmen. Med bagaget i hand spatserar jag genom immigration mot väntande transfer. På slingrande bakvägar mellan Arusha NP och Kilimanjaro kör vi genom livfulla byar. På en väg som blir mindre och mindre och till slut snart inte längre kan kallas väg. Och där, i mitten av ingenting, når vi Original Massai Lodge. Ett unikt boende byggt i enlighet med uråldriga massajtraditioner, som drivs av massajer, på en höjd med 360 graders utsikt. Mitt hem för de kommande två nätterna.

I min hydda, som hör och häpna är byggd av kodynga, finns alla bekvämligheter jag behöver, en skön säng, toalett & dusch. Istället för tv har jag en underskön utsikt över vidsträckta landskap (och en klarare dag mäktiga Kilimanjaro). Tiden här på lodgen spenderas i skön vila, poolhäng, med avslappnande massage, med intressanta samtal vid lägerelden och som massaj.

Dag 3 Från ett äventyr till ett annat

Det är dags att fortsätta resan. Nu något mer utvilad och i rätt tidszon (det skiljer bara +2 timmar på vintern, +1 timme på sommaren) blir jag upphämtad av min guide som ska ta mig vidare på nya äventyr. Lagom till lunch kommer vi till byn Mto wa Mbu där vi intar en fantastisk måltid på Mtoni Restaurant. Vi tar sedan en tur genom den lokala marknaden som så här dags på dygnet är tämligen lugn. När den värsta hettan har gett med sig ger vi oss ut på en cykeltur längs grönskande risfält. Och medan solen sänker sig och naturen badar i guldskimrande ljus ser vi zebror och gnuer beta medan vi sakta trampar på.

Dag 4 Ngorongoro – dags för djurskådning delux

Efter att vi har passerat ”grindstugan” in till Ngorongorokratern så slingrar sig vägen upp mot rimmen av den stora kalderan – världens största inaktiva, hela och ej fyllda vulkaniska kaldera med sin radie på ca 2 mil. Utsikten som möter oss när vi väl kommer upp är bedövande vacker. Långt därnere på kraterns botten kan vi se mängder av djur beta som små svart pepparkorn på potatismos. Vägen ner är brant och vi möts av en grupp betande gnuer när vi väl når botten. Sedan passerar vi alla djur du kan tänka dig, lejon, flodhästar, babianer, elefanter, vildsvin, zebror, bufflar… nere på vulkanens botten. Vilken dag! Lunch har vi med oss och inta på en av picknickplatserna bland alla djur.

Färden går vidare och vi får nu på riktigt lära oss vad begreppet afrikansk massage innebär, man kan lugnt säga att vägarna är gropiga. Jag är glad för tipset jag fått innan avfärd, att en sport-bh är en god idé när du är på safari i Tanzania😅

Dag 5–6 Serengeti – de oändliga viddernas hemvist

Så följer ytterligare två dagar fullspäckade av djurmöten. Närkontakt med lejon och elefanter, är alltid höjdpunkten för mig. Men vad jag verkligen vill slå ett slag för är att bo i tältlodge! Det är den ultimata formen av lyx. För även om boendet i sig kan vara något enklare så pratar vi om tält med ståhöjd, riktiga sängar, dusch och toalett.  Att sova med bara en tältduk mellan dig och den omkringliggande naturen är helt enkelt magiskt! Så att du hör när alla de nattlevande djuren vaknar och börjar tjattra. När du har en liten gnagare farande över tälttaket. Och kanske får du höra babianerna bråka med kocken i köket. Eller när du kliver ut på morgonen och ser hela giraff flocken passera genom campen. Vad kan bli mer lyxigt än det!

Dag 7 en del av resan är slut och nästa börjar

En sak har jag kvar på min bucketlist innan jag lämnar savannen och det är att få möta en leopard. Det vet även min fantastiska guide. Guiderna på savannen står hela tiden i kontakt med varandra för att ge oss besökare bästa möjliga upplevelsen. Och nu har han fått ett tips!
Så på väg mot flygplatsen har vi ett sista stopp att göra. Redan på håll ser man att något är på gång eftersom flera bilar är samlade framför en rad med träd. Och när vi kommer fram förstår jag varför. Däruppe under trädkronan ligger hen i ensam majestät med benen lätt dinglande grenslande trädgrenen. Trött efter jakt. Som det ser ut helt oberörd av sina åskådare. Den skygga, vackra leoparden!

Tack naturen! Tack turen! Nu, mer än nöjd, åker vi mot flygplatsen. Eller flygplats och flygplats… De små planen som tar dig från Seronera till Zanzibar via Arusha lyfter från en gräsbeklädd start och landningsbana mitt i ingenting. Vilket avslut på en fantastisk upplevelse!

Dag 8-Sköna dagar på Zanzibar

En solsäng, en skuggande palm, ett turkost hav – vad behöver man egentligen mer! Efter ett äventyr som safari är det skönt att bara chilla. För aldrig har jag skådat så vit, mjuk sand eller turkost vatten som Zanzibar har att erbjuda. Men om rastlösheten sätter in så finns det så mycket roligheter att hitta på. Jag måste slå ett slag för spännande, myllrande, färgstarka Stone Town! Och du, om du stannar på Zanzibar mer än 5 nätter, bo på flera ställen så du får uppleva ännu mer av denna fascinerande ö!

Så mycket mer att uppleva!

Det finns självklart så otroligt mycket mer att uppleva under en Tanzania safari. Som att besöka nationalparkerna Nyerere, Tarangire & Lake Manyara. Eller göra en dagsutflykt till Hadzafolket. Som att vandra. Som att besöka månlandskapet kring Lake Natron. Men det är därför vi på Kenzan Travel finns, för att skräddarsy just din safari efter just dina intressen och önskemål. Är du intresserad av en resa till Tanzania? Kontakta oss så hjälper vi dig hjärtligt gärna!

Följ oss i våra sociala medier för ännu mer reseinspiration!

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.