Borneo, sabah, Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre, resa till Borneo

Spännande äventyr i Borneos regnskogar – Sarawak & Sabah

Borneo, den tredje största ön i världen, är hem för några av de mest fascinerande regnskogarna på planeten. Hela ön delas mellan flera länder, Malaysia, Indonesien och Brunei. Våra resor till Borneo går till den malaysiska delen.
För de allra flesta av oss är en av huvudanledningarna till att resa till Borneo dess regnskogar. Regnskogarna här är bland de äldsta i världen. Borneo är ett paradis för den naturintresserade, inte mindre än 222 olika däggdjur och 518 fågelarter har sitt hem här. Men du hittar även runt 2500 trädarter och 600 palmsorter.

De malaysiska delstaterna Sarawak och Sabah är kända för sin rika biologiska mångfald och hisnande naturscenerier. Att utforska dessa områden erbjuder en unik möjlighet att komma nära naturen och uppleva äkta äventyr. Men för den äventyrliga familjen eller aktiva resenären har Borneo även mycket annat att bjuda på. Som dykning, snorkling, bergsbestigning, vandring, cykelutflykter, matturer, strandhäng och härliga bad.

Varför ska du besöka regnskogen under din Borneoresa?

Att besöka regnskogarna i Sarawak och Sabah ger dig chansen att komma nära naturen och uppleva dess skönhet och mystik. Förutom att se orangutanger kan du som besökare ha turen att stöta på andra spännande djur. På Borneo bor gibbonapor, tarsier, pygmé-elefanter, hornbills-näshornsfåglar och ett brett utbud av insekter och reptiler. D

Djurlivet är dock vilt och oförutsägbart, så det finns inga garantier för vilka arter du kan se under ditt besök. Att vara tålmodig och uppmärksam på din omgivning är nyckeln till att få en rik och givande regnskogs-upplevelse.

Borneo, Sarawak, Baku National Park, näsapa

Hållbart resande på Borneo

Genom att besöka regnskogen på Borneo och stödja lokala projekt och initiativ för bevarande av regnskogen kan du som besökare bidra till att skydda den biologiska mångfalden och bevara dess ekosystem.

Ditt besök ger även ekonomiska fördelar till lokala samhällen som lever i närheten av regnskogen. Pengar som kan vara ett alternativ till skövlingen av skogen. Genom att köpa lokala produkter, bo på lokala boenden och använda lokala guider och tjänster bidrar du till att stödja den lokala ekonomin. Det skapar incitament för att bevara den för bl.a orangutangen så livsviktiga skogen

Regnskogar hittar du som sagt i både Sarawak och Sabah, så hur ska du veta var du ska åka? Nedan försöker vi presentera några olikheter mellan dessa delar så du enklare kan fatta ett beslut.

Utforska Sarawak – för dig som vill undvika de största turistansamlingarna

Sarawak, är den större av de båda delarna av malaysiska Borneo. Delen är känd för sina mer orörda regnskogar, rika kulturella arv och etniska mångfald. Sarawak bjuder på enastående naturupplevelser som till exempel Bako National Park, Batang Ai National Park och Mulu Caves. Staden Kuching – dess huvudstad, är en charmig blandning av kolonial arkitektur och modernitet.

Kuching – huvudstaden i Sarawak

Kuching, som är huvudstad i Sarawak, är känt för sitt rika kulturella arv och mångfald. Det är högst troligt att det är hit du först anländer om du väljer att upptäcka Sarawak. Staden har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till dess koloniala period, och besökare kan upptäcka många historiska platser, inklusive Fort Margherita och det gamla kinesiska kvarteret. Riktigt rolig är det att upptäcka Kuching och dess mat från cykelsadeln.

Kuching ligger vid Sarawakfloden och är omgiven av vacker natur, inklusive regnskogar och berg. Du kan njuta av avkopplande flodkryssningar, vandringar i närheten av bergen och besök på närliggande nationalparker som tex Bako, nationalparken berömd för sina näsapor eller Semenggoh Wildlife Centre, där du kan se orangutanger i deras naturliga miljö.

Kuching är också känt för sin utsökta mat, särskilt dess gatumat och lokala rätter. Du kan njuta av en mängd olika kulinariska upplevelser, inklusive sarawakisk laksa, kolo mee och andra läckra rätter. Missa inte att prova smörkaffet i en av de gamla opiumkitangerna.

Sarawaks regnskogar

Från Kuching når du sedan mer eller mindre enkelt några av Borneos bäst bevarade regnskogar som tex:

Bako National Park:

Beläget cirka 37 km från Kuching, är Bako National Park en av de äldsta nationalparkerna i Borneo. Parken erbjuder en mångfald av habitat, inklusive mangroveträsk, klippformationer och regnskog. Besökare kan förvänta sig att se en mängd olika djur, inklusive den unika proboscisapan, som är känd för sinastora näsa och därför rent allmänt mer är känd under namnet näsapan. Andra djur du kan ha turen att möta här inkluderar makaker, örnar och vildsvin.

Borneo, Baku National Park

Mulu National Park

Beläget i den nordöstra delen av Sarawak, finns Mulu National Park där du kan hitta några av världens största grottor och enastående kalkstensformationer. Du kan delta i guidade grottutflykter för att utforska grottsystemen och se imponerande stalaktiter och stalagmiter. När det gäller djurliv kan orangutanger ibland ses i området runt parken, men de är inte lika vanliga som i vissa andra delar av Borneo.

Batang Ai National Park

Batang Ai National Park är belägen i det inre höglandet i Sarawak och är en del av Borneos rika och orörda regnskogar. Denna nationalpark är hem för en mängd olika djur- och växtarter och är särskilt känt för sitt bevarandearbete av orangutanger. Parken och dess omgivningar erbjuder också fantastiska möjligheter till djungelvandringar, utflykter längs floder och kulturella upplevelser genom interaktion med den lokala Iban-befolkningen.

Nanga Sumpa Lodge är en av flera boendealternativ i Batang Ai-området och är populär bland turister som vill uppleva regnskogen och dess rika biologiska mångfald på nära håll. Lodgen erbjuder en unik möjlighet att bo mitt i naturen och utforska den omgivande regnskogen med hjälp av guidade turer och aktiviteter.

Du åker till Sarawak för att uppleva

*Biologisk mångfald – Sarawaks regnskogar är hem för en otrolig mängd flora och fauna, inklusive unika arter som orangutanger, näsbjörnar och hornbills.
*Kulturell mångfald – Sarawak är också hem för många olika etniska grupper, vilket ger besökare möjlighet att uppleva olika traditioner och kulturer.
*Äventyrliga aktiviteter – Från djungelvandringar och flodutflykter till grottäventyr och bergsklättring, Sarawak erbjuder en mängd äventyrliga aktiviteter för alla åldrar och färdighetsnivåer.

Att tänka på om du vill uppleva Sarawak

*Tillgängligheten – Vissa avlägsna områden i Sarawak kan vara svåra att nå, vilket kräver planering och tid för att organisera transporter.
*Regnperioden – Under regnsäsongen kan vissa delar av Sarawak uppleva kraftiga regn och översvämningar, vilket kan påverka tillgängligheten till vissa platser och utomhusaktiviteter.

Tips på saker att se och göra i Sarawak

– Besök Bako nationalpark för att se vilda proboscisapor, vandra och uppleva vacker natur.
– Utforska Mulu nationalpark oför att beskåda världens största grotta, Sarawak Chamber.
– Upptäck kulturen i Sarawak genom att besöka långhus och delta i traditionella ceremonier.
– Gör en stadsrundtur genom Kuching

Utforska Sabah – för dig som vill se fler djurarter och har sträandliv i fokus

Sabah ligger på norra delen av ön Borneo. Även här hittar du dramatiska landskap och rikabiologisk mångfald. Här finns Sydostasiens högsta berg, Mount Kinabalu och fantastiska korallrev som lockar dykare från hela världen.

Kota Kinabalu en utgångspunkt för äventyr

Kota Kinabalu, huvudstad i Sabah, fungerar ofta som en utgångspunkt till äventyr i östra delen av Sabah, inklusive Mount Kinabalu, Kinabalu National Park och de fantastiska öarna utanför kusten som Tunku Abdul Rahman Marine Park. Staden är en populär bas för bergsklättrare som vill utmana sig själva genom att bestiga Mount Kinabalu.

Men Kota Kinabalu är också en kulturell smältdegel. Liksom Kuching, är Kota Kinabalu en smältdegel av kulturer och etniciteter, vilket återspeglas i dess mat, arkitektur och kulturella evenemang. Du kan utforska stadens marknader, tempel och kulturcentra för att få en inblick i dess mångfaldiga samhälle.

Kota Kinabalu erbjuder också tillgång till vackra stränder och öar, vilket gör det till en idealisk destination för avkoppling och vattenaktiviteter. Besökare kan njuta av snorkling, dykning, och avkopplande stunder på stränder som Tanjung Aru och Mamutik Island.

Borneo, Sabah, Kota Kinabalu

Sabahs regnskogsupplevelser

Sabahs regnskogar är en skattkista av biologisk mångfald och naturlig skönhet som lockar besökare från hela världen. Då kan bl.a besöka:

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Beläget nära staden Sandakan, är Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre en av de mest kända platserna för att se orangutanger i deras naturliga miljö. Centret spelar en viktig roll i att rehabilitera föräldralösa orangutanger och förbereda dem för frisläppande i naturen. Här kan du se dessa fantastiska varelser under deras utfodringstider och lära dig om bevarandeinsatser för att skydda dem från utrotning.

Borneo Sabah Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Danum Valley Conservation Area

Beläget i östra Sabah, är Danum Valley en av de bäst bevarade regnskogarna i Borneo och erbjuder en unik möjlighet att uppleva orörd natur. Besökare kan delta i guidade djungelvandringar för att leta efter en mängd olika djur, inklusive orangutanger, elefanter, noshörningar, och över 300 fågelarter.

Safari i Sabah

Kinabatanganfloden är en av de mest kända floderna i Sabah och anses vara en av de bästa platserna för djursafari i Borneo. Det är inte en nationalpark i sig själv, men floden och dess omgivande områden är en del av Kinabatangan Wildlife Sanctuary, ett skyddat område som sträcker sig längs floden och dess bifloder.

Kinabatanganfloden och dess omgivande skogar är hem för en otrolig mångfald av djur, inklusive elefanter, orangutanger, krokodiler och många olika fågelarter. Många turister besöker Kinabatangan för att göra båtturer längs floden och utforska dess omgivningar med guidade djungelvandringar för att upptäcka och bevittna det rika djurlivet. Det är ett viktigt område för bevarandet av Borneos hotade arter och ekosystem.

Du åker till Sabah för att:

*Mount Kinabalu – På Sabah finns Mount Kinabalu, Sydostasiens högsta berg, vilket lockar bergsklättrare och naturälskare från hela världen.
*Korallreven – Sabah har några av de bästa korallreven i världen, vilket gör det till en idealisk destination för dykning och snorkling.
*Vilda djur – Från den hotade näsapan &orangutangen till pygmé-elefanter, Sabah erbjuder fantastiska möjligheter att se vilda djur i deras naturliga miljö.

Att tänka på om du vill uppleva Sarbah

*Turismens påverkan – På grund av ökad turism riskerar vissa platser i Sabah att bli överbelastade och förlora sin autenticitet.
*Klimat och väder – Som i Sarawak kan regnsäsongen påverka tillgängligheten till vissa platser under regnsäsongen.

Tips på saker att se och göra i Sabah

– Utmana dig själv genom att bestiga Mount Kinabalu och njut av den fantastiska utsikten från toppen.
– Utforska Kinabalu nationalpark för att upptäcka Borneos unika växt- och djurarter.
– Dyka eller snorkla i Sipadan, en av världens bästa dykdestinationer, för att uppleva en otrolig undervattensvärld.
– Besök Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre

Oavsett om du väljer att utforska Sarawak eller Sabah, kommer äventyret i Borneos regnskogar att lämna dig med oförglömliga minnen och en djup förståelse för naturens skönhet och komplexitet.  Men du, varför välja – vi har resor som kombinerar de mer vilda, mindre besökta regnskogarna i Sarawak med safari och strandliv i Sabah!!

Följ oss i social medier för fler inspirerande tips:

Adress

Kenzan Travel Denmark ApS
Stationspladsen 1
3000 Helsingør
CVR.nr 42636258

Kenzan Travel Sverige AB (moderbolag)
Skeppsbron 34
111 30 Stockholm
Org.nr 556954-0783

Kontakta oss

Telefon: +46 (0)21-18 16 17
E-post: [email protected]

Telefontider
Mån-fre: 9−16
Besökstider
Mån−fre: 10−16, endast förbokade möten.